Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák a Križan dali zabudnúť na Budaja

Na MS necestoval Budaj, Lašák, a ani Staňa, no i napriek tomu má slovenský tím jednu z najlepších brankárskych dvojíc šampionátu: Jaroslav Halák - Karol Križan. Prvý vychytal shutuout proti Nórsku, majster švédskej ligy Križan inkasoval od Nemcov len raz. Exkluzívne z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

01.05.2007 06:02
debata

Srdce nejedného Slováka zaplakalo, keď gólman Colorada Peter Budaj pre zranenie slabín odriekol účasť na turnaji. Po dvoch stretnutiach 71. MS je však smútok preč a na perách fanúšikov vidno úsmev. Nových gólmanských „bohov“ totiž našli v Jaroslavovi Halákovi a v Karolovi Križanovi. „Je to super, mať dvoch takých vyrovnaných brankárov. Dávajú nám nádej a sú veľkou istotou. Ak máte dobrého brankára, a to my ich máme dvoch, môžete dosiahnuť výborný výsledok,“ takto pochválil mužov v maske v slovenskom tíme Pavol Demitra.

O hráčoch s dvojkrížom na hrudi dlho platilo, že sú výborní v útoku, no brankársky post bol slabší. V posledných rokoch však vyrástla generácia talentovaných gólmanov, ktorí svoje kvality dokazujú aj na svetovom fóre. Ako kométa sa medzi nich predral Jaroslav Halák. Dvadsaťjedenročný odchovanec bratislavského Slovana sa stal jednotkou v naj­slávnejšom klube NHL v Montreale Canadiens a na svetovom šampionáte si udržal hneď v prvom zápase čisté konto. „Samozrejme, že ma to teší, ale hlavne ide o tím,“ skromne konštatoval Halák, ktorý na druhý duel proti Nemecku nenastúpil, keďže prednosť dostal Karol Križan.

Bol to môj zámer, dať na úvodný zápas Haláka a proti Nemcom Križana. Spôsobené to bolo aj tým, že Karol si doliečoval slabiny a nechcel som riskovať jeho prípadné zranenie v dueli s Nórskom,“ uviedol tréner Július Šupler. Rodák zo Žiliny nesklamal, pochytal 28 striel súpera a inkasoval len raz, po šťastnom teči Buscha. „Nebol to ľahký zápas, keďže Nemci sú veľmi nepríjemní. Po inkasovanom góle som sa nezľakol, vedel som totiž, že chlapci ešte nejaký gólik pridajú,“ uviedol. Dlhoročný hráč Zvolena ešte nevie, či sa z neho stane jednotka tímu, alebo nie. „Je mi to  viac-menej jedno. Vždy ma teší, keď idem do bránky a dostanem dôveru, ale na druhej strane** držím palce Jarovi**. Čo bude ďalej, to sa uvidí, rozhodnú tréneri,“ dodal Križan.

Slovensko tak konečne našlo výborných gólmanov. Po dvoch dueloch na turnaji majú šuplerovci najlepšiu defenzívu, keď inkasovali len raz. Treba veriť, že si trend udržia.

debata chyba