Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci sa cítia ako v rozprávke, Rusi mieria k zlatému hetriku

Do Kolína zavítalo leto, Nemecko sa teší z ľadovej hokejovej rozprávky. Hokejisti ponúkli akú-takú športovú náplasť za šok z Ballackovej dochrámanej nohy. Prekvapujúco postúpili do semifinále majstrovstiev sveta. Čisto európske je po ôsmich rokoch, keď na MS vo Švédsku 2002 bralo zlato Slovensko, striebro Rusko, bronz Švédsko, štvrté skončilo Fínsko.

22.05.2010 05:00
Nemecko,radosť Foto:
Oslavy nemeckých hráčov po postupe do semifinále.
debata (1)

„Neuveriteľné, čo sme dosiahli. Semifinále má pre mňa rovnaký význam ako Stanley Cup,“ nadchýňal sa tréner Uwe Krupp, bývalý obranca a víťaz Stanleyho pohára, rodák z Kolína. Jeho zverenci ubránili proti Švajčiarsku vo vypredanej hale v Mannheime najtesnejší náskok, subtílny brankár Dennis Endras sa stal hrdinom večera spolu so strelcom jediného gólu Philipom Gogullom. ,,Bol najdôležitejší v mojej kariére," tvrdil médiám.

Nemci budú hrať o medailu na MS po 57 rokoch, tímy zo zámoria dlho neskončili tak nízko ako teraz. Mladá Kanada nestačila na vysoko motivovaných Rusov, no o odvete za Vancouver nemôže byť ani reči. Bykov koučuje takmer rovnakú zostavu ako na olympijskom turnaji.

„Som hrdý na mužstvo, ktoré tu hralo. Príležitosť dostali viacerí mladí hráči,“ vravel generálny manažér Kanady Mark Messier. V kvalitnom zápase sa chvíľami aj iskrilo, Corey Perry, jediný zo zlatého olympijského tímu Kanady, ktorý prišiel na svetový šampionát, sekol na začiatku druhej tretiny Alexandra Ovečkina. Ruská megahviezda padla ako podťatá.

„Boli sme pripravení na to, že Kanaďania budú hrať tvrdo. Odplácať som nechcel, aby som neoslabil mužstvo,“ vravel Ovečkin po zápase. Rusi v presilovkách strelili druhý a tretí gól – a hladko dokorčuľovali k očakávanému víťazstvu.

Najčastejšia otázka – môže ich niekto zastaviť na ceste za zlatým hetrikom? Najčastejšia odpoveď znie – nie. „Ešte nemáme nič vyhraté. V semifinále nás čaká domáce Nemecko. V osemfinálovej skupine sme ho zdolali po vyrovnanom priebehu 3:2,“ brzdí prílišný optimizmus kapitán Iľja Kovaľčuk.

Aj druhá semifinálová dvojica Česko – Švédsko sa stretne na turnaji po druhý raz. V základnej skupine vyhrali Česi 2:1. „Brali by sme to aj teraz. Máme Švédom čo odplácať z minulého roku, keď nás vyradili vo štvrťfinále,“ konštatoval dobre naladený útočník Jaromír Jágr, najsilnejší tromf Růžičkovho tímu.

Záver MS
Sobota, semifinále: 14.00 Česko – Švédsko, 18.00 Nemecko – Rusko; nedeľa: 16.15 zápas o bronz, 20.30 finále.

1 debata chyba