Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkina som študoval každý deň z televízie, vraví nováčik Frühauf

Jedným z desiatich nováčikov v slovenskej hokejovej reprezentácii na MS v Nemecku je Peter Frühauf. Spoľahlivé výkony v tíme Banskej Bystrice ho posunuli do národného tímu.

07.05.2010 13:16
Ivan Švarný Foto:
Ivan Švarný.
debata

S čím vás vyprevádzal otec na šampionát?
S tým, aby som si ho užil. Počas prípravy mi niečo poradil, predsa len má veľké skúsenosti z medzinárodného hokeja. Zaželal mi čo najviac víťazstiev.

Veľmi ste tŕpli, keď tréneri oznamovali nomináciu?
Och, určite! Nie sú to príjemné situácie. Navyše, po prehratom zápase. Sedíte v šatni, okolo je zhon. Čakáte a rozmýšľate, čo sa bude diať. A zrazu po mesiaci prípravy niekto z tímu musí odísť. Je neskutočný pocit ísť na majstrovstvá sveta, ale v kabíne sa až tak nemôžete tešiť, lebo vedľa vás sedia chalani, ktorí sa lúčia a odchádzajú domov. Podobný pocit som zažil pred pár rokmi, no vtedy som bol mladý chalan a na nomináciu som vôbec nemyslel.

Verili ste, že ostanete?
Dúfal som, že by to mohlo vyjsť. Pozitívnu energiu, ktorú som cítil po celú sezónu v banskobystrickom tíme, som si vzal aj do reprezentácie. Podarilo sa – aj vďaka tomu, že som odohral svoju najlepšiu sezónu. Dúfam, že nie poslednú.

V reprezentáci sa zišla banskobystrická bunka. Kto jej velí?
Najskúsenejší je Ivan Majeský, tak ho poslúchame. Ale on zasa nie je taký typ, ktorý by velil. Je kamarát. O Tomášovi Bulíkovi ani nehovoriac. Celú prípravu sme spolu prežívali, ba vlastne skoro celú kariéru. Vzájomne sme si zagratulovali, že ideme na šampionát. To najťažšie nás len čaká.

Už máte naštudované Kovaľčukove a Ovečkinove finty?
(so smiechom) Kto by ich nemal, veď sú denno-denne v televízii. Každý večer ich máme doma ako na tácke, takže sa dá niečo odpozorovať. Dúfam, že im nedovolíme útočne tak vystrájať, ako to poznáme z NHL. Ale bude to nesmierne ťažké.

Je niekto v tíme, s kým ste sa nepoznali?
Nikdy som sa osobne nestretol s Andrejom Sekerom, predstavili sme sa až na poslednom zraze pred odchodom. Vedeli sme o sebe, otec ho trénoval v mládežníckych reprezentáciách. Inak som poznal všetkých.

Ako ste na tom s angličtinou?
Nemám problémy, dva roky som odohral v zámorí. Mama vyučovala angličtinu, takže som niečo pochytil aj doma.

Čo nové priniesol tréner Hanlon? Čo vyžaduje najviac?
Priniesol kanadské prvky: veľa korčuľovania, dôsledné bránenie zón. Jednoduchý prechod do útočného pásma, nemáme nekľučkovať zbytočne pred modrou čiarou.

Koho považujete za najprijateľnejšieho súpera v základnej skupine?
Zrejme Kazachstan, ťažko vyberať z troch súperov, ktorí hrajú podobným štýlom.

Čo ste si pribalili do batožiny na voľný čas?
(so smiechom) Tomáša Bulíka. S ním bude o zábavu postarané.

debata chyba