Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krupp: Slováci môžu zopakovať Göteborg

Hovoria mu hokejový Klinsmann. Aj Uwe Krupp má za manželku Američanku a väčšinu roku trávi doma za oceánom. V decembri 2005 sa najslávnejší Nemec v histórii NHL ujal reprezentačného tímu, doviedol ho späť medzi elitu a bude stáť na striedačke v zápase proti Slovensku. Exkluzívne z Moskvy od redaktora Pravdy.

29.04.2007 16:59
debata

Pred turnajom ste hovorili o záchrane ako jedinom cieli. Platí to aj po zápase, v ktorom ste potrápili Kanadu?
Náš cieľ sa nemení. S Kanadou sme síce odohrali dobrý zápas, ale nebolo nám to nič platné, nezískali sme ani bod.

Čo vravíte na mužstvo Slovenska, vášho dnešného súpera?
Slováci tu majú veľmi silný tím, budú sa zlepšovať každým zápasom. Proti nám nastúpia navyše ďalšie tri hviezdy z NHL. Myslím, že Slovensko môže v Moskve opäť siahnuť na titul, ako sa mu to podarilo pred piatimi rokmi v Göteborgu.

Koľkokrát ste nastúpili proti Slovákom ako hráč?
Tuším len raz. Na olympiáde v Nagane 1998. Hral tam vtedy aj Bondra. Pamätám sa, že sme vyhrali, výborne zachytal Kölzig.

Spomínate si z vášho pôsobenia v New Yorku Islanders na Žigmunda Pálffyho?
Samozrejme. Vtedy bol ešte také mladé ucho, začínal svoju kariéru v NHL.

Prečo nie je v nemeckom tíme na MS žiadny hráč z NHL?
Dennis Seidenberg z Caroliny je zranený a Marco Sturm si dal reprezentačnú pauzu. Rešpektujem to, v Bostone mal náročnú sezónu a vážim si, čo doteraz pre nemecký hokej odviedol. Ďalší hokejisti ešte hrajú so svojimi tímami play-off.

Pred štartom šampionátu ste ostro kritizovali domácu hokejú súťaž DEL. V čom je problém?
Pôsobí v nej veľa cudzincov. Niekedy tvoria aj dve kompletné päťky a nemeckí hokejisti hrajú v kluboch iba vedľajšiu rolu. Nemecký hráč sa nedostane na presilovku, na oslabenie, ani na posledné dve minúty, keď treba ubrániť tesný náskok. Ako sa to potom má naučiť? Máme pár šikovných mladých hokejistov, ale musíme im dať šancu. Treba si vziať príklad zo Švajčiarov, či Rakúšanov, ktorí obmedzili počet legionárov na päť.

Kluby však s takým riešením nesúhlasia.
Lebo im to vyhovuje. Je jednoduchšie kúpiť si letenku do zámoria a dotiahnuť odtiaľ pár hokejistov, než investovať do vývoja talentov a obchádzať s nimi roky mládežnícke turnaje. Ťarcha zodpovednosti by nemala ležať iba na Nemeckom hokejovom zväze, ale aj na silných kluboch. Niektoré pracujú s mládežou veľmi kvalitne, ale je ich málo.

Kluby argumentujú tým, že nemeckí hráč sú drahí.
To je hlúposť. Samozrejme, že keď máte v tíme hviezdy ako Mirko Lüdemann alebo Sasha Goc, musíte ich zaplatiť. Ďalších dvadsať hráčov však určite neberie väčšie peniaze, než hokejisti zo zámoria či hocijakého kúta sveta. Chápem, snažíte sa mať v tíme najkvalitnejších hráčov, angažujete najlepších Nemcov, ale o nich nejde. Tí majú pozíciu istú. Našou úlohou je dať priestor mladým.

O tri roky sa uskutoční hokejový šampionát v Nemecku a fanúšikovia snívajú o podobnom úspechu ako na MS vo futbale či v hádzanej. Nie je to ilúzia?
Hádzanári získali doma titul majstrov sveta, bola to krásna rozprávka. Lenže nemecká liga je najlepšia hádzanárska súťaž na svete a tridsať percent hráčov v nej vlastní nemecký pas. Keby sme mali v NHL tridsať percent hokejistov s nemeckým pasom a nevyhrali by sme majstrovstvá sveta, asi by to bol problém. Takže aj nemeckí fanúšikovia musia mať reálne očakávania.

Kde trávite počas roka viac času, v Amerike či v Nemecku?
Väčšinou som doma v Atlante a do Nemecka chodím na sedem-osem dní v mesiaci. Teraz trávim už šiesty týždeň v Európe, pripravoval som tím na MS a bol som sa pozrieť aj na juniorský šampionát do Fínska.

Váš syn Bjorn je hokejový talent. Zahrá si v budúcnosti v NHL?
Netuším. Potrebuje aj šťastie. Zatiaľ má veľkú motiváciu a hokej ho baví, takže uvidíme.

Manželka Valerie je známa americká mašérka. Koľko máte doma psov?
Valerie to už nechala tak, keď sme sa presťahovali do Atlanty. Psie záprahy si vyžadujú veľa času, je to práca na plný úväzok. Psov sme dali priateľom, už máme len malých domácich miláčikov. Ale zostali nám krásne spomienky.

Uwe Krupp

Narodil sa 24. júna 1965 v Kolíne nad Rýnom. Pre NHL ho objavil kouč Scotty Bowman, ktorý dal mladému nemeckému obrancovi šancu v Buffale Sabres. V NHL odohral dovedna 729 zápasov za Buffalo, Quebec, Colorado, New York Islanders, Detroit a Atlantu. Dvakrát sa tešil zo zisku Stanleyho pohára – v roku 1996 s Coloradom a o štyri neskôr s Detroitom. S aktívnou kariérou skončil v roku 2003 a vydal sa na trénerskú dráhu.

debata chyba