Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O Bratislave sa hovorí aj za morom. Vďaka drzému Fínovi

Švédi zvečnili na poštovej známke slávny Forsbergov nájazd v olympijskom finále 1994, Česi radosť Dominika Hašeka v Nagane, Slováci zasa gól Pavla Demitru, ktorým vo Vancouvri pokoril ruského brankára Bryzgalova. Od piatku majú svoj námet aj Fíni.

15.05.2011 10:00
Fínsko Granlund Foto:
Mikael Granlund.
debata (1)

Devätnásťročný mladík Mikael Granlund vošiel svojím parádnym zásahom do hokejovej histórie. Útočník IFK Helsinki, ktorý hrá na svojom premiérovom svetovom šampionáte, v semifinále zaskočil ruskú obranu na čele s brankárom Barulinom. Najskôr sa elegantne zbavil dvoch obrancov (Kalinina a Kulikova), za bránkou si nabral puk na čepeľ hokejky ako na lopatu, zdvihol ho a s mladíckou drzosťou poslal pod hornú žŕdku. Rozhodca si ešte overil, či nedošlo k porušeniu pravidla o vysokej hokejke a o chvíľu už bratislavská hala oslavovala nového hokejového hrdinu.

POZRITE SI FAMÓZNY GÓL MIKAELA GRANLUNDA

Na Slovensku sa podobný kúsok podaril Jánovi Sýkorovi v extraligovom zápase slovenskej dvadsiatky proti Žiline a finty s hokejkou s obľubou skúša aj talentovaný Košičan Tomáš Jurčo.

Ján Sýkora skóroval ako Granlund v slovenskej extralige

„Už som ten gól videl na internete, medzi spoluhráčmi sa stáva hitom,“ referoval Jurčo z Kanady, kde bojuje s tímom Saint John Sea Dogs o prvenstvo v Quebeckej juniorskej lige. „Isté je, že musel hrať v absolútnej pohode, s ľadovým pokojom. Inak by neriskoval, že zo seba spraví babráka. Ďalší faktor je ľad. Keby na ňom bolo veľa snehu, tak to nevyjde. Pozoruhodné je tiež, že si puk nabral na čepeľ za jazdy. Hráči to skúšajú skôr v stoji. Obdivujem ho, že si to dovolil v takom dôležitom zápase a za stavu 0:0. Možno sa aj ja o niečo také pokúsim,“ dodal Jurčo.

Hokejové parádičky Tomáša Jurča

„Samotný gól mi neprišiel až taký výnimočný. Unikátny bol však spôsob, akým Fín nabral na čepeľ puk. Takéto veci sa dajú na tréningu usilovne nacvičovať. A samozrejme, hráč musí mať guráž, aby to spravil v zápase,“ uviedol zvolenský útočník Vladislav Baláž, ktorý pre Pravdu glosuje dianie na šampionáte.

Granlund má dva bronzy zo šampionátov do 18 rokov, teraz získal svoju prvú seniorskú medailu. Budúcnosť by mal stráviť v tíme NHL Minnesota Wild, ktorý ho draftoval v roku 2010 z 9. miesta.

1 debata chyba