Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jaromír Jágr: Vyhrali sme tretie štvrťfinále - a zlato nikde!

Vo štvrťfinále proti Fínsku mal niekoľko šancí, mohol rozhodnúť. Gólu sa nedočkal, postupu áno. Jaromír Jágr na rozhovory nepríde, znela oficiálna informácia. Keď opadol najväčší ruch, z útrob haly sa zjavila ikona českého i svetového hokeja s čapicou narazenou hlboko do čela a širokým úsmevom. V dobrej nálade odpovedal na otázky - i v slovenčine.

20.05.2010 20:58
Michal Rozsíval, Jaromír Jágr Foto:
Šťastný Michal Rozsíval a Jaromír Jágr po postupe do semifinále.
debata (2)

Aký bol váš prvý pocit, keď brankár Vokoun zlikvidoval posledný nájazd?
Stále verím, že všetko má svoj dôvod. Dúfal som v spravodlivosť, lebo sme mali viac z hry, oveľa viac šancí. Zaslúžili sme si postúpiť. Ale všetci vieme, ako je to v hokeji a v športe. Viac-menej to závisí od šťastia. Jeden hlúpy odraz puku – a ideš domov. Tentoraz sme si šťastie priklonili na našu stranu. Chlapi veľmi dobre zvládli penalty. Ideme ďalej.

Neuvažovali ste, že pôjdete na nájazd?
(smiech) Pri mojej streleckej forme vôbec nie.

Uvedomovali ste si, že vo štvrťfinále nevie Česko dať gól? Čo vám vírilo v hlave?
Ono – štvrťfinále je štvrťfinále. Pred rokom proti Švédsku sme nemali šancu. Alebo inak – museli by sme mať veľké šťastie na postup. Švédi boli v tom zápase lepší. Teraz sme sa cítili dobre, mali sme oveľa viac z hry. Mám úplne iný pocit. Možno aj teraz sme mali šťastie – ale zaslúžene.

Uľavilo sa vám osobne – trikrát po sebe vypadnúť vo štvrťfinále, to je nápor aj na psychiku, však?
O tom vôbec nerozmýšľaš. Si unavený, no keď sú šance, stále veríš, že nejakú premeníš. Keby sme vypadli, veľmi by ma to mrzelo, lebo sme na postup mali. My sme pred zápasom proti Fínsku hrali dva zápasy štvrťfinálového významu: proti Lotyšsku a Kanade. Toto bol tretí – a stále som na mieste. Šľapeme vodu, už sme mali mať zlato.(uvoľnený smiech)

Čím to je, že mužstvo bez hráčov NHL hrá proti silným súperom lepšie ako vlani?
(po chvíli) To tak nie je, že bez hráčov z NHL hráme lepšie. Už by sme s tým mali skončiť, či je to hráč z NHL alebo nie. Mali by sme urobiť čiaru a brať to tak, že či si z NHL alebo nie a máš na to, aby si bol medzi 25 najlepšími hráčmi, tak by si mal reprezentovať. Tu je iný hokej, na väčšom klzisku. Aj keď sa uplatní v NHL, vždy mu to vezme nejaký čas, než si zvykne na európsky hokej a väčšiu plochu.

Českému tímu v porovnaní s minulosťou chýbalo viac veľkých mien.
Väčšinou to robíte vy, novinári, kto má aké meno. Ale – čo to je meno? Ak niekto príde z NHL, to neznamená, že tu bude dominovať. Vôbec nie. Vidíte, Kanaďania majú všetkch hráčov z NHL – a zdolali sme ich!

Čo odkážete českým kritikom, ktorí hovoria, že český hokej je v kríze? Je?
(srdečný smiech) Čo im môžem povedať, keď som to hovoril aj ja! Stále si myslím, že máme bojovníkov a niečo môžeme uhrať. V minulosti sme na tom boli lepšie. Ale – vetko sa odvíja od mládeže. Už nie sme takí dominantní ako predtým. Nie sme v Top 4.

Kedy ste naposledy mali takú radosť z hokeja ako teraz po postupe do semifinále?
Deň predtým na tréningu.

2 debata chyba