Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkin fajčil, ruskí hokejisti ignorovali médiá. Búrka trvala dva dni

Fajčenie škodí zdraviu - i vzťahom hokejových hviezd s médiami. Na vlastnej skúsenosti sa o tom presvedčili ruskí kolegovia. Bobrík mlčania "zbornej" po jasnom víťazstve nad Dánskom ešte v osemfinálovej skupine ich zaskočil - až šokoval. Rusi prekráčali mediálnou zónou bez zastavenia. Do nastavených kamier a mikrofónov ani nemukli.

20.05.2010 18:44
Alexander Ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin.
debata

Až na zásah kompetentných z Medzinárodnej hokejovej federácie sa prišli o pocity podeliť dvaja náhradníci: Kulikov a Anisimov. Hráčov nepresvedčil ani Vladislav Treťjak, prezident Ruskej hokejovej federácie. „Je to principiálne rozhodnutie celého mužstva,“ oznámil slušne, ale neoblomne kapitán tímu Iľja Kovaľčuk.
Po oficiálnej pozápasovej tlačovej konferencii žiadali zástupcovia ruských médií vysvetlenie od trénera Viačeslava Bykova. Pustili sa doňho ako osy – až tak, že po chvíli už na seba kričali.

„Píšte si, čo chcete, ale potom sa nečudujte, že hráči s vami nehovoria. A ani nebudú,“ vravel rozohnený tréner, ktorý inokedy na kamennej tvári ani brvou nemihne.

Postupne vychádzalo najavo, čo sa stalo. Celoštátna televízia odvysielala v sledovanom večernom vysielaní šot, ako niektorí hráči, medzi nimi i Alexander Ovečkin, fajčia v hoteli, kde je ubytovaná ruská výprava. Nie bulvár, ako sa niektorí domnievali, ale televízia, konkrétne kanál Rossija-2, nasrdila hviezdy.

Ruskí kolegovia na druhý deň v maximálnom počte prišli na tréning zbornej, ale na ľad vyšli len traja korčuliari, dvaja brankári a trio trénerov. A Taliani, ktorí mali šatňu vedľa, sa nestačili čudovať, čo sa deje.

Veterán Maxim Sušinskij však priznal farbu – za bojkotom stálo celé mužstvo, a už ho zmäkčilo. Vzťahuje sa len na tie médiá, ktoré rozoberajú nehokejové záležitosti osobného charakteru. „Vieme, o ktorých ide. Ak by boli medzi vami, tak by som vám neodpovedal,“ potvrdil útočník Petrohradu.

Rusi ukončili štrajk po stretnutí štyridsaťročného útočníka Sergeja Fjodorova a kapitána Kovaľčuka s prezidentom Treťjakom. „Bojkot bolo zlé riešenie. Ale – ak hráči hrajú zle, nech ich kritizujú, ale za hokej. Prečo sa niektorí usilujú popudiť fanúšikov proti reprezentácii?,“ zdôraznil bývalý vynikajúci brankár.

Vysvetľoval aj Kovaľčuk: „Na bulvár by sme nereagovali, ale ak sa také niečo objaví na federálnom kanáli, nie je to korektné voči hráčom. Do reprezentácie prišli takmer všetci. Nech sa píše o tom, koľkí prišli z NHL – a nech to porovnajú s inými reprezentáciami. Prišli sme sem preto, lebo chceme obhájiť titul,“ uviedol dvojnásobný majster sveta.

Do Ovečkina si však rýpli aj v zámorí. „So strapatou hlavou a štrbavým úsmevom sa stal neoficiálnou tvárou NHL. V zámorí si získal sympatie, že od prvého dňa hovoril s médiami, hoci jeho angličtina vzbudzovala úsmev. V poslednom čase sa zmenil: nedávno reportérom rozbil kameru, odmieta hovoriť s médiami. Hráč jeho kalibru musí byť k dispozícii po každom zápase – lebo hokej je aj šou,“ uviedol National Post.

Mohol konflikt nejako ovplyvniť náladu v tíme pred štvrťfinálovým stretnutím proti Kanade? „Vôbec nie. A ak, tak v tom, že sme sa ešte viac zomkli,“ podotkol Kovaľčuk.

Pred včerajším ostro sledovaným štvrťfinále Rusko – Kanada sa objavil aj takýto údaj: 25 hokejistov z NHL na kanadskej súpiske zarába dovedna 44 365 000 dolárov, 13 Rusov z NHL na ruskej 49 100 000 dolárov.
Favorit bol jasný.

debata chyba