Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára: Dva týždne hrať ešte vydržím

Zo zimy prišiel do tepla. Kapitán Bostonu Zdeno Chára je tretím hráčom z NHL, ktorý sa v Trenčíne zapojil do prípravy slovenskej reprezentácie na majstrovstvá sveta. Na Slovensko prišiel v utorok predpoludní, podvečer v Trenčíne už trénoval.

18.04.2007 10:18
debata

„Cesta bola dosť ťažká. Posledné dva-tri bolo v Bostone a okolí zlé počasie. Snehové búrky sa striedali so silným dážďom. Oneskorili sa aj moje lety. V posledných dvadsiatich štyroch hodinách som spal možno dve-tri hodiny. Niektoré veci mi stále neprišli – ani hokejky. Asi budem musieť použiť tie, ktoré mám doma,“ uviedol najvyšší hráč v NHL, keď na hraniciach vystúpil z auta a bol chvíľu k dispozícii médiám.

Dlho ste rozmýšľali nad pozvánkou do reprezetácie?
Nie dlho. Nechal som si dva dni také okno. Zhodnocoval som celú sezónu, triedil pocity – a rozhodol som sa reprezentovať.

**Aký pocit vo vás prevláda po sezóne? **
Nie som spokojný. Všetky moje body a štatistiky by som vymenil za to, aby som mohol hrať v play off. V tomto roku nám to nevyšlo, v budúcej sezóne je to pre mužstvo prvoradý cieľ. Zvyšuje motiváciu.

Aké je to byť kapitánom v tíme NHL?
Bolo to pre mňa niečo nové. Je to najmä veľká zodpovednosť. Máte na svojich ramenách celý tím a kontrolujete, ako sa vyvíja. Veľa som sa naučil, v ďalších sezónach sa budem usilovať vykonávať túto funkciu čo najlepšie.

Ako sa k vašej účasti na svetovom šampionáte postavilo vedenie klubu? Museli ste si vyžiadať povolenie alebo hneď prikývlo?
Konzultoval som to s generálnym manažérom a trénermi. Nechali to na mňa. Povedali, že akokoľvek sa rozhodnem, budú to rešpektovať.

Z NHL sú zatiaľ popri vás v slovenskom tíme brankár Jaroslav Halák a obranca Milan Jurčina. Čo na to hovoríte?
Viem o tom. Je dobré, že viacerí hráči hrajú ešte v play off. Uvidíme, ako dopadne prvé kolo. Je reálne, že sa niektorí k reprezentácii ešte pripoja.

Môže po vašom príchode nasledovať reťazová reakcia ďalších slovenských hokejistov, ktorí budú voľní po prvom kole – napríklad trio Gáborík, Demitra, Radivojevič – ak by Minnesota nezvrátila nepriaznivý stav 0:3 proti Anaheimu?
To je každého osobná vec. Viacerí hráči dohrávali alebo dohrávajú so zraneniami. Vždy je dobré, keď prídu viacerí z NHL. Môže to pomôcť, no každý sa rozhoduje sám. To treba rešpektovať. Keď má niekto vážnejšie zdravotné problémy, musí sa postarať o svoje telo a dať sa dokopy pred ďalšou sezónou.

Ste zdravotne úplne fit?
Mám drobné zdravotné problémy, ale nie sú takého charakteru, aby som odmietol reprezentovať. Stalo sa tak len raz, keď som naozaj nemohol. Momentálne sa cítim celkom dobre, aj keď cítim únavu po ťažkej sezóne. Dva týždne hrať však ešte vydržím.

Ako ste prežili posledné dni?
Udržiaval som sa v kondícii, snažil som sa byť v tréningovom rytme. Posledné tri dni som nemal možnosť korčuľovať, preto sa už teším na tréningy.

Chára na majstrovstvách sveta
1999 6 1 0 1 +4 6
2000 9 0 0 0 +1 12
2001 7 0 1 1 +1 10
2004 9 2 0 2 +2 6
2005 7 0 2 2 +1 2

Vysv.: Za rokom konania MS je počet zápasov, gólov, asistencií, bodov, plus/mínus bodov a trestných minút

debata chyba