Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vladislav Treťjak, šéf ruského hokeja: Halák nám pomohol

Vladislav Treťjak patrí do galérie najlepších hokejových brankárov histórie. A v súčasnosti ako prezident Ruskej hokejovej federácie k popredným osobnostiam svetového hokeja. "Verím, že treťjakovskú brankársku tradíciu predĺži vnuk Maxim. Už ma takmer prerástol, chytá v moskovskom CSKA," vraví s hrdosťou v hlase 58-ročný trojnásobný olympijský víťaz a desaťnásobný majster sveta.

10.05.2010 09:11
Vladislav Treťjak Foto: ,
Vladislav Treťjak.
debata (12)

Akú úlohu ste dali zbornej na majstrovstvách po neúspechu na olympijskom turnaji?
Získať zlato. Iná byť nemôže. Finále nestačí. Zložili sme silné mužstvo, je v ňom desať hráčov z NHL. A obhajujeme titul. Získať ho do tretice by bolo povzbudzujúce.

Má to byť náplasť za sklamanie spred troch mesiacov?
Každý vie, že aj vo Vancouvri sme mali najvyššie ambície. Náplasť? Neviem, či hovoriť o náplasti. Toto je iné podujatie. Začali sme nový cyklus, ktorý vyvrcholí zimnou olympiádou v Soči 2014. Úspešný prvý krok by nás určite potešil. Ale viem, že v mužstve je veľké odhodlanie napraviť si renomé. Predsa len – je v ňom dosť hráčov, ktorí prežívali vo Vancouvri obrovské sklamanie.

Na olympijskom turnaji ste boli generálnym manažérom ruskej reprezentácie. Cítite osobnú zodpovednosť za neúspech?
Každý z nás, ktorí sme tam boli, má na ňom svoj podiel. Rozhodlo sa však na ľade – a vo štvrťfinále s Kanadou sme prehrali naozaj zahanbujúco.

Koho považujete za najlepšieho brankára súčasnosti?
(po chvíľke rozmýšľania) Najviac sa mi páči Kanaďan Martin Brodeur.

Zaregistrovali ste výkony Slováka Jaroslava Haláka vo Vancouvri? Prekvapili vás?
Ako by nie! Neprekvapil ma, viac ma prekvapilo, že sme mu vo Vancouvri nedali viac gólov. Je to šikovný brankár, ale Brodeur to ešte nie je. Na to musí mať dlhodobo vysokú výkonosť. Takto to poviem: Dobrý brankár je sedemdesiat percent úspechu mužstva, Halák dával slovenskej reprezentácii i teraz Montrealu v play-off osemdesiat percent. Mal najväčšiu zásluhu na vyradení Washingtonu. Zahral zdravo, molodec!

Ako by ste ho charakterizovali?
Veľmi dobre číta hru, rýchlo reaguje. Má veľmi dobrý základ, no musí ho ešte rozvinúť a udržiavať. Je na dobrej ceste.

Zjednodušene: uľahčil vám prácu. Poslal trio z Washingtonu do ruskej reprezentácie na šampionát. Bolo ťažké presvedčiť Ovečkina a Kovaľčuka, aby si predĺžili sezónu?
(s úsmevom) Áno, z tohto pohľadu nám Halák pomohol. Ešte počas sezóny vycestoval za hráčmi do zámoria Andrej Nazarov, tretí tréner. Keď sa našim hviezdam ozval tréner Bykov, povedali, že prídu. Všetko šlo hladko.

Prekvapilo vás zloženie slovenskej reprezentácie?
Priznám sa: neviem, v akej sile sem prišla. Viem, že novým trénerom sa stal Kanaďan Glen Hanlon, takisto bývalý brankár a výborný odborník. S Bieloruskom dosiahol úspechy. Mám rešpekt pred slovenským hokejom. Máte veľmi dobrých hráčov. Či je mužstvo skúsené alebo nie, silné alebo slabšie, ukáže sa až v priebehu turnaja. Vopred sa hodnotiť nepatrí.

Vo vašej ére patrilo Československo k veľkým rivalom ZSSR. Kto bol z čs. reprezentácie pre vás najnepríjemnejší útočník?
Vladimír Martinec. Nemal síce prudkú strelu, ale vždy niečo nečakané vymyslel. V zápase proti Československu som ukončil svoju kariéru – na zimnej olympiáde v Sarajeve 1984.

Prečo je stále napätie medzi ruským hokejom a NHL? Ste optimista v súvislosti s možným podpísaním obojstrannej dohody o uvoľňovaní hráčov?
Rokujeme o nej. Som optimista, do roka by mohla byť. Teraz sa usilujeme o to, aby pred nadchádzajúcou sezónou odohrali niektoré tímy NHL v Rusku prípravné zápasy. To by bol prvý krok na uvoľnenie súčasného napätia. Stopercentné to však ešte nie je.

Komisár NHL Gary Bettman nedávno vyhlásil, že nijaké mužstvo z NHL v blízkej budúcnosti do Ruska nepríde.
Na svoj názor má právo. Ústretovosti však neprospieva.

O ruskej Kontinentálnej hokejovej lige sa hovorí ako o druhej najkvalitnejšej súaži sveta. Finále o Gagarinov pohár však podľa prieskumu sledovalo len jedno percento obyvateľstva, futbal má oveľa vyššiu sledovanosť. Ustupuje hokej do úzadia?
Možno nižšiu sledovanosť spôsobilo olympijské sklamanie. Ruský hokej určite na ústupe nie je. Vieme, že počas majstrovstiev sveta sledovanosť narastá.

Proti Slovensku hralo Rusko na Deň víťazstva. Bola to pre mužstvo motivácia navyše?
Verte, že áno. Takmer v každej ruskej rodine niekto v druhej svetovej vojne zahynul. V našej štyria mamini bratia. Na to sa nezabúda. Pekne to vystihol kapitán tímu Iľja Kovaľčuk, keď povedal, že zlatom chceme spraviť radosť fanúšikom i veteránom.

12 debata chyba