Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dáni spôsobujú silnejším vrásky. Aj domácemu Nemecku

Dánsko, trinásty tím z aktuálneho svetového hokejového rebríčka, zdolal najprv tretieho - Fínsko - a o dva dni aj piateho - USA.

12.05.2010 11:11
Dánsko USA oslava Foto: ,
Erupcia radosti hráčov Dánska po výhre nad USA.
debata

Ak by chceli umelci zvečniť nefalšovanú športovú radosť, po pondelkovom stretnutí základnej D-skupiny majstrovstiev sveta Dánsko – USA by si prišli na svoje. Po parádnom sóle obrancu Stefana Lassena, keď v 3. minúte predĺženia prenikol z vlastnej tretiny až pred brankára Clemmensena a ním vyrazený puk ľahkým úderom čepele umiestnil pod hornú žŕdku, vytryskla dánska eufória na ľade i v hľadisku v najčírejšej podobe.

„Tento zápas si zapamätám do konca života. Po záverečnom hvizde sme sa pýtali, či je to pravda. Keď sme vyhrali nad Fínskom, povedali sme si – prečo sa nepokúsiť o ďalšie prekvapenie. Nik z nás však nečakal, že by sme po dvoch zápasoch postúpili ako prvý tím z našej skupiny do osemfinále. Dve víťazstvá nad mužstvami z prvej svetovej päťky sme ešte na majstrovstvách sveta nedosiahli ,“ trpezlivo vysvetľoval médiám so širokým úsmevom na tvári dlhoročný kapitán Jesper Damgaard.

Keď ho míňali spoluhráči, takmer každý s ním buď na moment pózoval s najrozmanitejšími gestami, alebo ho aspoň uznanlivo plesol po ramenách. Skúsený 35-ročný obranca v tejto súvislosti pripomenul podobný úspech z roku 2003 vo Fínsku. Vtedy Dáni zdolali Američanov ešte jednoznačnejšie 5:2 a poslali ich do skupiny o záchranu. V osemfinálovej skupine prekvapili svet remízou 2:2 s Kanadou. Na MS skončili zatiaľ najvyššie na 10. mieste.

Najčastejšie hokejové klišé, že dnes už vie korčuľovať každý, celkom neplatí. Podstatná časť zverencov švédskeho trénera Pera Bäckmana pôsobí vo Švédsku, dvaja útočníci využívajú skúsenosti z NHL. Peter Regin ich zbiera v Ottawe, Frans Nielsen v NY Islanders. Obaja patria k oporám – spolu s brankármi Patrickom Galbraithom a Frederikom Andersenom. Na ilustráciu: všetci Američania s výnimkou dvoch korčuľujú v NHL.

Kapitán tímu USA, obranca Jack Johnson, zažíva po vancouverskom striebornom úspechu hlboký pád. V tíme USA je jediný z olympijskej zostavy. „Toto sa nedá nijako ospravedlniť. Teraz sa musíme sústrediť na zápas s Fínskom,“ citovali ho agentúry.

História sa môže opakovať: ak Američania podľahnú Fínom, budú hrať o záchranu. Dáni môžu znepríjemniť život aj domácej reprezentácii. Ak ju zdolajú a Američania získajú aspoň bod proti Fínsku, zachraňovať sa budú Nemci. Postupovú istotu má z D-skupiny len Dánsko.

Pekná zápletka. A vraj trpaslík.

debata chyba