Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivalita, ktorá robila zo susedov nepriateľov. I to je Švédsko vs. Fínsko

Fíni a Švédi napriek pohnutej spoločnej histórii sa majú ako susedia radi, ale v hokeji to nie vždy platí. Minimálne vtedy nie, keď musia nastúpiť na ľade proti sebe. Ak je tým súbojom finále majstrovstiev sveta, rozpúta sa zväčša ľúty boj.

15.05.2011 13:00
Švédsko Fínsko Eriksson Foto: ,
Loui Eriksson dáva gól do bránky Fínska.
debata

„My Švédi doteraz nevieme prehrýzť prehru v domácom prostredí vo finále majstrovstiev sveta 1995. Keby sme vtedy v Štokholme prehrali s kýmkoľvek iným, asi by sme to skôr pustili z hlavy,“ pokúsil sa o zovšeobecňujúci komentár švédsky novinár Mattias Ek. Reportér Expressenu pre Pravdu zdôraznil, že hokejová rivalita nebola vždy úplnou samozrejmosťou. „Vytvárala sa rokmi v závislosti od toho, ako sa zlepšovala hra Fínov na vrcholných podujatiach. Mňa osobne švédske víťazstvo nad Fínskom nikdy nenadchne toľko, ako keď zdoláme Rusov alebo Kanadu.“

Kým ešte v 70. rokoch minulého storočia výber Suomi mával na šampionátoch problémy aj s nehokejovými krajinami ako Poľskom či bývalou Nemeckou demokratickou republikou, v závere tisícročia už patrili Fíni do svetovej špičky. Mohli sa do nej dostať aj skôr, ale práve Švédi im často dokázali zahatať cestu. A to rôznymi prostriedkami.

„V roku 1986 sme na šampionáte v Moskve 40 sekúnd pred koncom viedli 4:2 a ak by sme víťazstvo udržali, získali by sme historicky prvú medailu. Švédi však vyrovnali a my sme smútili,“ vrátil sa ešte počas ZOH vo Vancouveri v spomienkach fínsky novinár Risto Pakarinen.

V roku 1987 na MS vo Viedni sa stala ešte nepochopiteľnejšia vec. Fíni prehrali s výberom vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky, no ukázalo sa, že za Nemcov nastúpili aj hráči, ktorí už predtým nastúpili na svetovom šampionáte v drese inej krajiny. „Medzinárodná hokejová federácia skontumovala výsledok v prospech Fínska, ibaže Švédi podali protest na viedenskom súde a uspeli. Do platnosti sa dostal pôvodný výsledok a Fíni museli do bojov o záchranu. Ako perličku môžem uviesť, že Švédi vyhrali celé majstrovstvá sveta,“ napísal Pakarinen vo svojom príspevku pre nhl.com.

A hoci fínski hokejisti už o rok neskôr zlomili medailovú kliatbu ziskom striebra na ZOH v Calgary, na premiérovú „placku“ z majstrovstiev sveta si museli počkať ešte štyri roky. Dočkali sa v Prahe 1992 a konkrétne opäť striebra, keď zlato im vyfúkli po víťazstve 5:2 – Švédi. Prvé zlato si Fíni pripísali o tri roky neskôr v už spomenutom štokholmskom finále (4:1). „Keď prehrať, tak určite nie so Švédmi. Naše spoločné súboje sú tak vyhecované asi ako derby Old firms v Škótsku, čiže keď sa stretnú glasgowské tímy Rangers a Celtic,“ myslí si športový moderátor fínskej televízie YLE Niki Juusela.

Fíni v debatách o hokeji často poukazujú na fakt, že hoci ich je oveľa menej ako Švédov (5,37 resp. 9,36 mil.), registrovaných hokejistov majú viac. V prepočte na počet obyvateľstva ich má Fínsko po Kanade najviac na celom svete. V kolíske hokeja tvoria hokejisti 1,64% z obyvateľov krajiny, vo Fínsku je to 1,2%, zatiaľ čo vo Švédsku len 0,75%.

„To je vzhľadom na rozlohu a počet obyvateľov Švédska, ktorý je oproti Fínsku takmer dvojnásobný, zaujímavý fakt,“ tvrdí Pakarinen. Hovorí sa aj o tom, že zatiaľ čo vo Fínsku je hokej športom číslo jeden, vo Švédsku patrí táto pozícia futbalu. To je však veľmi nejednoznačné. „Keby sme vychádzali z počtu hráčov na celkové obyvateľstvo, vyjde nám z toho, že vo Fínsku je hokej populárnejší ako vo Švédsku. Určite však nie úspešnejší,“ podotkol fínsky novinár. Jeho švédsky kolega Ek upozorňuje aj na to, že fínska rivalita je daná geografickou blízkosťou aj historickými a kultúrnymi vplyvmi.

„Sme susedia a v minulosti bolo Fínsko súčasťou Švédska. V súčasnosti žije vo Švédsku približne milión Fínov. Veľa ľudí vo Fínsku zasa hovorí po švédsky, takže previazanosť oboch národov je veľká. Odráža sa to potom v športovej rivalite. Okrem hokeja najmä v atletike, ktorú Fíni milujú. Naše spoločné súboje voláme ´Finnkampen´,“ vysvetlil Ek.

Na otázku, či si spomenie na veľké súboje švédskej a fínskej reprezentácie, ktoré zažil naživo v hľadisku, rád poznamenal: „Samozrejme. Na prvom mieste bude finále zimnej olympiády v Turíne 2006, kde Švédsko zvíťazilo 3:2. Nikdy nezabudnem ani na famózny obrat vo štvrťfinále MS 2003 v Helsinkách z 1:5 na 6:5. Keď domáci viedli o štyri góly, ľudia v Hartwall Arene šaleli. Potom však najmä Sundin a Forsberg predviedli veľký kus zo svojho majstrovstva a atmosféra sa dramaticky zmenila. Toto švédske víťazstvo vošlo do histórie.“

Zápasy Švédsko – Fínsko vo finále veľkých podujatí /od zavedenia play-off v roku 1992/:

MS 1992 /Praha/: Švédsko – Fínsko 5:2
MS 1995 /Štokholm/: Švédsko – Fínsko 1:4
MS 1998 /Zürich/: Švédsko – Fínsko 1:0 a 0:0
ZOH 2006 /Turín/: Švédsko – Fínsko 3:2

debata chyba