Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr po Nórsku: Tí, čo neprišli, by mali hráčom ako Reichel bozkávať zadky

Hviezdny český útočník Jaromír Jágr sa márne snažil zlomiť nepriaznivý vývoj zápasu s Nórskom a ani dvoma gólmi nezabránil šokujúcej prehre 2:3. Tridsaťosemročný olympijský víťaz z Nagana a majster sveta z Viedne z roku 2005 sám vraj nerád používa v dnešnej dobe slovo prekvapenie. Výsledok považuje za realitu a pustil do ostrej kritiky hokejistov, ktorí odmietli štart na majstrovstvách sveta.

12.05.2010 13:52
Jaromír Jágr Foto:
Sklamaný Jaromír Jágr po prehre s Nórskom.
debata

"Toto nie sú Nóri ako pred desiatimi rokmi. Musíme rešpektovať ich silu. Tým neospravedlňujem náš výkon, ale Nóri na olympiáde takmer porazili Slovákov v play-off. Realita je úplne iná ako pred desiatimi rokmi. Tu hrali do 50. minúty sa Švédmi vyrovnane, "poukázal Jágr na vystúpenie Nórska v úvodnom dueli, ktorý ale sok Česka nakoniec prehral 2:5.

Podľa Jágra musí tím s deviatimi nováčikmi na majstrovstvách sveta, ktorý má kouč Vladimír Růžička k dispozícii, ešte získať skúsenosti na medzinárodnej scéne. „Nikto nemohol čakať, že prídeme a budeme dávať každému sedem, osem gólov. Tieto časy už sú preč. Máme nový tím s hráčmi, ktorí potrebujú nazbierať skúsenosti. Nedá sa nič robiť. Teraz už každý zápas musíme hrať ako v play-off,“ uviedol Jágr.

Mužstvo čaká tuhý boj o to, aby vôbec postúpilo do štvrťfinále. „Nič iné nám neostáva. Sami sme sa dostali do tieto diery, tak sa sami musíme vyhrabať. Aspoň nám tie zápasy niečo dajú. Nemôžeme si dovoliť prehrať, musíme hrať ako tím,“ povedal najproduktívnejší Európan v histórii NHL.

Podľa bývalého hráča Pittsburghu, Washingtone a New Yorku Rangers musí tím hodiť porážku s Nórskom za hlavu. „Nič iné nám neostáva. Musíme na to zabudnúť. Nebol by rozdiel, keby sme porazili Nórov a potom prehrali so Švédmi, alebo naopak,“ mienil Jágr, podľa ktorého by sa nemalo v dnešnej dobe pri podobných výsledkoch ani používať slovo prekvapenie. „Možno Francúzsko a Taliansko sú na nižšej úrovni, ale inak každý môže poraziť každého.“

Proti Švédsku budú hrať Česi pravdepodobne o to, či pôjdu do osemfinálovej fázy s nejakým bodovým ziskom, pokiaľ teda Francúzsko prekvapivo nepreskočí Nórsko. „Ak tam pôjdeme s bodom alebo bez bodu, záleží všetko na nás. Minulý rok sme prehrali dve stretnutia pred play-off. Musíme hrať každý zápas ako posledný, ako by to bolo štvrťfinále,“ uviedol Jágr.

Podľa neho je ťažké povedať, čo v hre zmeniť, aby sa tím dostal na víťaznú vlnu. „Po takom zápase je každý múdry a chcel by niečo zmeniť. Ale počas zápasu ťažko o tých veciach premýšľať. Mali sme veľa presiloviek a hrali sme to po rohoch, alebo strely neboli také, aby toho gólmana ohrozili,“ konštatoval.

S piatimi bodmi za dva góly a tri asistencie jasne čnie nad zvyškom českého tímu. „Buďme úprimní. Pozrime sa, koľko chalanov z Ameriky odmietlo. Ostatné musia nazbierať skúsenosti, aby boli raz dobrí. Nemôžeme byť zase tak kritickí. My sme prišli bojovať, tomu že nedávame góly, by sa nemal nikto čudovať, to je jednoducho realita nášho hokeja. Ale tým nechcem ospravedlňovať našu hru,“ pripojil dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára.

Hrajúce legenda českého hokeja sa pustila rázne aj do kritiky hráčov, ktorí sa osprevedlnili a na šampionát neprišli. „Mali by si uvedomiť jednu vec, že hráči ako Výborný, Dopita, Patera a Martin Procházka vyhrávali šampionáty a vďaka týmto hráčom sa tí mladí dostali do NHL,“ vyhlásil Jágr. „Ťažko by si niekto vybral českého hráča do NHL, keby tie šampionáty nevyhrávali. Je škoda, že tí mladí hráči na to zabudli. Teraz by mali zase otvoriť oni dvere tým ostatným. Ale to si každý musí siahnuť do svedomia,“ vyhlásil.

Napríklad Rusom na turnaje jazdia všetky hviezdy, ktoré sú k dispozícii. „Nejde o českú a ruskú povahu. Ja sa znova vrátim k tomu, aký boli borci Dopita, Patera, Procházka, Výborný, Ručinský, či bratia Kaberlovci. Koľko mali šampionátov a nikto ich nemusel prehovárať. Alebo Reichel. Im by tí mladí hráči mali bozkávať prdel,“ nebral si servítky Jágr.

debata chyba