Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naša cesta? Musíme drieť, inak sú systémy nanič, vraví Hanlon

Ako obstojí hokejová reprezentácia na svetovom šampionáte? Fanúšikovia majú možno obavy, ale tréner národného tímu Glen Hanlon je nadšený. "Na turnaj sa veľmi teším," hovorí.

07.05.2010 06:52
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon.
debata (1)

Z čoho pramení váš optimizmus?
Na majstrovstvá sveta idem už šiesty raz a milujem ich. Som vzrušený, že beriem práve túto partiu hráčov. Viacerí z nich na šampionáte nikdy neboli, nevedia, koľko zábavy ich čaká, netušia, ako sa tím dokáže zomknúť. Som rád, že sme sa po pár dňoch voľna opäť stretli, hráči mi už chýbali. Sme ako rodina.

Na turnaj beriete dvoch tínedžerov, na čo si na Slovensku netrúfol žiadny tréner trinásť rokov. Dlho ste zvažovali nomináciu 19-ročných útočníkov Tomáša Tatara a Richarda Pánika?
Nikdy som sa nepozeral na rodný list hráčov. To, koľko majú rokov, pre mňa nič neznamená. Ak má niekto sedemnásť a hrá lepšie ako tridsiatnik, tak bude v mojom tíme. Oboch som požiadal, aby v príprave tvrdo pracovali. Richard s Tomášom odviedli veľmi dobrú robotu a vytlačili z nominácie kvalitných hokejistov. Ak by nastala situácia, že dvaja hráči by boli na rovnakej úrovni, jeden by mal devätnásť a druhý 34, nechal by som si toho mladého.

Do Nemecka ste nominovali trinásť útočníkov a len sedem obrancov. Nie je to príliš riskantné?
Keď vezmete dvanásť útočníkov a dvaja sa zrania, je to tiež riziko. Musíme dúfať, sa nikto nezraní. V Severnej Amerike veríme konceptu, že môžete odohrať zápas s piatimi obrancami, hrá tak väčšina tímov. Šiesty bek nastúpi len na pár minút. Áno, je možné, že sa niekto zraní, ale to neznamená, že sa to stane.

Slovensko čaká sovietska základná skupina. Bude na Rusov, Bielorusov a Kazachov platiť herný systém, ktorý ste do reprezentácie priniesli?
Všetky systémy závisia od toho, ako ich zahráte. Sú dôležité, ale keď nedokážete rýchlo zareagovať či vyrovnať sa s tlakom, akýkoľvek systém je vám nanič. Ak si neveríte, môžete ho nacvičovať aj pätnásť rokov, ale nepomôže vám. Šampionát bude pre nás testom a dúfam, že obstojíme.

Koho považujete za najväčšieho favorita turnaja? Rusko?
Nikdy si nemôžete myslieť, že napríklad Švédsko alebo Kanada prídu na šampionát so slabým tímom. Samozrejme, Rusi budú favoritmi našej skupiny. Doplnenie ich súpisky o Ovečkina, Siomina či Varlamova robí z dobrého mužstva ešte lepšie. Čo to znamená pre nás? Musíme poctivo drieť a hrať ako tím.

Aký cieľ kladiete pred slovenský tím?
Keď verejne vyhlásite, čo chcete dosiahnuť, riskujete dve veci – poviete prinízky cieľ, pri ktorom si hráči povedia, že je ľahké ho dosiahnuť, alebo stanovíte cieľ privysoko a dostanete ich pod zbytočný tlak. Všetci máme silnú vieru v tento tím, veríme si navzájom, veríme, že prvé tri zápasy zvládneme. Aby som bol úprimný – nechcem o dva týždne počúvať reči o tom, že sme nesplnili cieľ.

1 debata chyba