Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nestačili ani na Ameriku

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v úvodnom zápase F-skupiny na majstrovstvách sveta na predmestí Moskvy v Mytišči s výberom USA 2:4. V tabuľke majú Slováci na svojom konte 3 body a najbližšie sa predstavia v sobotu 5. mája o 20.15 h miestneho času (18.15 SELČ) proti Česku.

03.05.2007 14:02 , aktualizované: 17:04
Križan dostáva gól Foto: ,
Brankár Slovenska Karol Križan sa pozerá na puk smerujúci druhýkrát za jeho chrbát po strele Američana Davida Backesa (vpravo).
debata

Slovensko neuspelo v priebehu 20 hodín proti druhému zámorskému tímu, keď o deň skôr podľahlo Kanade 4:5. Slováci v zápase s USA po góloch Hutchinsona a Backesa v prvej dvadsaťminútovke prehrávali už 0:2, Zdeno Chára potom znížil na rozdiel gólu. V druhej časti hry sa však unaveným dojmom pôsobiaci slovenskí hokejisti k ničomu nedostali. Naopak súper zásluhou Kessela a Bochenského zvýšil svoje vedenie až na 4:1. V tretej časti hry už dokázal výsledok len korigovať Marián Gáborík.

F-skupina:****USA – Slovensko 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)

  • Góly: 9. Hutchinson (Alberts, Bochenski), 13. Backes, 25. Kessel, 33. Bochenski (Kessel, Stempniak) – 14. Chára (Uram, Šatan), 52. Gáborík (Jurčina)

    Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia 1:0, rozhodovali: Kurmann (Švajč.) – Fonselius (Fín.), Wehrli (Švajč.), 2000 divákov

  • USA: Grahame – Pothier, Ballard, Greene, R. Suter, Hutchinson, Alberts – Clark, Paul Šťastný, Cole – Backes, Arnason, Stempniak – Bochenski, Kessel, Hall – Petersen, LaRose, Davis
  • Slovensko: Križan – Jurčina, Stehlík, Chára, Podhradský, Starosta, Štrbák, Harant – Marián Hossa, Demitra, Gáborík – Šatan, Kapuš, Uram – Radivojevič, Kukumberg, Melichárek – Podkonický, M. Kováčik, Somík – od 41. min Surový

Duel začali aktívnejšie Američania, už v 2. min vyskúšal pozornosť Križana Kessel. V následnej presilovej hre Slováci prvýkrát ohrozili súperovho brankára, v najväčšej príležitosti však Radivojevič nedokázal zblízka usmerniť Demitrovu prihrávku za chrbát Grahama. V 9. min vystrelil z ničoho-nič od modrej obranca Hutchinson a napol sieť za Križanom – 1:0. Druhý zásah USA prišiel dokonca pri početnej výhode zverencov trénera Júliusa Šuplera, keď v 9. min Demitrovu chybu na útočnej modrej čiare potrestal úspešným zakončením Backes.

V pokračujúcej presilovke si veľký závar pred Grahamom vytvoril prvý slovenský útok, no Demitra a ani Gáborík puku cestu do siete nenašli. Päť sekúnd po naskočení Bochenského však Uram našiel svojou typickou prihrávkou pred bránkou voľného Cháru, ktorý znížil na 1:2. Druhú dvadsaťminútovku začal dobrou šancou Šťastný, no Križan zachránil. V 25. min však už Američania opäť viedli rozdielom dvoch gólov. Strelu Kessela ešte slovenský gólman vyrazil, no od Haranta sa puk nešťastne odrazil do bránky – 3:1.

O minútu mohol znížiť Kapuš z otočky, no stav sa nemenil. V 33. min využili zverenci kouča Mika Sullivana svoju tretiu presilovku, puk za ležiaceho Križana na dvakrát dostal Bochenski. O tri minúty mohlo byť už hrozivých 1:5, keď Radivojevič stratil puk a ušiel mu obranca Suter. Križan bol však pripravený a s nájazdom si poradil. O slabej hre slovenského tímu v druhej tretine svedčí iba päť striel vyslaných na súperovu bránku.

V tretej časti hry sa do zápasu opäť zapojila aj štvrtá formáciu, ale už so Surovým namiesto Somíka. V 43. min mal v presilovke šancu Pothier, ale neuspel. Na druhej strane vybojoval o štyri minúty puk aktívny Uram, no strela Kapuša svetlo za americkou bránkou nerozsvietila. V 50. min mal obrovskú príležitosť v oslabení Štrbák, ale v samostatnom úniku mieril vedľa.

Hneď po naskočení z trestnej lavice však ušiel Gáborík a svoj nájazd zakončil nekompromisnou strelou do pravého horného rohu – 2:4. Slováci zacítili, že so zápasom by ešte mohli niečo urobiť, ale Starostova strela spomedzi kruhov si cestu do siete nenašla. Päťdesiatpäť sekúnd pred koncom sa Šuplerovi zverenci ešte pokúsili o hru bez brankára, no po vylúčení Šatana sa Križan po deviatich sekundách vrátil do svojej svätyne.

Zdeno Cíger (asistent trénera SR): „Neuspeli sme druhýkrát za sebou, ťažko sa to hodnotí. Trošku bolo cítiť stredajší zápas s Kanadou. V prvej tretine sme boli lepší. Mali sme pomer striel, tuším, 14:4, ale dostali sme dva góly. Nešla nám koncovka. Keby sme v závere zápasu dali skôr gól, dalo by sa to možno ešte zvrátiť. Musíme sa vzchopiť a ísť ďalej. Robíme zbytočné chyby v obrane, a to nás stojí góly. Máme video, všetko hodnotíme, treba si oddýchnuť a ísť ďalej.“

Miroslav Šatan (útočník a kapitán SR): „Bolo to v tom, že Američania viac chceli ako my. Nepripúšťame si, že sme nevládali alebo že sme horší hokejisti ako oni. Čo je mimoriadne dôležité na týchto majstrovstvách, to nám nejde. Situácie 5:4 alebo na 4:5 rozhodujú zápasy a my ich nevieme riešiť. Musíme dať do toho viac vôle. Druhá tretina bola z našej strany mimoriadne slabá. Nevedeli sme si prihrať, všetky puky nám skákali. Je to v hlave a o bojovnosti. Budeme sa snažiť o rýchly relax. Čo najrýchlejšie zabudnúť na dve prehry a pripraviť sa čo najlepšie na Čechov.“

debata chyba