Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni aj Švédi túžia po pomste

Na šampionáte v Moskve odohrajú už len štyri zápasy. Turnaj vrcholí a v sobotu sa v boji o finále stretnú najskôr domáci Rusi s Fínskom a po nich nastúpia na ľadovú plochu arény v Chodynke štvrťfináloví premožitelia Slovákov Švédi, na ktorých čaká výber Kanady. Priamo z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

12.05.2007 06:03
debata

Semifinálové zápasy sú oproti doterajšiemu priebehu turnaja posunuté o hodinu dopredu. Fíni s Rusmi tak nastúpia už o 15.15 h miestneho času (13.15 SELČ) a Kanaďania so Švédmi o 19.15 h (17.15 SELČ).

Suomi majú usporiadateľskej krajine čo vracať. V posledných rokoch sa tieto tímy stretli dvakrát a v oboch prípadoch sa tešili z postupu Rusi. Tak v Göteborgu 2002, ako aj v Hannoveri 2005 vyhrali na samostatné nájazdy hokejisti zbornej. Pre oba tímy to bude druhý duel na tohtoročnom turnaji. V základnej D-skupine sa radovali z víťazstva zverenci trénera Bykova po výsledku 5:4. Fíni vtedy prehrávali 1:4, no stretnutie sa im podarilo zdramatizovať a v závere mohli aj vyrovnať. „Dokázali sme, že vieme bojovať a nevzdávame sa,“ povedal vtedy útočník Mikko Koivu. Výber krajiny tisícich jazier sa asi bude musieť zaobísť bez opory zadných radov a účastníka trinástich svetových šampionátov Petteriho Nummelina. Ten má narazené koleno a jeho štart je otázny.

Oveľa horšie je na tom najproduktívnejší hráč turnaja a ťahúň ruského výberu Alexej Morozov. Člen kazanskej formácie so Zaripovom a so Zinovievom (dokopy sa na turnaji postarali o 35 bodov!) si vo štvrťfinálovom zá­pase s Českom poranil koleno a čaká ho operácia. Aj napriek tomu bude Rusko favoritom duelu. Na turnaji zatiaľ neprehralo, navyše ho bude hnať vpred vypredaná hala so 14-tisíc divákmi. Ďalším faktorom, ktorý hovorí pre zbornú, je skutočnosť, že v histórii šampionátov, ktoré sa konali v Moskve, ešte ani raz neprehrala. Dokopy je to už úctyhodných 42 zápasov.

Hlavným rozhodcom duelu bude Marcus Vinnerborg zo Švédska. Rusko nastúpi v červených dresoch, Fíni v bielych.

Vyškolia švédski ligisti aj Kanadu?

Aj v druhom semifinále sa bude zástupca škandinávskeho hokeja (Švédsko) pokúšať revanšovať za neúspechy. Semifinálovým súperom Tre Kronor bude totiž Kanada, ktorá svojho súpera zdolala vo finále MS vo Fínsku 2003, ako aj v Českej republike o rok neskôr. V Rige síce vyhrali Švédi v semifinále 5:4, no stále to nie je pre nich dosť.„Najkrajšou odplatou bude víťazstvo. Kanada nás o titul pripravila dvakrát, my sme ju zdolali v dôležitom zápase raz. Kanada má mladé mužstvo, no je plné hviezd. Bude to ťažký zápas, ale teraz sa zastaviť nechceme,“ povedala po tréningu ikona výberu trénera Bengta-Akeho Gustafssona Jorgen Jönsson. Obhajcovia titulu prehrali v doterajšom priebehu turnaja len raz, s domácim Ruskom 2:4. Vo štvrťfinále vyradili severania Slovensko 7:4.

Hokejisti z kolísky hokeja majú šancu získať štvrtý cenný kov z posledných piatich majstrovstiev sveta. Po dvoch tituloch (2003, 2004) a striebre z Rakúska 2005 prehrali na poslednom turnaji v lotyšskej Rige v súboji o tretie miesto s Fínmi 0:5. Skúsený kouč javorových listov Andy Murray má k dispozícii silný tím na čele s hviezdnymi útočníkmi Ericom Staalom, Rickom Nashom, Shanom Doanom, obrancami Ericom Brewerom, Dionom Phaneufom či gólmanom Dwaynom Rolosonom. Jedným z ťahúňov výberu je aj mladučký Jonathan Toews, ktorého len čaká draft v NHL. „Videl som duel proti Slovensku, v ktorom zahrali veľmi dobre. Sú jedným z najlepších tímov na turnaji. Musíme proti nim hrať agresívne a premeniť ponúknuté šance,“ myslí si o súperovi kapitán Kanady Doan.

Duel Kanady so Švédskom bude pískať švajčiarsky rozhodca Danny Kurman. Severania nastúpia v modrých dresov, Kanaďania v bielych.

debata chyba