Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi pripravili Kanade odplatu, Nemci sú v semifinále po 72 rokoch

Hokejisti Ruska sú stále v hre o tretí titul majstrov sveta v rade, v ostro sledovanom štvrťfinále svetového šampionátu 2010 zdolala zborná v Kolíne Kanadu 5:2 a zámorskému tímu odplatila prehru z rovnakej fázy olympijského turnaja vo Vancouveri. Kanada prvýkrát od roku 2006 nezíska na majstrovstvách sveta medailu. Oba tímy hrali proti sebe aj vo finále ostatných dvoch šampionátov, v oboch prípadoch zvíťazili Rusi. Zborná na MS chýbala medzi poslednými štyrmi naposledy v roku 2006 v Rige.

20.05.2010 22:36
Kanada - Rusko, gól Foto:
Gól v kanadskej sieti.
debata (9)

Súboj dvoch najlepších tímov histórie mali od úvodu pod kontrolou Rusi a na ľade boli lepším tímom. O výsledku rozhodli na prelome prvej a druhej tretiny. Ruskí hráči už pred stretnutím avizovali, že to bude odplata za Vancouver, ale skutočná príde až o štyri roky v Soči. Olympijské štvrťfinále totiž zažili až štrnásti Rusi z kádra, ktorý je v Nemecku, ale iba jeden Kanaďan – Corey Perry. Kanada prvýkrát od roku 2000 na jednom svetovom šampionáte prehrala štyri duely. Rusko ťahá na MS šnúru 26 víťazných stretnutí v rade.

Štvrťfinále (Kolín):
Rusko – Kanada 5:2 (1:0, 2:0, 2:2) – do semifinále postúpilo Rusko

  • Góly: 20. Afinogenov (Kulikov, Aťušov), 22. Daciuk (Gončar, Kovaľčuk), 38. Malkin (Kalinin, Kovaľčuk), 48. S. Fiodorov (Aťušov), 57. Malkin (Kovaľčuk, Nikulin) – 54. Tavares (Burns), 60. Duchene (Cumiskey, Myers)

    Vylúčení: 10:14 na 2 min, navyše: 48. Afinogenov na 10 min za hrubosť – 48. Ott na 10 min za hrubosť, 51. Downie 10 min za hrubosť, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Larking (Švéd.), Šindler (ČR) – Arm (Švajč.), Wehrli (Švajč.), 12 274 divákov

  • Rusko: Varlamov – Kornejev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, Nikulin, Jemelin, Aťušov, Kulikov – Siomin, S. Fiodorov, Ovečkin – Malkin, Daciuk, Kovaľčuk – Tereščenko, Frolov, Viktor Kozlov – Afinogenov, Kuľomin, Anisimov
  • Kanada: Ch. Mason – Burns, M. Staal, Cumiskey, Myers, Russell, Giordano, Beauchemin – R. Bourque, Stamkos, Perry – Ray Whitney, Duchene, Raymond – E. Kane, Laich, Downie – Ott, Tavares, Peverley – Eberle

Kanaďania v úvode nepríjemne hrýzli, Raymond a Bourque mali na hokejkách dve tutovky. Postupne ukazovali silu svojej ofenzívy aj Rusi, aj keď sa k veľkému tlaku nedostali. Kým zborná ohrozovala súperovu bránku najmä rýchlymi kombinačnými akciami, Kanaďania zasa tečovaním a dorážaním striel zo stredných a väčších vzdialeností. Javorové listy 58 s pred koncom prvej tretiny nepokryli Afinogenova, ktorý vnikol od pravého mantinelu do voľného priestoru bližšie k žŕdke a zápästím pod Masonovo rameno otvoril skóre.

Fanúšik Ruska. Foto: Reuters
Fanúšik Ruska Fanúšik Ruska.

Rusom vyšiel aj úvod druhej dvadsaťminútovky, keď už pri presilovke piatich proti trom dostal Daciuk takmer za bránkovou čiarou puk od Gončara, posunul sa do útočného pásma a z ostrého uhla trafil presne pod brvno. Kanaďania mohli znížiť v 27. min, Varlamovovi však pomohla žŕdka. Oba tímy potom predviedli niekoľko výborných akcií, brankári však boli pozorní. V 38. min bolo už 3:0. Keď sa zdalo, že Rusi si nerozumeli, Kalinin stihol ešte zachytiť puk na útočnej modrej, posunul ho Kovaľčukovi, ktorý našiel Malkina. Strela útočníka Pittsburghu prešla pomedzi betóny Masona do bránky. V závere druhej tretiny atakoval Downie Ovečkina a na ľade sa strhla menšia šarvátka.

Rusko hralo v úvode tretej tretiny presilovku, ale šancu si vytvoril Laich, ktorý však v dobrej príležitosti minul. Kanaďania boli smerom dopredu nebezpeční a ešte chceli urobiť niečo s výsledkom. V 48. min jemne tečoval Fiodorov strelu Aťušova a štvrtýkrát prekonal Masona. Na ľade pribudla nervozita, Kanaďania odpovedali na ruské provokácie päsťami. V 54. min však ukázal svoju rýchlosť Tavares, ktorý skvele rukami zamiešal puk a z pravého kruhu prestrelil prvýkrát Varlamova. Gól však prišiel neskoro, zámorský tím už nedokázal výsledok obrátiť. Kanaďania v 57. min zariskovali a odvolali brankára. Puk však hneď stratili a Malkin do prázdnej bránky pridal piaty gól. V závere ešte výsledok upravil Duchene.

Nemci sú v semifinále, zápas so Švajčiarskom mal nechutnú dohru

Postup do semifinále si v Mannheime vybojovali aj domáci Nemci. V SAP Arene zverenci trénera Uweho Kruppa síce dosiahli iba jediný presný zásah, no aj to stačilo na výber Švajčiarska, ktorý zdolali 1:0. Gól víťazov dosiahol v 31. min Gogulla. Pre Nemecko je postup do semifinále obrovským úspechom. Naposledy sa medzi kvartetom najlepších ocitli v roku 1938. Špecifikom tohto súboja bolo aj to, že za Nemcov nastúpil mladý obranca Justin Krueger, ktorý je synom bývalého dlhoročného trénera švajčiarskej reprezentácie Ralpha Kruegera.

Štvrťfinále (Mannheim):
Švajčiarsko – Nemecko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0) – do semifinále postúpilo Nemecko

  • Gól: 31. Gogulla (Hospelt, Sulzer).

    Vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše: Plüss 5+DKZ za pichnutie, Déruns a Bezina obaja 10 min za nešp. správanie, Helbling trest v hre – Hölzer 10 min za nešp. správanie, trest v hre pre hráčsku lavicu Nemecka, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Laaksonen (Fín.), Sterns – Brown (obaja USA), Terho (Fín.), 12 500 divákov

  • Švajčiarsko: Gerber – Vauclair, Seger, Josi, Du Bois, Hirschi, Bezina, Helbling – Déruns, Plüss, Rüthemann – Ambühl, Monnet, Brunner – Savary, Lemm, Duca – Trachsler, Romy, Christen – Jenni
  • Nemecko: Endras – Ehrhoff, Dietrich, J. Krueger, Sulzer, Hölzer, C. Braun, N. Goc – Schütz, M. Goc, Rankel – M. Wolf, Marcel Müller, Ullmann – Hager, Hospelt, Gogulla – A. Barta, Kreutzer, Tripp – Felski

V úvodnej tretine síce Švajčiari prestrieľali domácich 12:6, no za chrbát nemeckého gólmana Endrasa neprenikol ani jeden pokus. Už v 2. min mohli zverenci Seana Simpsona otvoriť skóre, ale strela Savaryho trafila iba Endrasa a následná dorážka Ducu skončila na ľavej žŕdke nemeckej bránky. Ešte v úvodnom dejstve sa musel pod sprchy predčasne porúčať Švajčiar Plüss, ktorý si za pichnutie hokejkou do Ehrhoffa vyslúžil trest na 5 min a navyše do konca stretnutia. Od tohto momentu Nemci prevzali aktivitu a pred prvou sirénou ich mohli poslať do vedenia Gogulla a Barta, ale ani jeden z nich neuspel.

V 24. min mal najväčšiu šancu dovtedajšieho priebehu duelu domáci Rankel, ale puk z jeho hokejky nenašiel voľný priestor medzi betónmi Gerbera. Zaplnená SAP Arena sa dočkala gólu vo švajčiarskej sieti v 31. min, keď Gerber neudržal nahodený puk, ten sa dostal ku Goggulovi, ktorý neváhal a rozjasal mannheimské tribúny – 0:1. V druhej časti mali šance zvýšiť Barta a Hospelt, no Gerber tentoraz neinkasoval.

Obrovská radosť nemeckých hráčov po góle v... Foto: SITA
Nemecko, gól, radosť Obrovská radosť nemeckých hráčov po góle v švajčiarskej sieti.

Tretie dejstvo síce začali náporom Nemci, postupne však iniciatívu prevzali na svoje hokejky Švajčiari a nemecký gólman Endras mal čo robiť, aby po šanciach súpera neinkasoval. Blízko k vyrovnaniu mali Brünner a Vauclair s Ducom, no v prvom prípade Endras zasiahol betónom a v druhom dorážku Ducu zastavila bránková konštrukcia. Jednogólové manko sa Švajčiari snažili zmazať v hre bez brankára, ale ani to im už nepomohlo. Duel sa tak skončil futbalovým víťazstvom Nemecka 1:0.

Po záverečnom klaksóne sa ešte strhla veľká šarvátka, do ktorej sa zapojilo viacero hráčov oboch výberov. Švajčiarovi Helblingovi sa však málilo a pustil sa aj do realizačného tímu na nemeckej striedačke, následne však inkasoval viacero tvrdých úderov od hráčov domáceho mužstva a napokon odchádzal s krvavou tvárou.

Brent Burns predvádza čistý bodyček na...
Alexander Ovečkin padá po zákroku Brenta Burnsa.
+13Alexander Ovečkin padá po zákroku Brenta Burnsa.
9 debata chyba