Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi neobhája zlato. V semifinále podľahli Švédsku 2:5

Prvým finalistom hokejových majstrovstiev sveta v Bratislave sa stal tím Švédska, ktorý vlaňajšieho majstra Česko zdolal 5:2. Víťaz sa vo finále stretne s Fínskom, ktoré si vo večernom dueli poradilo s Ruskom rozdielom triedy 3:0.

13.05.2011 15:58 , aktualizované: 18:52
Švédsko gól Foto:
Švédska gólová radosť.
debata (7)

Semifinále:

Česko – Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

  • Góly: 21. Eliáš (M. Michálek, Židlický), 55. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Larsson), 36. Bäcklund (Sjögren), 49. Ericsson (Bäcklund), 53. Krüger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek). Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Burchell (Kan.), Rebier (Švaj.) – Šeľanin (Rus.), Terhö (Fín.), 9300 divákov
  • Česko: Pavelec (Štěpánek) – Michálek Z., Rachůnek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec – Červenka, Jágr, Plekanec – Michálek M., Frolík, Eliáš – Marek, Rolinek, Voráček – Novotný, Vampola, Průcha – Hubáček
  • Švédsko: Fasth (Ersberg) – Gunnarsson, Petrasek, Rundblad, Kronwall, Fernholm, Erixon, Ekman Larsson – Thörnberg, Berglund, Pääjärvi – Eriksson L., Persson, Nilsson – Tedenby, Krüger, Silfverberg – Ericsson J., Wallin, Bäcklund – Sjögren

ZÁPAS SME SLEDOVALI ONLINE

Od prvej minúty bol zápas podľa očakávania veľkou taktickou bitkou s minimom šancí. Oba celky mysleli najmä na pozornú defenzívu, podľa niektorých médií sľubovanú osobnú obranu na Jágra ale Švédi nehrali. Najväčšiu českú hviezdu si napriek tomu súper pozorne strážili. Obaja brankári Pavelec a Fasth, podľa štatistík najlepší muži na svojich postoch na turnaji, si pripísali v prvej tretine niekoľko zákrokov, gólové šance ale riešiť nemuseli.

Súboj pri mantineli medzi Čechom Petrom Průchom... Foto: ČTK, AP
Průcha Erixon Súboj pri mantineli medzi Čechom Petrom Průchom (vľavo) a Timom Erixonom zo Švédska.

Skóre sa zmenilo hneď na začiatku druhej časti, keď po rýchlom protiútoku predložil Milan Michálek puk Eliášovi, ktorý ho na bránkovisku usmernil za Fastha. Eliáš mohol v 24. minúte pridať aj druhý gól, po ďalšom brejku ale prestrelil.

Český tím dlho neviedol. Berglund totiž využil hneď prvú presilovku po faule Červenku, ktorého následne tréner Hadamczik stiahol z hry. Do prvej formácie k Jágróvi sa posunul Průcha, vo štvrtom útoku sa prvýkrát na šampionáte predstavil Vampola.

Hru ale režírovali Švédi, ktorí český tím jednoznačne prehrávali. V po­lovici zápasu Pavelec ramenom so šťastím vyrazil Silfverbergrovu strelu, následne si poradil i s Perssonovým pokusom. Pri Krügerovom vylúčení mal blízko ku gólu Rachůnek, ale presadili sa Severania. Rýchly protiútok zakončil presne Bäcklund.

Vzápätí mal ďalšiu gólovku Krüger a pred Pavelcom bolo rušno až do konca tretiny. Pri Eliášovom vylúčení zastavil švédsky závar v bránkovisku až Rachůnek a rozhodca za jeho hru rukou nariadili trestné strieľanie. Eriksson ho ale nepremenil. Následne hrali Švédi 43 sekúnd piati proti trom, tretí gól ale nepridali. O prevahe Troch koruniek svedčil pomer striel v druhej časti 26:10.

Českí hráči počúvajú švédsku hymnu. Foto: Reuters
Česko sklamanie Českí hráči počúvajú švédsku hymnu.

Hadamczik v tretej tretine pokračoval v zmenách v zostave, k Jágrovi a Plekancovi posunul Vampolu a potom Milana Michálka, ale ani to nepomáhalo. Švédi ďalej kontrolovali hru, tretí gól mohol pridať Berglund, ale podarilo sa to až po prečíslení troch na jedného Ericssonovi. Definitívne zabezpečiť postup do finále mohol po ďalšom prečíslení Silfverberg, ale jeho strela sa len odrazila od tyčiek.

Švédi sa ale nakoniec štvrtého gólu dočkali, keď v 53. minúte dotlačil puk za Pavelca Krüger. Eliáš síce dokázal následne svojím druhým gólom vykresať iskričku nádeje, ale viac zdramatizovať zápas sa Čechom nepodarilo. Naopak, sami pri power play inkasovali piaty gól.

Švédsky brankár Viktor Fasth zasahuje.
Čecha Jakuba Voráčka zozadu napáda švédsky...
+7Rozhodca od seba oddeľuje Tomáša Rolinka...
7 debata chyba