Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baluška: Kovaľčukovi som vysvetlil, prečo Kulemin dostal vyšší trest

Keď schádzali z ľadu, Vladimírovi Baluškovi i Fínovi Jarimu Levonenovi kolegovia-rozhodcovia gratulovali. "Zo stretnutia v takom úžasnom prostredí som mal fantastický zážitok. Obe mužstvá podali heroický disciplinovaný výkon. Stretnutie bolo dlho otvorené takmer až do konca. Bolo také dôležité, že sme si nemohli dovoliť nijakú chybu," uviedol 35-ročný bratislavský rodák. V tom čase ešte nevedel, že IIHF ich nominuje aj na dnešné finále, v ktorom sa stretne Rusko s Českom.

23.05.2010 09:10
Vladimír Baluška Foto:
Rozhodca Vladimír Baluška.
debata (14)

Kedy a ako ste sa dozvedeli nomináciu? V sobotu v popoludňajších hodinách. Nominácia musí byť známa 24 hodín pred zápasom. Bol som náhradník na štvrťfinále Nemecko – Švajčiarsko. Nemecko som videl hrať, inštruktori mi naznačili, aby som sa udržiaval vo fyzickej a psychickej kondícii, čo nasvedčovalo, že ešte možno dostanem príležitosť. Keď som sa dozvedel, že budem rozhodovať druhé semifinále, mal som fantastický pocit. Spal som dobre, nezvyknem mať trému.

Aký je prvý ohlas na výkon hlavných rozhodcov?
Boli nám poďakovať predstavitelia ruskej i nemeckej federácie, čo je pre nás zadosťučinenie. Aj inštruktor krátko zhodnotil náš výkon a poďakoval nám. Povedal, že sme neurobili ani malú chybu na to, aby sme ovplyvnili výsledok. Ocenil, že sme mužstvá nechali hrať do konca a podporili priebeh.

Bol to váš najdôležitejší zápas v doterajšej kariére?
Bezpochyby áno. Veľa zápasov už nemôže byť vyššie. Do Kolína som prišiel až v sobotu, dovtedy som bol v Mannheime. Krásnu arénu som videl až v sobotu ráno. Vychutnal som si ju ešte bez divákov.

Vedeli ste hneď, že Rusa Kulemina vylúčite do konca zápasu? Ako by ste chvíľku rozmýšľali.
Pozrel som sa na svojho kolegu, ako reaguje. Okamžite som prerušil hru. Pre mňa to bolo jednoznačné. Hneď sme sa zhodli, že faul bol na päť minút a do konca. Je to obrovská zodpovednosť v takom veľkom zápase sa rozhodnúť pre vyšší trest. Všetci štyria sme danú situáciu videli a riešili najrýchlejšie, ako sa dalo.

S Fínom Levonenom ste už rozhodovali?
Áno, tri zápasy v Mannheime. Inštruktori spájajú rozhodcov do dvojíc, keď vidia, že súhra medzi nimi funguje.

Viete, koľko hráčov ste dnes vylúčili?
To si vôbec nepamätám. Nebolo ich veľa, lebo sa hralo maximálne disciplinovane. Jeden väčší trest vyplynul z hry.

Ruský kapitán Iľja Kovaľčuk po jeho odpískaní prišiel za vami. Protestoval?
Žiadal vysvetlenie. Povedal som mu, že šlo o jasné vrazenie na mantinel – na trest päť plus do konca stretnutia. Neprotestoval, len chcel vedieť, aký trest uložíme. Obaja kapitáni nám po zápase poďakovali.

Päť minút pred koncom stretnutia ste vylúčili Nemca Felského. Neváhali ste?
O tom, v akej minúte odpískame faul, vôbec nerozmýšľame. Na začiatku stretnutia boli viac nedisciplinovaní Rusi. Trestáme nedovolenú hru. Keď tréner Nemecka odvolal brankára, videli sme, že sa zápas blíži do úplného záveru. Naša koncentrácia sa ešte zvýšila.

14 debata chyba