Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci si na medailu nesiahli, bronz získali Švédi

Bronzové medaily na majstrovstvách sveta v Nemecku získali hokejisti Švédska, ktorí v súboji o 3. miesto zdolali domáci výber 3:1. Víťazný gól strelil v 44. minúte Jonas Andersson, ktorý navyše v samom závere poslal puk do prádznej bránky a svojím druhým zásahom stanovil konečné skóre. Severania tretím miestom obhájili pozíciu z vlaňajšieho svetového šampionátu vo Švajčiarsku.

23.05.2010 18:24 , aktualizované: 18:43
Švédsko Nemecko medaily Foto:
Bronzový švédsky tím.
debata

Zápas o 3. miesto (Kolín nad Rýnom):

Švédsko – Nemecko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) – bronz na MS 2010 získalo Švédsko

  • Góly: 3. Pääjärvi-Svensson (Backman), 44. J. Andersson (R. Wallin, M. Johansson), 60. J. Andersson – 37. A. Barta (D. Kreutzer). Vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Savage (Kan.), Šindler (ČR) – Terho (Fín.), Valach (SR), 15.873 divákov
  • Švédsko: Gustavsson (60. Lindbäck) – Magnus Johansson, V. Hedman, Jonathan Ericsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Gunnarsson – Pääjärvi-Svensson, Martensson, Nilson – Andersson, R. Wallin, Backlund – Persson, Omark, Harju – Pettersson, Nylander
  • Nemecko: Endras – Ehrhoff, Dietrich, Krueger, Sulzer, N. Goc, Braun, Butenschön – Schütz, Rankel, M. Goc – Müller, Ullmann, Wolf – Felski, Kreutzer, Barta – Hospelt, Gogulla, Tripp

Duel tímov, ktoré museli vstrebať sklamanie zo semifinálových porážok, začali Švédi trochu ospalo, ale napriek tomu šli už na konci tretej minúty do vedenia. Endrasa v nemeckej bránke prestrelil Pääjärvi-Svensson. Švédi po chvíľke znova dopravili puk za bránkovú čiaru, ale stalo sa tak až po odpískaní.

V krátkom slede potom prišli dve obrovské šance domácich: na Gustavssona sa úrtil v sólovom úniku najprv Wolf a po ňom aj Schütz, ale obaja na švédskom gólmanovi stroskotali. Na druhej strane opečiatkoval Bäckman hornú tyč. Švédi síce vyhrali prvú tretinu vysoko 16:4 na strely, ale do kabín si odniesli iba jednogólový náskok.

V priebehu druhej časti šancí výrazne ubudlo. V 33. minúte dorážal pred bránkoviskom Bäckman, lenže tečovaný puk preletel oblúčikom bránku. Na začiatku 37. minúty vyrazili Nemci v prečíslení do rýchleho brejku, ktorý zakončil strelou Barta, sám sa vzápätí medzi dezorientovanými Švédmi dostal aj k dorážce a vyrovnal na 1:1. Ešte pred prestávkou sa dostal do veľkej šance Persson, ale Endras bol pripravený a vyrazil puk betónom.

Niklas Persson (22) v akcii pred bránkou Nemecka. Foto: SITA, AP
Švédsko Nemecko Persson Niklas Persson (22) v akcii pred bránkou Nemecka.

Na úvod tretieho dejstva hrali Severania len druhú presilovku celého zápasu, zhodou okolností znovu za zdržiavanie hry, ale Nemci sa bez väčších ťažkostí ubránili. V končiacej sa 44. minúte však zaskočil Endrasa strelou medzi betóny z veľkého uhla Andersson a vrátil vedenie na stranu Švédska.

Nemci, hnaní túžbou po historickom úspechu, sa nevzdali a znova sa pokúšali o vyrovnanie, ale narážali na brankára Gustavssona. V samom závere siahli tréneri domáceho tímu k hre bez brankára, ale vyhodený puk z obranného pásma Švédov dobehol Andersson a svojou druhou trefou definitívne rozhodol o držiteľoch bronzových medailí.

Švédsko získalo 16. bronz na MS a celkovo 42. medailu zo svetového šampionátu (aktuálna bilancia 8 zlatých – 18 strieborných – 16 bronzových).

Bengt-Ake Gustafsson (tréner Švédska): „Očakávali sme ťažký boj a bol naozaj náročný. Nemecko malo niekoľko dobrých príležitostí v prvej tretine, keď sa jeho hráči dostali do brejkov. Musíme poďakovať Jonasovi Gustavssonovi za jeho skvelé zákroky. Z víťazstva sa veľmi teším.“

Švéd Linus Omark pred brankárom Nemecka...
Alexander Barta (vľavo) v súboji s Niklasom...
+4Niklas Persson (22) v akcii pred bránkou Nemecka.
debata chyba