Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z práce, ktorú sme odviedli, mám dobrý pocit, tvrdí kapitán Lintner

Jeho postupový gól zo samostatného nájazdu v semifinále MS 2002 domácemu Švédsku patrí do zlatého fondu slovenského hokeja. Urastený obranca Richard Lintner, majster sveta a člen All Star MS 2002, bronzový medailista z MS 2003, bude po päťročnej prestávke opäť hrať na svetovom šampionáte. Ako kapitán slovenskej reprezentácie.

06.05.2010 12:05
Richard Lintner Foto:
Máme talentovaný a oduševnený tím, hovorí kapitán Richard Lintner.  
debata

Môže prehra v závere prípravy nejako vplývať na mužstvo? Alebo – brali ste ju tak, že ide len o prípravu?
Nehovorili sme si, že ide len o prípravu. Posledný zápas sme brali ešte o niečo vážnejšie ako predchádzajúce, lebo šlo o generálku pred svetovým šampionátom. Mrzí nás, že sme prehrali, ale nepodali sme zlý výkon. Do šancí sme sa dostávali, no škoda, že sme ich nepremenili. Môže nás mrzieť presilovka piatich proti trom. Gólom v nej by sme sa mohli chytiť. V každom zápase sú na ľade dve mužstvá, jedno musí vyhrať, aj keď obe hrajú na sto percent. Všetci sa tešíme na to, čo sa bude diať budúci týždeň.

Mužstvo v príprave odohralo šesť zápasov s vyrovnanou bilanciou: tri víťazstvá, tri prehry. V čom je jeho sila, kde je slabé miesto?
Páčila sa mi tendencia, ako naše výkony rástli s pribúdajúcim časom, ako sme boli spolu. V každom stretnutí bolo viac a viac vidieť, že si na seba zvykáme, osvojujeme si veci, ktoré máme plniť. Aj keď sme zápasy brali ako prípravné, každý sme chceli vyhrať. Pokiaľ ide o mňa, som do veľkej miery zodpovedný za presilovku. Začína vyzerať stále lepšie, dostávame sa do dobrých pozícií. Verím, že na majstrovstvách sveta dáme zo šancí viac gólov ako v príprave. Oslabenia sme zvládali, neviem, či sme dostali jeden alebo dva góly. Tam problém nevidím, no najlepšie je vyvarovať sa faulov. Z práce, ktorú sme odviedli v uplynulých troch týždňoch, mám dobrý pocit. Úprimne, nemyslel som si, že sa tak rýchlo na takú taktickú úroveň, na akej sme.

Čo znamená osobná zodpovednosť za presilovky? V príprave neboli silnou stránkou. Prečo?
Spolu s obrancom Dominikom Graňákom chodievame na presilovky, spoluhráčov v nich usmerňujeme. Máme niečo nacvičené, v príprave sme hre v početnej výhode i nevýhode venovali veľa času. Verím, že ho zúročíme.

Richard Lintner. Foto: SITA
Richard Lintner Richard Lintner.

Nečakali ste, že na svetovom šampionáte budete z pozície kapitána predsa len veliť silnejšiemu tímu s viacerými hráčmi z NHL? Ako by ste charakterizovali súčasný?
Ako zdravo ambiciózny, talentovaný, oduševnený. Ak ho porovnám s reprezentáciami, v ktorých som pôsobil, teraz sú mladí hráči mladší, ako bývali a starších zasa nie je toľko, aj keď skúsenosti je v súčasnom tíme dosť. Samozrejme, v kabíne sme hovorili aj o situácii v NHL, sledovali, ako sa vyvíja. Kto chcel, prišiel, treba to brať tak, ako to je. Šancu dostáva pár mladých hráčov, čo je dobré pre budúcnosť.

Vykali ste niekomu, keď ste prišli ako bažant do slovenskej reprezentácie?
Nie. No… Možno som vykal niektorým hráčom, keď som prišiel do trenčianskej Dukly. Ale to už bolo dávno. Ak narážate na to, či niekto spočiatku niekomu vykal v súčasnom tíme, tak to nie. To by som ani nedovolil. (so smiechom)

Príchod nového trénera je vždy impulz aj pre mužstvo. Už si zvyklo na to, že ho vedie Kanaďan?
Chlapci si na Glena Hanlona i na nové prvky, ktoré priniesol, zvykali celkom dobre i rýchlo. Po anglicky veľká väčšina hráčov rozumie. Posunuli sme sa dopredu, no ťažko sa mi hovorí, do akej miery. Mám dobrý pocit. Skúšanie sa skončilo, najbližšie nás zaujíma prvé stretnutie proti Rusku. V dejisku šampionátu máme tri dni na to, aby sme sa pripravili na úvodný zápas. Dúfam, že Rusov niečim prekvapíme.

Richard Lintner (vľavo) s Jozefom Stümpelom. Foto: Roman Benický
Lintner, Stümpel Richard Lintner (vľavo) s Jozefom Stümpelom.

Nevzbudzuje útočná sila Ruska obavy?
Rešpekt áno, ale prečo by sme sa mali báť?. Fyzicky sme na tom dobre – a pokúsime sa niečo proti nim vymyslieť. Počas prípravy som veľmi nesledoval, aké hviezdy budú hrať za Rusko. Uvidíme, ako si budeme počínať na ľade.

Veľmi vás mrzelo, že vás zranenie ruky vyradilo z olympijského tímu?
K tomu už nemá význam sa vracať. Samozrejme, že ma to veľmi mrzelo. Už je to však za mnou – a predo mnou svetový šampionát.

Na majstrovstvá sveta sa vraciate po piatich rokoch. Čo zavážilo, že ste sa rozhodli opäť reprezentovať?
Ani v predchádzajúcich rokoch som nikdy nepovedal, že sa vzdávam reprezentácie. Pozvánky som dostával, no mal som dôvody, najmä rodinné, pre ktoré som sa ospravedlnil.

Nebude vám chýbať televízne komentovanie?
Po očku sa pozriem, kde sú komentátorské kabíny, no teraz budem mať iné povinnosti.

Richard Lintner na majstrovstvách sveta
Šampionát Z G A B Umiestnenie tímu  
2001 7 0 2 2 7. miesto  
2002 9 4 4 8 1. miesto  
2003 9 1 3 4 3. miesto  
2004 8 2 3 5 4. miesto  
2005 7 0 0 0 5. miesto  
debata chyba