Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslavy víťazného hokejového finále pripomínali v Česku Silvester

Víťazstvo Čechov vo finálovom zápase majstrovstiev sveta v hokeji oslávili v centre Prahy tisícky fanúšikov. Atmosféra po záverečnom hvizde zápasu pripomínala Silvester - vzduchom lietali zátky od šampanského, došlo aj na odpaľovanie ohňostrojov a víťazné cigary. Zápas sledovalo zaplnené Staromestské námestie, odkiaľ davy hokejových priaznivcov sa štátnymi vlajkami zamierili oslavovať do okolitých ulíc a pod sochu svätého Václava.

24.05.2010 07:26
Fanúšička Česka Foto:
Fanúšička Česka.
debata

Dve veľkoplošné obrazovky inštalované na Staromestskom námestí prilákali veľké množstvo prevažne mladých fanúšikov, námestie bolo naplnené na prasknutie. Gól, ktorý strelil Rusom krátko po úvodnom hvizde Jakub Klepiš, ľudia oslávili búrlivým jasotom. Potom pravidelne a hlasno bučali zakaždým, keď sa v detailnom zábere objavil ruský tréner alebo niekto zo súperových hráčov. Búrlivé ovácie zožal okrem českých hráčov a trénera Vladimíra Růžičku aj arbiter, ktorý po zhliadnutí videozáznamu neuznal Rusom gól.

Kto na preplnené námestie neprišiel s výrazným časovým predstihom, nemal prakticky šancu dobre vidieť, čo sa na obrazovkách deje. Niektorí fanúšikovia to riešili tak, že si sadali vzájomne na ramená alebo liezli na stromy alebo lampy verejného osvetlenia. Iní sa vyšplhali na lešenie Staromestskej radnice, odkiaľ ich ale rýchlo vyprevadili mestskí policajti.

„Nevidíme vôbec nič, a tak vývoj zápasu sledujeme cez mobil na online spravodajstve internetových serverov,“ povedali dve dievčatá menšej postavy. Po skončení zápasu si zhromaždení fanúšikovia zaspievali najprv hit We Are the Champions a potom aj českú štátnu hymnu.

Zaplnené boli aj okolité reštaurácie, kde bolo aj veľké množstvo cudzincov. Tí zápas silno prežívali a fandili každej útočnej akcii Čechov. Do športového baru Hybernská prišli ľudia vybavení vlajkami. Po desiatej hodine večer sa reštaurácie začali plniť aj ľuďmi v spoločenskom oblečení, ktorí prichádzali z divadiel a kín.

Slávnostná atmosféra sa po skončení zápasu preniesla aj do okolitých ulíc. Fanúšikovia nimi prechádzali za skandovanie hesiel „Majstri“ a „Česi“, zdravili ich trúbiace autá. „Musím si švihnúť, aby som stihol vlak do Kolína, ale užil som si to parádne ako Nagano pred 12 rokmi,“ povedal fanúšik Peter.

debata chyba