Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešní tréneri sa po šampionáte lúčia. Prestíž si zdvihli zlatom

Z vynikajúcich hráčov i osvedčených reprezentantov sa stali úspešní tréneri. K medailám z aktívnej kariéry pridali najcennejšie kovy aj ako šéfovia striedačiek národných tímov. Majstrovstvá sveta sú ich labuťou piesňou. S českou reprezentáciou sa lúči 46-ročný Vladimír Růžička, so švédskou Bengt-Ake Gustafsson. Spoločné majú i to, že v hokejovej tradícii pokračujú ich synovia.

19.05.2010 10:10
Vladimír Růžička Foto:
Vladimír Růžička.
debata (1)

Budúcnosť spája s klubom

Vladimír Růžička je každým cólom víťazný typ. Zažratý fanatik. Potvrdia to všetci, ktorí ho poznajú: od Dukly Trenčín, kde vojenčil a odohral parádne zápasy až po pražskú Slaviu, ktorej sa upísal na ďalšie roky.
Najväčší hráčsky úspech dosiahol – na staré kolená.

Ešte vieš korčuľovať? – podpichol rodáka z Mostu a kapitána českej reprezentácie brankár Dominik Hašek, keď sa stretli na prvom tréningu v olympijskom Nagane 1998. Vtedajší tréner Ivan Hlinka elegantne vyriešil kapitánsku dilemu. Ani Jágr, ani Reichel, hviezdy z NHL, ale matador z českej extraligy potiahol Čechov s céčkom na drese k historickému zla­tu.

O sedem rokov už v pozícii hlavného trénera doviedol svojich zverencov na čele s kapitánom Jaromírom Jágrom k titulu majstrov sveta vo Viedni 2005. Po deviatich rokoch Česi opäť na krásnom modrom Dunaji tancovali zlatý valčík. Reprezentáciu prevzal po tragickej smrti Ivana Hlinku v lete 2004.

Vladimír Ružička. Foto: SITA, AP
Vladimír Ružička Vladimír Ružička.

O Růžičkovi písali ako o záchrancovi českého hokeja. Podobne ako Hlinka bral mediálne lichôtky s rezervou. Prirovnával ich k snehu na slnku. Druhý návrat k českej reprezentácii v lete 2008 už taký úspešný nebol.
Ani Růžička neprekročil štvrťfinálový prah. Český hokej od turínskej olympiády 2006 nehral na vrcholnom podujatí o medailu. Růžičkov výber vlani na svetovom šampionáte stroskotal vo štvrťfinále na Švédoch, na tohtoročnej vancouverskej olympiáde na Fínoch, pritom v oboch prípadoch mali Česi kvalitné mužstvo.
Pred tohtoročnými majstrovstvami sveta mu experti vyčítali, že nevzal Dominika Hašeka a neprehováral hráčov.

„Nie som telefonista. Mňa nik nemusel prosiť. Dostal som pozvánku do reprezentácie – a šiel som,“ vysvetľoval v médiách. Zanovitého zapálenca lákal 80-miliónovou ponukou bohatý Petrohrad, ale on dal prednosť dlhodobému kontraktu v pražskej Slavii, jeho srdcovej záležitosti. ,,A keďže súčasné vedenie chce trénera reprezentácie na plný úväzok, asi ním už nikdy nebudem. Práce v klube sa nevzdám," tvrdí.

Kráľa Gusa zahanbili Slováci

Patrí k najúspešnejším trénerom vo švédskej histórii – ak nie je najúspešnejší vôbec. A do svetovej sa 52-ročný Bengt-Ake Gustafsson zapísal tým, že jediný získal v jednom roku – 2006 – svetové i olympijské zlato. Výstižnejšiu prezývku ako Kráľ Gus mu vymyslieť ani nešlo. Dlhšie v trénerskom kresle Tre Kronor pôsobil len Arne Strömberg v 60-tych rokoch minulého storočia.

Gustafsson vo februári 2005 prevzal trénerskú taktovku, po svetovom šampionáte v Nemecku ju odovzdá. Hoci by rád pokračoval, švédsky zväz s ním nepredĺžil zmluvu. „Dosiahol všetko, čo mohol. V poslednom čase sa objavili výhrady voči jeho práci v súvislosti s uprednostňovaním niektorých hráčov v reprezentácii,“ konštatoval Tibor Gregor, pracovník švédskeho hokejového zväzu.

Bengt-Ake Gustafsson. Foto: SITA
Bengt-Ake Gustafsson Bengt-Ake Gustafsson.

„Nemal som trénerský vzor. Zažil som veľa trénerov a od každého som si niečo zobral. Ak mi majú hráči veriť, musím ako kouč zostať samým sebou. Nezmenil som sa, ani keď som začal trénovať,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu po zisku olympijského zlata.

Naznačil, čo považoval za dôležité: „Musíte rozpoznať, ako sa hráči fyzicky cítia. Potom rozhodnúť, ako tvrdo alebo či vôbec je vhodné trénovať. Vycítiť, či nie je dnes práve ten deň, keď by pomohlo voľné popoludnie. Kľúčové je, aby tréner vopred nerysoval striktný režim: tréning, porada, masáže, obed, večera.“

Dostihol ho slovenský olympijský motív. Pred štyrmi rokmi mu vyčítali, že Švédi zámerne podľahli Slovákom, aby sa vo štvrťfinále stretli so Švajčiarskom. Po zlate bolo všetko odpustené. Vo Vancouvri nepustili Švédov k obhajobe zlata – Slováci. Štvrťfinálovú prehru zaradili vo Švédsku medzi najväčšie športové sklamania v histórii. Médiá považovali mužstvo za silnejšie než pred štyrmi rokmi.

„Nijaké trénerské miesto nie je do konca života, lebo k našej práci patria aj prehry. S reprezentáciou som prežil úžasné chvíle,“ uviedol pre švédsku zväzovú stránku. Z ponúk si môže vyberať, veľký záujem prejavujú najmä bohaté ruské kluby.

1 debata chyba