Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stamkos už nie je len mladý talent. Vracia sa ako svetový kanonier

Ešte stále sa trochu tlačí v tieni Crosbyho, Ovečkina či Malkina. Hoci je jednotkou draftu NHL spred dvoch rokov, na olympiádu ho nevzali. Šancu pridať sa na šampionáte k najväčším svetovým hviezdam ako rovný s rovným si však Steven Stamkos ujsť nenechal.

06.05.2010 15:45
Steve Stamkos Foto: ,
Najlepší strelec tohtoročnej NHL, mladý Kanaďan Steven Stamkos.
debata

Na majstrovstvách sveta už mladý Kanaďan zažiaril – pred dvoma rokmi získal s tímom dvadsiatky zlato, vlani vo Švajčiarsku ako nováčik medzi seniormi striebro. Po roku sa ale kanonier Tampy Bay na šampionát nevracia už iba ako talentovaný nováčik. Spolu so Sidneym Crosbym je tohtoročným víťazom trofeje Mauricea Richarda pre najlepšieho strelca základnej časti NHL.

Päťdesiatjeden gólov, ktoré na víťazstvo potreboval, je síce o štrnásť menej než nasádzal Ovečkin predvlani, akékoľvek číslo nad päťdesiat je však v NHL extratrieda. Zo Slovákov na túto hranicu nedosiahli ani Šatan ani Demitra ani Hossa či Gáborík, ba ani Peter Šťastný. Aj dvanásť rokov po tom, ako hral za Washington finále Stanleyho pohára, ostáva jediným Slovákom s (dvomi) päťdesiatkami v NHL Peter Bondra. Stamkos naviac päťdesiatgólovú hranicu dosiahol po Wayneovi Gretzkom a jeho neúspešnom nástupcovi v Edmontone Jimmym Carsonovi ako tretí najmladší hráč v deväťdesiat­triročnej histórii NHL. Trofej získal ako dvadsaťročný, hneď v druhej sezóne medzi najlepšími.

V tíme Tampy aj na lanskom šampionáte profitoval z nahrávok tvorivého centra Martina St.Louisa. Na tohtoročných majstrovstvách mu bude chýbať, prípadná spolupráca s ďalším kanadským zázračným mladíkom Johnom Tavaresom by však mohla byť rovnako plodná. Naznačili to už v utorkovom prípravnom zápase s domácim Nemeckom – spolu s ním a s olympijským víťazom (až do stredy jediným vo výbere, ktorý Kanada posiela na majstrovstvá sveta) Coreym Perrym zariadili tri zo štyroch gólov.

debata chyba