Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikdy viac Amerika, tvrdí obranca Harant

Chcel vidieť New York, ocitol sa v Moskve. Obranca Tomáš Harant je jedným z deviatich hokejistov vo výbere trénera Júliusa Šuplera, ktorí odohrali uplynulú sezónu v zámorí. Na rozdiel od Demitru, Hossu, Šatana, či Cháru si však žilinský rodák v NHL nikdy nezahral.

03.05.2007 06:32
debata

Kvalitné výkony v drese Českých Budějovíc i účasť na majstrovstvách sveta v Rige vyniesli Harantovi v lete minulého roka pozvánku do kempu New Jersey Devils. A hoci už bol dohodnutý na kontrakte so švédskou Morou, rozhodol sa pre americké dobrodružstvo. Bral to ako veľkú výzvu.

„Vôbec mi nevyšiel kemp. Zbehlo sa tam viacero okolností – nebol som zvyknutý na užšie klzisko, zámorský štýl, slabšie som sa dohovoril anglicky. Myslel som si, že sa to ešte počas sezóny dá napraviť, keď sa dostanem na farme znovu do pohody. Nepodarilo sa. Mal som také informácie, že som prvý obranca, ktorý pôjde hore. Do januára však nezavolali do prvého tímu nikoho. Chcel som to zabaliť a vrátiť sa do Európy, ale povedal som si, že vydržím a ešte zabojujem o šancu. Napokon šli do New Jersey iní dvaja obrancovia,“ opisoval hokejista.

Sezónu odohral Harant za farmárske mužstvo New Jersey v Lowelli v nižšej súťaži AHL. „Hrá sa tam jednoducho. Čím skôr to človek pochopí, tým lepšie. Ináč sa tam stratí.“ Puk, ktorým strelil v zámorí svoj jediný gól (pridal k nemu aj 23 asistencií), si ponechal. „Mám ho hodený niekde v hokejovom bagli. Výstroj z Ameriky som si ešte nevybalil,“ smial sa.

Pozvánka do reprezentácie ho prekvapila. „Zastihla ma na výstupnej prehliadke v Lowelli. Nečakal som to, veď som neodohral v NHL ani zápas. Plánoval som výlet do New Yorku. Manželka tam ešte nebola a ani ja som sa tam nestihol rozhliadnuť, hoci sme hrali v Madison Square Garden pred sezónou prípravný zápas.“

Z výletu do New Yorku zišlo možno nadobro. „Neľutujem, že som tam strávil predchádzajúce mesiace, ale do Ameriky sa už viac nevrátim. V mojom veku už nemá zmysel skúšať šťastie. Chcem hrať v Európe. Kde presne? Rozhodnem sa až po šampionáte,“ uviedol Harant, ktorý oslávil v Moskve 27. narodeniny.

V zostave figuroval ako siedmy obranca, no naskočil na ľad hneď v úvodnom zápase proti Nórsku a uchytil sa. „Trochu som sa toho obával. Predsa len, v zámorí sa hrá odlišným štýlom, ale rýchlo som si zvykol a už je to lepšie. Dúfam, že to na šampionáte dotiahneme ďaleko.“

debata chyba