Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dánov dotiahli k veľkej výhre opory z NHL a mladý brankár

Jedno z najväčších a najslávnejších víťazstiev histórie dánskeho hokeja vybojoval v sobotu večer na svetovom šampionáte v Nemecku tým pod vedením švédskeho trénera Perom Bäckmanom. Svoje prvé vystúpenie na turnaji, zápas s Fínskom, zvládli Dáni vynikajúcim spôsobom a po zisku troch bodov za výhru 4:1 môžu pomýšľať nad postupom do ďalšej fázy turnaja.

09.05.2010 13:10
Dánsko hokej Foto: ,
Dánska radosť.
debata

Dáni sa mohli v severskom derby oprieť predovšetkým o tri kľúčové postavy, ktorými boli obaja hráči z NHL Frans Nielsen s Peterom Reginom a mladý gólman Frederik Andersen. Nielsen s Reginom zaistili tímu rýchle vedenie 2:0 a dvadsaťročný Andersen 36 zákrokmi eliminoval snahu Fínov o zvrat.

Lauri Korpikoski (29) v súboji s Matsom Bodkerom. Foto: SITA, AP
Dánsko Fínsko Lauri Korpikoski (29) v súboji s Matsom Bodkerom.

Dánska federácia veľmi stála o Reginov štart na šampionáte, a preto robila všetko pre to, aby včas zaistila poistenie pre hráča, ktorý bojoval v drese Ottawy ešte v prvom kole play-off NHL. Dvadsaťštyriročný útočník ukázal, že záujem o neho bol oprávnený. V čase 5:19 sa prehnal okolo obranca Samiho Vatanena a potom tvárou v tvár s prehľadom prekonal brankára Pekku Rinneho.

„Bolo to dnes o dvadsiatich chlapoch, ktorí zo seba za 60 minút vydali všetko, taktiež o vynikajúcom výkone brankára. Keď pracujete viac a tvrdšie než druhý tím, tak máte vždy šancu. A to je presne to, čo sme dnes robili,“ povedal Regin.

Fíni si síce po druhom inkasovanom góle vyžiadali oddychový čas, rýchlo znížili a Dánov výrazne prestrieľali, lenže Andersena už neprekonali. „Bol dnes skvelým príkladom pre všetkých. Na výhre má veľký podiel,“ ocenil spoluhráča Mads Christensen. „Taká je jednoducho práca brankára,“ zľahčoval svoj výkon samotný gólman. Vedel však, že duel sa mu naozaj podaril. „Je to najlepší zápas, aký som v kariére odohral.“

Jussi Jokinen pred brankárom Dánska Fredrikom... Foto: SITA, AP
Dánsko Fínsko Jokinen Jussi Jokinen pred brankárom Dánska Fredrikom Andersenom.

„Vôbec nič sme dnes nepredviedli,“ povedal kapitán Sami Kapanen. Jeho tímu k obratu nepomohlo ani sedem presilových hier, zatiaľ čo Dáni hrali len jednu. „Presilovky sú často dobrým obrazom zvyšku zápasu. Keby sme pracovali tvrdo, aby sme sa dostali do zápasu, išli by nám aj presilovky,“ dodal.

Veľký deň tak výrazne zhorkol tridsaťsedemročnému obrancovi Petterimu Nummelinovi, ktorý prvým striedaním prepísal históriu. Stal sa prvým hráčom, ktorý sa zúčastnil na 15 svetových šampionátoch elitnej kategórie.

debata chyba