Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále sa stretnú podceňovaní Česi a vytrápení Rusi

Vo finále hokejových majstrovstiev sveta v Nemecku sa stretnú Česko a Rusko. Česi vyhrali nad Švédskom 3:2 po nájazdoch. Stav 2:2 po riadnom hracom čase dosiahol tím Vladimíra Růžičku vďaka gólu Karla Rachůnka sedem a pol sekundy pred koncom tretiny. V predĺžení gól nepadol, v nájazdoch uspeli Jaromír Jágr a spol. 2:1, pričom postup zariadil Jan Marek. V druhom semifinále zdolali Rusi Nemcov len 2:1, pričom celý zápas tvrdo pracovali bez želanej produktivity. Vykúpil ich Pavel Dacjuk, ktorý skóroval v 59. minúte po sólovom úniku.

22.05.2010 16:21 , aktualizované: 20:27
Česko Švédsko 11 Foto:
Radosť českých hokejistov.
debata (68)

Semifinále:

Švédsko – Česko 2:3 po nájazdoch (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)

  • Góly: 9. Harju (Karlsson, Omark), 32. Engqvist (Martensson, Ekman Larsson) – 18. Mojžíš (Kašpar, Rolinek), 60. K. Rachůnek (Voráček, Klepiš), rozhodujúci nájazd: Marek. Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Looker (USA), Savage (Kan.) – Deďoulija (Bielor.), Valach (SR), 13 437 divákov
  • Švédsko: Gustavsson – Magnus Johansson, Jonathan Ericsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Karlsson, Gunnarsson, V. Hedman – Andersson, Persson, Backlund – Engqvist, Omark, Harju – Pettersson, Nylander, R. Wallin – Pääjärvi-Svensson, Martensson, Nilson. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.
  • Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek – Jágr, Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Oba tímy predovšetkým pozorne bránili a znemožňovali protivníkovi dostať sa do veľkej šance. Švédov nakopli vylúčenia Čechov, takmer minútu hrali presilovku o dvoch hráčov. Zverenci Vladimíra Růžičku sa však presile ubránili, v 9. min však už pri vylúčení Klepiša inkasovali, keď sa pred Vokounom najlepšie zorientoval Harju a tešil sa zo svojho štvrtého gólu na šampionáte. Hra sa potom odvíjala predovšetkým v strednom pásme, Švédi ho výborne prehusťovali a výborne pokrývali priestor pred Gustavssonom. V 18. min napriahol od modrej Mojžíš a jeho strela prešla cez spleť tiel až do bránky – 1:1. Ešte pred koncom prvej tretiny spálil tutovku Harju, ktorý trafil len Vokouna.

Johan Harju (vľavo) v objatí s Linusom Omarkom. Foto: Reuters
Česko Švédsko 7 Johan Harju (vľavo) v objatí s Linusom Omarkom.

Česi začali druhú dvadsaťminútovku náporom, museli si však dávať aj pozor na rýchle švédske protiútoky. Severania boli nedisciplinovaní, tri oslabenia v rade pred polovicou duelu však prežili. V 32. min sa ocitol pred Vokounom nepokrytý Engqvist a prestrelil druhýkrát českého gólmana. Vyrovnať mohol hneď na to od modrej Blaťák, na opačnej strane zasiahol výborne Vokoun pri brejku Ömarka.

Tomáš Vokoun. Foto: ČTK, AP
Tomáš Vokoun Tomáš Vokoun.

Český tím sa v tretej tretine snažil vyrovnať, prekážkou im však bol brankár Gustavsson. Veľký tlak si vytvoril v 51. min útok s Jaromírom Jágrom, zastavilo ho však prísne vylúčenie najväčšej hviezdy za údajné hodenie hokejky pri mantineli v útočnom pásme. Po naskočení z trestnej lavice sa ocitol Jágr sám pred Gustavssonom, chýbala mu však rýchlosť a švédsky gólman zasiahol výborne betónom. Česi sa tlačili pred súperovu bránku, tri korunky však aj vďaka fantastickému Gustavssonovi odolávali. Český tím sa napokon dočkal odmeny. V samom závere našiel pri power-play Voráček spoza bránky Rachůnka, ktorý prestrelil 7,5 sekundy do konca všetko, čo mu stálo v ceste.

V predĺžení netrafil osamotený Jágr voľnú časť švédskej bránky, puk sa zastavil len na bočnej sieti. Ani jeden tím nechcel spraviť v nadstavenom zbytočnú chybu, vzruchu pred oboma bránkami bolo pomenej. Česi boli strelecky aktívnejší. V 69. min minul puk pred prázdnou bránkou aj Kašpar a na opačnej strane ukázal svoju rýchlosť bez úspešnej koncovky Martensson. V samostatných nájazdoch sa presadil na švédskej strane iba Ömark, na opačnej Kašpar a Marek.

Česi si zahrajú finále MS po štyroch rokoch, svoj zatiaľ posledný titul v ére samostatnosti získali rok predtým.

Vladimír Růžička: „Počas power play sme mali niekoľko šancí, ale tiež veľké šťastie, že sa to tam otvorilo. Oni urobili trochu chybu a Karel to presne trafil. Bolo ale vidieť, že hráči sú odhodlaní biť sa o vyrovnanie do poslednej sekundy. Vedeli sme, že vyhrať nad nimi bude ťažké, ale vraveli sme si, že to musíme zvládnuť. Chlapci sa večer pozrú na futbal, na Bayern s Interom, dajú si nejaké masáže a zajtra bude voľný deň. Pred odchodom si urobíme rozbor a ten hore snáď vie, ako to dopadne.“

Rusko – Nemecko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

  • Góly: 32. Malkin (Gončar, Kovaľčuk), 59. Dacjuk – 16. M. Goc (Schütz, Ehrhoff). Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše 12. Kuľomin 5+DKZ za narazenie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška (SR), Levonen (Fín.) – Arm (Švajč.), Kalivoda (ČR), 18 734 divákov
  • Rusko: Košečkin – Kornejev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, Nikulin, Jemelin, Aťušov, Kulikov – Ovečkin, S. Fiodorov, Sušinskij – Malkin, Dacjuk, Kovaľčuk – Tereščenko, Frolov, Viktor Kozlov – Kuľomin, Anisimov, Afinogenov
  • Nemecko: Zepp – Ehrhoff, Dietrich, J. Krueger, Sulzer, Holzer, Braun, Butenschön, N. Goc – Rankel, Schütz, M. Goc – Wolf, Marcel Müller, Ullmann – Felski, Kreutzer, Barta – Hospelt, Tripp, Gogulla

Ruský ofenzívny stroj sa podľa očakávania rozkrútil už od prvej minúty, aj keď Nemci ho v úvodnej dvadsaťminútovke svojou aktivitou zastavili. V 2. min Malkin trafil konštrukciu nemeckej bránky. Nemci výborne prehusťovali obranné pásmo a nepúšťali Rusov do veľkých šancí. Hráči zbornej viditeľne znervózneli a začali faulovať. Kuľomin tvrdo narazil na mantinel zozadu Hölzera a stretnutie sa preňho skončilo. V 16. min pri presilovke o dvoch hráčov vypálil od modrej Ehrhoff, jeho strelu ešte tečoval Schütz. Brankár Košečkin puk stihol vyraziť pred Marcela Goca, ktorý otvoril skóre. Vyrovnať mohol po Frolovovej akcii Tereščenko, ale zblízka minul.

V úvode druhej tretiny sa ani na dvakrát nepresadil Ovečkin a na opačnej strane zasa nepokrytý Ullmann. V 24. min zaváhal pri presilovkovej rozohrávke Malkin a Schütz sa rútil sám na Košečkina, ktorý však betónom puk vyrazil. Tesne po polovici zápasu vyvinuli Rusi veľký tlak v útočnom pásme a Malkin napokon tvrdou strelou sprava k ľavej žŕdke vyrovnal.

Vasilij Košečkin takto vychytal Felixa Schutza.. Foto: Reuters
Nemecko Rusko 6 Vasilij Košečkin takto vychytal Felixa Schutza..

Tím Viačeslava Bykova sa snažil obrátiť výsledok, ale nemeckí hráči veľa striel na Zeppa obetavou hrou nepúšťali. Navyše boli viditeľne nervózni a herne sa oproti predchádzajúcim duelom trápili. Nemci hrozili predovšetkým z rýchlych protiútokov. V 44. min spálil tutovku Sušinskij. V 48. min sa nepresadil nečakanou strelou z ostrého uhla ani Ovečkin. Rusi sa tlačili do ofenzívy, Nemci ich však k ničomu vážnemu nepúšťali. Favoriti sa nedokázali presadiť ani individuálne. Nemci prežívali krušné chvíle pri vylúčení Felského, ale vďaka skvelému Zeppovi sa dokázali ubrániť. Po chybnej rozohrávke nemeckých hráčov v útočnom pásme sa dostali Rusi do prečíslenia, Dacjuk namiesto prihrávky volil strelu a poslal zbornú do vedenia 2:1 i do finále. Nemci sa pokúsili vyrovnať pri hre bez brankára, skóre sa však už nezmenilo.

Švéd Johan Harju otvoril skóre.
Radosť českého tímu.
+16Brankár Švédska Jonas Gustavsson.
68 debata chyba