Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O zlato sa pobijú Fíni s Kanadou

Prvým finalistom 71. majstrovstiev sveta v hokeji v Moskve sa stali reprezentanti Fínska. Hráči Suomi zdolali v prvom sobotňajšom semifinále v aréne Chodynka domáce Rusko 2:1 po predĺžení a oplatili mu tak dve prehry po samostatných nájazdoch z vyraďovacích bojov MS v rokoch 2005 (štvrťfinále 3:4 po sn) a 2002 (semifinále 2:3 po sn).

12.05.2007 13:51 , aktualizované: 20:02
Rusko - Fínsko, Jeremenko Foto:
Ruský brankár Jeremenko púšťa za svoj chrbát strelu Fína Hentunena.
debata

**"

.{target:}":[http://imgs.pravda.sk/…F_03VF_V.JPG **

Rusko – Fínsko 1:2 po predĺžení (1:1, 0:0, 0:0 – 0:1)

  • Góly: 9. Malkin (Gončar, Kovalčuk) – 13. Hentunen (Kapanen, Laamanen), 66. Mikko Koivu. Rozhodujú: Vinnerborg (Švéd.) – Gemeinhardt (Nem.), Mášik (SR).
  • Rusko: Jeremenko – Nikulin, Proškin, Markov, Gončar, Aťušov, Grebeškov, Jemelin, Kondratev – Zaripov, Zinovjev, Brylin – Frolov, Malkin, Kovalčuk – Radulov, Sčastlivyj, Charitonov – Kuljomin, Neprjajev, Ovečkin. Tréner: Vjačeslav Bykov.

    Fínsko: Lehtonen – Koistinen, Kukkonen, Laamanen, Saravo, Söderholm, Berg – Lehtinen, Viuhkola, Peltonen – T. Ruutu, M. Koivu, Kallio – Hentunen, Kapanen, Miettinen – Bergenheim, Pyörälä, J. Ruutu – Pärssinen, Kontiola. Tréner: Erkka Westerlund.

Andrei Markov sa zranil už v prvej tretine, v tej druhej už opäť hral.

Skóre otvoril v 9. min pri presilovej hre Jevgenij Malkin, o štyri minúty vyrovnával vo vlastnom oslabení Jukka Hentunen. V nadstavenej desaťminútovke rozhodol šťastným gólom zo 66. min Mikko Koivu, čím posunul Fínov do finále po prvý raz od roku 2001. Severania boli majstrami sveta zatiaľ iba v roku 1995. V nedeľňajšom finále sa o 20.15 h miestneho času (18.15 h SELČ) stretnú s lepším z dvojice Kanada – Švédsko.

Najväčšiemu favoritovi na zisk titulu – Rusom – zostali iba oči pre plač. Zverenci trénera Viačeslava Bykova kráčali na domácom šampionáte od víťazstva k víťazstvu až ich napokon v semifinále zastavili Fíni. Rusi si tak minimálne o ďalší rok predĺžili čakanie na titul, ktorý naposledy získali v roku 1993.

Už po 18 sekundách dostali Fíni po faule Zinovjeva výhodu presilovej hry, no otvoriť skóre sa im nepodarilo. Skoré vylúčenie v úvode trochu rozhodilo oba tímy a len postupne sa dostali do zápasu. V 6. min trafil Bergenheim kolenom Markova, dostal trest na 5 min plus DKZ a obrancovi Ruska museli pomôcť priamo do šatne.

Dvojminútový pobyt na trestnej lavici si vyslúžil za oplácanie aj Kovaľčuk a domáci tak hrali v početnej výhode po hre štyroch proti štyrom len tri minúty. Dokázali ju však využiť v 9. min keď si od mantinelu ku kruhu nakorčuľoval s pukom Malkin a trafil presne – 1:0. Fíni hrali tvrdo, miestami až za úrovňou pravidiel, v 12. min inkasoval ďalší vyšší trest Koivu za napadnutie zozadu. Po 32 sekundách ale v oslabení nezachytil po strele Kovaľčuke na modrej čiare puk Ovečkin a Hentunen zakončil svoj nájazd presne do ľavého horného rohu Jeremenkovej bránky – 1:1. V 15. min mohol misky váh na stranu Ruska nakloniť po peknej akcii Malkina Charitonov, ale stav sa nemenil.

"

.{target:}":[http://imgs.pravda.sk/…F_05VF_V.JPG

V 23. min vyskúšal postreh Lehtonena Kovaľčuk, ale lapačka fínskeho gólmana bola rýchla. Druhý útok Ruska bol nebezpečný pri každom svojom striedaní, v presilovke v 30. min najprv šikovne tečoval strelu navrátivšieho Markova Kovaľčuk a následne nebezpečne strieľal Malkin, stav sa ale nemenil.

Oba celky až nečakane veľa faulovali a málokedy boli naraz Rusi i Fíni v plnej sile. V poslednej minúte druhej dvadsaťminútovky mal v presilovej hre príležitosť Frolov, no podobne ako v prípade Zinovjeva v 43. min, úspešný nebol. O tri minúty dostal dobrú prihrávku medzi kruhy Kovaľčuk, ale jeho pokus tečoval Tuomo Ruutu. V 47. min boli Fíni už po druhý raz v stretnutí na ľade šiesti, domáci roztočili v početnej výhode kolotoč, no opäť si neporadili s Lehtonenom. Veľký závar sa pre fínskym brankárom zrodil aj v 55. min, ale ani faulovaný Frolov nedokázal usmerniť puk do siete.

Smútok ruských hráčov, ktorí prehrali pred domácim publikom

Zverenci trénera Viačeslava Bykova boli počas tretej tretiny lepším mužstvom, ale keďže vytúžený gól nedali, prišlo na rad predĺženie. V ňom mali najväčšiu príležitosť v 66. min Rusi, no po vhadzovaní dostali z protiútoku šťastný gól od Koiva a ich nádej na zlato sa rozplynula.

Povedali po zápase:

Viačeslav Bykov (tréner Ruska): "Do zápasu sme dali všetko. Chceli sme potešiť fanúšikov, ktorí nám verili. Naša hra bola dobrá, myslím si, že sme boli bližšie k víťazstvu. Mali sme aj šance, ale nedali sme góly. Potrebujeme sa teraz pripraviť na ďalší zápas a skúsime získať aspoň bronz. Bohužiaľ, pre zranenie nám bude chýbať Andrej Markov.“

Erkka Westerlund (tréner Fínska): „Rusko má silný tím, vždy sa snaží ísť za víťazstvom. Naša obrana na čele s brankárom Lehtonenom však zahrala skvele. Vedeli sme, že ak budeme disciplinovaní, nenecháme sa zbytočne vylučovať, môžeme uspieť. Moji hráči už toho odohrali dosť. Na finále však budú pripravení po mentálnej aj fyzickej stránke aj napriek tomu, že sme hrali teraz dvakrát po sebe predĺženie.“

Kanada nedala Švédom žiadnu šancu

 

**"
Kanada - Švédsko
.{target:}":[http://imgs.pravda.sk/…E_05VF_V.JPG
Kanada - Švédsko
 
Kanada
Kanada Kanada

**

Kanada – Švédsko 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)

  • Góly: 12. Cammalleri (Phaneuf), 13. Toews (J. Staal), 19. E. Staal (Cammalleri, Weber), 36. Nash (Lombardi, Brewer) – 27. Davidsson (Hörnqvist)
  • Kanada: Ward – Commodore, Brewer, C. Murphy, Jackman, Weber, Hamhuis, Phaneuf, Schultz – Mayers, McClement, Chimera – Doan, Lombardi, R. Nash – Cammalleri, E. Staal, Justin Williams – Armstrong, Toews, J. Staal
  • Švédsko: Backlund – Stralman, K. Jönsson, D. Tärnström, Akerman, Hallberg, Enström, M. Johansson – Martensson, J. Jönsson, Thörnberg – Warg, Wallin, Emvall – Hörnqvist, Davidsson, Bremberg – Steen, Bäckström, Hedström
"
Kanada - Švédsko
.{target:}":[http://imgs.pravda.sk/…E_02VF_V.JPG
Kanada - Švédsko
 
Kanada - Švédsko

Kanaďania o svojej výhre nad Švédmi rozhodli prakticky už v prvej tretine, keď sa najskôr gólovo presadili v rozpätí 78 sekúnd na rozhraní 12. a 13. min Cammalleri a Toews. Ďalší presný zásah potom pridal v 19. min Eric Staal. V druhej dvadsaťminútovke síce Johan Davidsson znížil, ale Rick Nash ukázal svoju rýchlosť a techniku a vrátil „javorovým listom“ trojgólové vedenie. V tretej tretine už Kanaďania svoje víťazstvo bez problémov ubránili.

Už v prvej minúte zápasu musel po akcii Ricka Nasha zasahovať švédsky gólman Backlund, na opačnej strane sa „Trom korunkám“ naskytla príležitosť na otvorenie skóre pri presilovke, ale Hörnqvist sám pred Wardom neuspel. Hra Kanaďanov postupne naberala na obrátkach a v 12. min zámorský tím prvýkrát udrel. Tvrdá strela Mika Cammalleriho spoza kruhov pri presilovke skončila za Backlundovým chrbtom, ktorému tienil Justin Williams – 1:0. O 78 sekúnd ukázal svoje majstrovstvo aj talentovaný Toews, ktorý v páde ešte stihol urobiť blafák a zasunúť puk popod vyrážačku švédskeho gólmana. Švédi sa do dobrých príležitostí veľmi nedostávali, no Kanaďania aj naďalej hrozili. Po chybe Steena ešte Backlund vychytal Toewsov nájazd, ale o pár sekúnd už na sólo Erica Staala a jeho strelu pomedzi betóny nestačil – 3:0.

Švédi sa nedostávali k svojej typickej nátlakovej hre, v útoku mali pri pozornej kanadskej defenzíve problémy. V 27. min síce znížili, keď Davidssonova strela skončila na korčuli Webera, od ktorej sa dostala do siete. Kanaďania všaj aj naďalej kontrolovali vývoj. Po góle prišli nezáživné minúty, ani jeden z tímov sa nevedel dostať poriadne pred súperovu bránku. V 36. min nezvládli Švédi pri vlastnom oslabení prečíslenie troch na dvoch. Z rýchleho protiútoku unikol po pravej strane Nash a tvrdou strelou zápästím prekonal štvrtýkrát Backlunda. Hneď na to mohol z podobnej situácie zvýšiť skóre aj Williams, jeho strelu však švédsky brankár kryl.

Žiaľ po nevydarenom zápase nezakryli ani chladní severania

V 42. min musel švédsky muž v maske opäť zasahovať, tentoraz ľavým betónom po akcii dua Lombardi – Doan. Kanaďania pokračovali v dobrom výkone, aj keď už veľmi na útok nemysleli a skôr kontrolovali výsledok. V obrane však Švédov, ktorí svoj výkon nedokázali na rozdiel od predchádzajúceho zápasu so Slovenskom stupňovať, k ničomu veľkému nepúšťali. V 49. min unikol popri Johanssonovi Nash, ale nájazd nezakončil podľa svojich predstáv. Náskok Kanady mohol skorigovať v 54. min Magnus Johansson, ale Ward jeho strelu skvele chytil. Kanaďania už svoj náskok s prehľadom ubránili a po poslednom hvizde rozhodcu Dannyho Kurmanna sa tešili z postupu do finále.

Povedali po zápase:

Andy Murray (tréner Kanady): „Keď sme chceli vyhrať, tak sme museli hrať kombinačný hokej založený na tímovom výkone. Myslím si, že sa nám to napokon podarilo. Náš výkon od zápasu k zápasu rastie. Čaká nás teraz ťažké finále, fínsky tím má svoju kvalitu.“

Bengt-Ake Gustafsson (tréner Švédska): „Kanaďania odohrali výnimočný zápas. O výsledku prakticky rozhodli už v prvej tretine, ktorú vyhrali o tri góly. Potom už nebola žiadna šanca na návrat do zápasu. Moji zverenci sa snažili, ale dnes proti nim nastúpil oveľa silnejší tím. Nemáme radi prehry, pokúsime sa napraviť si chuť v zápase o 3. miesto.“

debata chyba