Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jednoducho hrali ako Nemci, povedal Kovaľčuk

Jednu z vôbec najťažších previerok počas svojej šnúry 27 víťazných zápasov na svetových šampionátoch majú za sebou ruskí hokejisti, ktorí si po tuhom semifinálovom boji a tesnej výhre 2:1 nad Nemeckom zaistili postup do finále. K obrovskej senzácii a postupu statočné bojujúcich domácich do bitky o zlato proti českému výberu však nebolo ďaleko.

23.05.2010 08:18
Nemecko Rusko 4 Foto:
Alexander Barta sedí na Alexejovi Jemelinovi.
debata (4)

Majstri sveta z rokov 2008 a 2009 Rusi sa na výhru veľa nadrel a po vlažnějším začiatku si museli siahnuť do rezervoáru síl asi oveľa viac, ako sami očakávali. „Oni jednoducho hrali ako Nemci, je to veľmi, ale veľmi nebezpečný tím,“ povedal novinárom ruský kapitán Iľja Kovaľčuk.

„S každým ďalším zápasom musíte ísť hlbšie a hlbšie a tým je to ťažšie a ťažšie. Zvlášť, keď hráte proti domácemu mužstvu, ktoré tu malo veľa divákov, čo mu pomohlo,“ doplnil strelec víťaznej bránky Pavel Dacjuk, ktorý rozhodol o výhre favorita až na začiatku 59. minúty.

Sebavedomie Rusi ako keby si dlho vôbec nepripúšťali, že by pre ne Nemecko malo predstavovať ani najmenší prekážku na ceste k očakávanému postupu do posledného boja o titul majstrov sveta. Nakoniec však museli zapnúť tak naplno ako doteraz na šampionáte možno ešte nie. „Keď však tím postúpi do finále, je jedným z najlepších na turnaji. Viem, že to bude dobrý, ale zároveň ťažký zápas,“ vyzeral už Dacjuk finále.

Pre nedeľné finále s Českom by už mal mať kouč Vjačeslav Bykov k dispozícii obe posily z Washingtonu, ktoré deň predtým oželel; brankára Semjona Varlamova a útočníka Alexandra Siomina. „Chceli sme dať šancu aj druhému gólmanovi, zaslúžil si ju. Siomin sa necítil veľmi dobre,“ vysvetlil obe absencie Bykov. „Obaja ale budú vo finále hrať,“ ubezpečil.

Nemci mohli len ľutovať svoje nevyužité šance, s favoritom odohrali vynikajúcu partiu a ešte v polovici tretej tretiny dokonca viedli na strely pomerom 26:21. Rozhodujúci trefu navyše dostali po zbytočnej chybe Philipa Gogullu v útočnom pásme. „Bolo to tam potom dvaja na jedného a on (Dacjuk) naznačoval po celú dobu, že prihrá, ale v poslednej sekunde svoje rozhodnutie zmenil,“ opísal kľúčový moment nemecký gólman Rob Zepp.

"Myslím, že sme teraz viac sklamaní, ako keby nás v zápase jasne prešli. Mali sme až do úplného konca šancu vyhrať. Je to obrovské sklamanie, ale keď sa obzrieme späť, myslím, že budeme mať na čo byť veľa pyšní, "vyhlásil Zepp, na ktorého stavil tréner Uwe Krupp miesto hrdinu štvrťfinálového zápasu proti Švajčiarsku Dennisa Endrasa.

„Vedeli sme, že máme šancu. Náš prvý zápas proti nim bol tesný, ale hoci sme prehrali, tak sme vedeli, že ak budeme chcieť hrať tak, ako chceme, budú oni musieť hrať svoj najlepší hokej. Bol to pre nás veľký zápas, ale nešťastný tým, že sme prehrali,“ uviedol útočník Andre Rankel.

Aj napriek porážku majú Nemci stále jedinečnú príležitosť získať svoju prvú medailu z MS od roku 1953, kedy skončili druhí práve za svojim nedeľňajším súperom v dueli o bronz, ktorým sú Švédi. „Je to skvelý tím, ale ja si myslím, že máme šancu. Aj oni dnes hrali zápas a naviac došli aj do predĺženia. Sme s nimi v podobnej situácii, už ideme ďalej iba na adrenalín,“ povedal k súboji o tretiu priečku Zepp.

4 debata chyba