Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanlon: Ak Tatar a Pánik pochopia, aké je prehrať, bude to dobre

Nechcem o dva týždne počúvať, že sme nesplnili cieľ. S týmito slovami odchádzal Glen Hanlon na svoje prvé majstrovstvá sveta vo funkcii trénera slovenskej hokejovej reprezentácie. Po prehre s Nemeckom hovoril o sklamaní, po návrate do Bratislavy už myslel na budúcnosť.

20.05.2010 09:33
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon.
debata (12)

Ste sklamaný, že Slováci nepostúpili?
Som veľmi sklamaný. Nepochyboval som o tom, že vyhráme, ale také je trénovanie, o tom je hokej, o tom je šport. Som hrdý na hráčov, všetci sa snažili, všetci sme sklamaní. Prišli so zámerom dostať sa do poslednej osmičky, no vypadli sme.

Bola jedným z dôvodov nízka efektivita?
Nechajte ma dokončiť. Áno, mali sme pár nevyužitých šancí. A áno, mohli sme strieľať viac. Niekedy môžete mať 50 striel a nedáte žiaden gól. Môžete strieľať z červenej, z modrej a nič z toho. Skutočná indícia sú gólové šance, nie iba strely. Robili sme, čo sa dalo, ale vypadli sme.

Čo ste povedali hráčom po zápase proti Nemecku?
Vážim si každého, ktorý tu bol. Som veľmi spokojný so všetkými. Urobili, čo sa dalo. Som na týchto chlapcov hrdý. Prišli sme s jasným cieľom dostať sa do osmičky, hráči do toho vložili svoj čas a plány na leto. Miro Šatan priletel celú tú diaľku pre dva zápasy. Stále chce hrať. Takisto Peter Budaj, jednoducho všetci chlapci to chceli. Veľkým posolstvom od takých ako Rišo Lintner je, že to veľmi bolí. Tie mladé decká sa už tešia na svoje ďalšie šance, ale sú hráči, ktorých vypadnutie fakt bolí. Oni už tých šancí toľko mať nebudú. Tie decká tomu ešte veľmi nerozumejú, takže to ani nemôžu veľmi precítiť.

Nepribrzdili Slovákov vylúčenia v prvej časti hry?
Áno, viem. Hovorili sme o tom. Vedeli sme, že ťažko budeme mať rozhodcov na svojej strane, pretože domácim bude fandiť hala. Šesť minút sme hrali v oslabení v prvej tretine a vyšli sme z toho šťastne. Mohlo to byť oveľa horšie, keby mali Nemci úspešné presilovky.

Čo tímu najviac chýbalo?
Góly. Počas celého turnaja.

Skórovať je problém?
Nepovedal som, že je to problém. Ibaže nám tie góly chýbali. Ale dať gól, to je aj hra päť na piatich, štyria na štyroch, päť na štyroch. Môžete si vybrať, o čom budete písať, ale ja by som rád zdôraznil, že som hrdý na chlapcov. Hrali tvrdo a nehanbím sa za ich výsledok.

Zlomilo sa niečo v mužstve po vysokej prehe s Dánmi?
Ak by malo byť po našom, bolo by fajn, keby sme s Fínmi ako najsilnejším súperom hrali skôr a až potom s Dánmi po dvojdňovom odpočinku. Možno by to bola iná situácia a vyhrali by sme. Robili sme, čo sa dalo, a je to tak, ako to je. Žiadne výhovorky, hráči makali.

Zažili ste už horšiu tretinu ako prvú proti Dánsku?
Bola najhoršia z najhorších. Keď dostanete tri-štyri góly, ešte to predýchate, ale keď padne piaty, šiesty, už je to naozaj veľmi zlé. Na majstrovstvách sveta či v play off o Stanleyho pohár som nič podobné nezažil.

Keď vezmete do úvahy obranu aj útok, s čím ste spokojný?
Systém sa osvedčil, veľa sme nemenili. Myslím, že prínosom je, že budeme mať hráčov do 23 rokov, ktorí pomôžu tímu v budúcnosti. Ak Tatar, Pánik pochopia, aké je to prehrať, bude to dobre. To je to najlepšie, čo si môžeme odniesť. Lebo neprišli sme, aby sme skončili v dvanástke. Určite nie. Väčšinu turnaja sme hrali dobre, s výnimkou jednej tretiny proti Dánsku a šesťminútovej pasáže proti Fínsku. Aj proti Nemcom mužstvo bojovalo, stiahli sme hru na deväť útočníkov, no žiaľ, nedali sme druhý gól…

Koho z hráčov by ste vyzdvihli?
Ťažko vybrať jedného. Andrej Sekera strávil na ľade veľa času. Brankár Budaj presedel väčšinu sezóny na striedačke, na šampionáte dostal šancu v každom zápase a viackrát mužstvo podržal. Dobrý turnaj odohral Marek Zagrapan. Verím, že mu pomôže ku kontraktu na novú sezónu. Nevedel som, čo od neho čakať, no vypracoval sa na nášho prvého centra.

Hráčom ste pred zápasmi nechávali na izbe papieriky s rôznymi sloganmi. Bola to ďalšia forma motivácie?
Na každom šampionáte skúšam niečo nové. Chceli sme hráčov nabudiť ale aj trochu rozptýliť, aby nemali v hlavách iba hokej.

Ako znelo motto pred zápasom proti Nemecku?
Nebolo treba veľa slov. Napísal som niečo v tom zmysle, aby nechali na ľade všetko a po zápase mohli byť hrdí na seba i na mužstvo. Myslím, že to urobili.

Je slovenský hokej v kríze?
Som tu tri týždne, takže sa pýtate zlého. Videl som vyše dvadsať ľudí, ktorí makali a chceli vyhrať. Nevidel som nikoho do dvadsať rokov, neviem nič o budúcnosti. Viem, že olympijský tím bol sakra dobrý. A viem, že charakter tohto tímu bol najlepší, s akým som kedy pracoval. Veľmi chceli. Keď hovoríte o budúcnosti, pre mňa sú to hráči do osemnásť-dvadsať rokov a ich rozvoj.

Cítite veľký tlak od slovenských fanúšikov?
Nie iba od slovenských, takí sú všade na svete. Trénoval som v NHL, Fínsku, Bielorusku. Všade je tlak. Taký je život.

Zavoláte v novej sezóne aj hráčov z KHL?
Tých, čo neprišli? Samozrejme. Budeme sledovať ich výkony a fanúšikovia si zaslúžia vidieť 23 najlepších hráčov, ktorí budú môcť prísť.

Kto získa v Nemecku titul majstra sveta?
Vôbec som nevidel ostatné zápasy, ale Rusko má na turnaji najlepších hráčov – Ovečkin, Malkin, Gončar, Kovaľčuk predstavujú obrovskú silu.

Kto vyhrá Stanley cup?
Ó My God. (smiech). Netuším. Kto je v play-off?

Čo vás čaká najbližšie dni a týždne?
S ľuďmi z hokejového zväzu zhodnotíme vystúpenie na šampionáte, budem zbierať ďalšie informácie o mladých hokejistoch a na prvý augustový týždeň chystáme hráčsky kemp. Práce je veľa, už premýšľam nad ďalšou sezónou, nad tým, ako sa zlepšiť.

12 debata chyba