Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci hladko zdolali Nemcov 5:1

Slovenskí hokejisti vyhrali v druhom zápase základnej skupiny nad 1Nemeckom 5:1. Dva góly Slovákov strelil Peter Podhradský, po jednom pridali Kapuš, Gáborík a Somík. Za najlepšieho hráča zápasu vyhlásili obrancu Podhradského. Slovensko si tak definitívne zabezpečilo účasť v osemfinálovej skupine. | | | | | |

30.04.2007 14:05 , aktualizované: 17:04
Kapuš, Rankel Foto:
Slovenský reprezentant Richard Kapuš (vľavo) uniká Andre Rankelovi z Nemecka.
debata
 

Slovensko – Nemecko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)

  • Zostava Slovenska: Križan – Jurčina, Harant, Chára, Podhradský, Štrbák, Starosta, Stehlík – Gáborík, Demitra, Hossa – Šatan, Kapuš,  Uram – Surový, Kováčik, Čiernik, Radivojevič, Kukumberg, Somík – Melichárek.
  • Góly: 9. a 23. Podhradský, 50. Kapuš, 57. Gáborík, 59. Somík - 48. Busch
Peter Podhradský sa raduje s... Foto: Reuters
Podhradský, Šatan, Uram Peter Podhradský sa raduje s Miroslavom Šatanom a s Marekom Uramom z gólu v sieti nemeckého brankára Olivera Jonasa.
 
Slovenský reprezentant Richard Kapuš... Foto: ČTK
Kapuš, Rankel Slovenský reprezentant Richard Kapuš (vľavo) uniká Andre Rankelovi z Nemecka.

Zverenci trénera Júliusa Šuplera začali lepšie ako v sobotu proti Nórsku, viac korčuľovali a rýchlejšie si prihrávali puky. Prvú strelu vyslal na Jonasa v 2. min Somík. Na rozdiel od úvodného duelu na šampionáte, keď mali Slováci iba jedného vylúčeného, putoval na trestnú lavicu už v 3. min Radivojevič. Toho však o desať sekúnd nasledoval Bakos a v hre štyroch proti štyrom prešiel celým klziskom Podhradský, na presné zakončenie však už nemal dosť síl. V 6. min mal šancu po zachytení strely od modrej pohotový Šatan a o chvíľu i Radivojevič po prihrávke od Urama. Skóre otvoril v početnej výhode v 9. min aktívny Podhradský, ktorý sa k dostal medzi kruhmi k odrazenému puku a ponad ľavý betón Jonasa nedal gólmanovi Nemecka šancu. O päť minút vystrašil Križana Breitbach, no slovenskí hokejisti mali herne naďalej navrch. V 19. min Uram netrafil odkrytú bránku a presným zásahom sa neskončili ani dve dorážky Jurčinu.

Na začiatku druhej tretiny museli Slováci odolávať 39-sekundovej presilovej hre súpera o dvoch hráčov, no ubránili sa aj napriek nebezpečnej strele Bakosa od modrej a dobrej pozícii Kreutzera, ktorý minul puk. V 23. min využil spoluprácu Kapuša so Šatanom opäť Podhradský – 2:0. Na druhej strane zazvonila po strele Buscha žŕdka, následne Uram vystrelil nebezpečne pomedzi nohy Ančičku. V 32. min našiel v početnej výhode Gáborík spoza bránky Demitru, ale ten netrafil podľa svojich predstáv. O štyri minúty sa do šance dostával Somík, no stratil kontrolu nad pukom. V závere druhej časti hry mali Nemci najprv 55 sekúnd výhodu presilovky štyroch proti trom a následne aj 37 sekúnd piatich proti trom, no nedokázali ich zužitkovať. Fanúšikov pobavil dobrou prácou za bránkou v pohode chytajúci Križan i Osterloh, ktorý sa takmer dostal do potýčky s Chárom.

V 46. min zaujal pekným prienikom Surový, no zahrmelo na druhej strane. Gól Ullmanna po viacnásobne tečovanej strele musel síce hlavný rozhodca konzultovať s videorozhodcom, no po porade ukázal na stred ľadovej plochy – 2:1. V 49. minúte mohol zvýšiť náskok Slovenska Gáborík, ale čo sa nepodarilo jemu, dokázal o minútu Kapuš – 3:1. Po góle tím okolo kapitána Šatana opäť ožil, ale dve príležitosti Štrbáka v presilovke i závar tretieho útoku štvrtý presný zásah nepriniesol. Od 55. min mali zverenci kormidelníka Uwe Kruppa po tretí raz výhodu presilovky o dvoch hráčov, ale Tripp trafil iba pravú žŕdku. Ako prvý z hviezdnych útočníkov Slovenska sa strelecky presadil 187 sekúnd pred koncom po nádhernej spolupráci s Hossom Gáborík – 4:1. Posledný klinec do nemeckej rakvy zabil dve minúty pred koncom Somík z bránkovej čiary. V závere ešte vzbĺkli po zákroku na Gáboríka vášne a do menšej prekáračky sa zapojila celá prvá slovenská päťka.

Hlasy po zápase:
Július Šupler (tréner Slovenska):
„Dnešné víťazstvo bolo veľmi dôležité, keďže body sa budú pravdepodobne počítať do ďalšieho priebehu turnaja. Mužstvo sa skompletizovalo v poslednej chvíli, ale hráči urobili penzum práce. V zápase s Nemcami bolo zo strany súpera oproti Nórom viac agresivity, chalani sa s ňou vyrovnali. Hru sme kontrolovali a hráči ukázali svoje majstrovstvo.“

Uwe Krupp (tréner Nemecka): „Bol to náročný zápas. Vedeli sme, že Slováci majú veľkú ofenzívnu silu, čo sa napokon aj potvrdilo. Snažili sme sa pozorne brániť, ale kvalita súpera sa ukázala. Teraz nám neostáva nič iné, len sústrediť sa na súboj s Nórskom, ktorý potrebujeme vyhrať, aby sme sa vyhli bojom o záchranu.“

debata chyba