Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi dúfajú už len v príchod Nabokova

Tréner ruskej hokejovej reprezentácie Viačeslav Bykov urobil posledné korektúry v kádri svojho tímu pred začiatkom svetového šampionátu. Zo zostavy pre základnú časť MS vyradil brankára Konstantina Barulina, obrancu Konstantina Kornejeva a útočníka Sergeja Mozjakina.

26.04.2007 19:25
debata

Rusom tak zostalo na súpiske 22 hráčov. Jediné brankárske miesto zostáva voľné pre Jevgenija Nabokova, ktorého San Jose hrá v semifinále Západnej konferencie NHL proti Detroitu.

Tréner Bykov neuspel so snahou povolať skúseného obrancu Sergeja Zubova. Opora Dallasu bude chýbať pre zranenie. Bykov neprejavil záujem o štart ďalších dvoch bekov, ktorí skončili v 1. kole play off – Vitalija Višnevského z Nashvillu a Andreja Zjuzina z Calgary.

Súpermi Rusov v D-skupine MS 2007 budú postupne Dáni, Ukrajinci a Fíni. Rusi v zostave so siedmimi hráčmi z NHL majú na „domácom“ šampionáte najvyššie ambície.

Aktualizovaná nominácia Ruska na MS 2007

  • Brankári: Vasilij Košečkin (Togliatti), Alexander Jeremenko (Kazaň)
  • Obrancovia: Andrej Markov (Montreal/NHL), Sergej Gončar (Pittsburgh/NHL), Vitalij Proškin, Iľja Nikulin (obaja Kazaň), Vitalij Aťušov (Magnitogorsk), Maxim Kondratev, Alexej Jemelin (obaja Togliatti), Denis Grebeškov (Jaroslavľ).
  • Útočníci: Alexander Ovečkin (Washington/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL), Alexander Frolov (Los Angeles/NHL), Iľja Kovaľčuk (Atlanta/NHL), Alexander Radulov (Nashville/NHL), Alexej Morozov, Sergej Zinovjev, Danis Zaripov (všetci Kazaň), Nikolaj Kuľomin (Magnitogorsk), Alexander Charitonov (Dinamo Moskva), Piotr Sčastlivyj (Chimik Moskovská oblasť), Ivan Neprjajev (Jaroslavľ)

    Tréneri: Viačeslav Bykov, Igor Zacharkin, Vladimír Vasiljev

Lotyši definitívne bez Ivanansa

V drese lotyšskej hokejovej reprezentácie definitívne na majstrovstvách sveta v Moskve nenastúpi útočník Los Angeles Kings Rajtis Ivanans. Prezident Lotyšskej hokejovej federácie Kirovs Lipmans spolu s trénerom Olegsom Znaroksom chceli mať 27-ročného krídelníka v kádri a dokonca ho požiadali, aby do Moskvy priletel aspoň na druhú fázu šampionátu.

Lotyšov čaká v ruskej metropole prvý zápas 28. apríla, Ivanans má však naplánovaný o dva dni neskôr rozhovor s americkými imigračnými úradníkmi o pridelení zelenej karty. Odložiť tento pohovor sa nedalo, Ivanans sa preto vzdal účasti na šampionáte.

Znaroks zobral do Moskvy celkovo 23 hokejistov – 3 brankárov, 8 obrancov a 12 útočníkov. Otáznik však zatiaľ visí nad Herbertsom Vasiljevsom a Viktorom Ignatijevom, ktorých trápia zdravotné problémy.

Na webe STV aj on-line prenosy

Slovenská televízia bude počas MS v hokeji v Moskve v rámci projektu interaktivity na stránke www.stv.sk ponúkať okrem 30-sekundových zostrihov z väčšiny stretnutí šampionátu aj on-line vysielanie všetkých zápasov slovenskej reprezentácie, semifinálové zápasy a zápasy o bronz a zlato.

V súlade so zmluvou s Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) musí byť táto služba ošetrená geoochranou, čo znamená, že bude prístupná len pre užívateľov nachádzajúcich sa na území Slovenska. Vo videoarchíve si budú môcť návštevníci webovej stránky STV nájsť aj subformát MS 2007 Moskva objektívom STV.

Nummelin už na svoj 13. šampionát

Historickými rekordérmi v počte účastí na svetových šampionátoch elitnej kategórie v hokeji sú bývalí reprezentanti Česko-Slovenska a Švédska Jiří Holík a Sven Tumba Johansson. Obaja absolvovali štrnásť turnajov.

Súčasní hráči už rekord Holíka s Johanssonom ohrozujú, najbližšie k nemu má Fín Petteri Nummelin. Ak sa dostane do užšej nominácie Suomi, v Moskve ho čaká už v poradí 13. svetový šampionát, od roku 1995 nechýbal ani na jednom turnaji. Vyše 200-násobný fínsky reprezentant sa v tabuľke účasti na šampionátoch dotiahne na fenomenálneho brankára Vladislava Treťjaka, Švéda Ronalda „Sura-Pelle“ Petterssona či krajana Lasseho Oksanena.1

Nummelinovi môžu konkurovať len Čech David Výborný a Švéd Jörgen Jönsson. Obaja pocestujú do Moskvy už na svoje dvanáste majstrovstvá sveta. Čech Výborný má na svojom konte aj 5 titulov šampióna a v roku 2005 pohár pre majstra sveta dvíhal vo Viedni dokonca ako kapitán. „Určite raz príde čas, že sezónu nebudem končiť majstrovstvami sveta. Nemôžem hrať do štyridsiatky. Každú novú šancu však vítam,“ povedal 32-ročný Výborný, ktorý na MS debutoval v roku 1994 v Taliansku.

Jönsson môže v Moskve nastúpiť na svoj 280. zápas v národnom tíme Troch koruniek. Neexistuje iný hráč na súčasnej medzinárodnej scéne, ktorý by mal toľko štartov. Jönsson a Výborný sa pravdepodobne zaradia medzi velikánov minulosti – Alexandra Maľceva, Rolanda Stoltza, Alexandra Ragulina a Vladimira Petrova, ktorí majú na konte po dvanásť štartov na MS.

„V minulosti som si ani nevedel predstaviť, že by som sa do tejto spoločnosti dostal. Mal som aj šťastie. Som rád, že som stále súčasťou švédskeho tímu, s ktorým som dosiahol veľa úspechov,“ uviedol Jönsson, ktorý odmieta odchod do NHL a pravidelne hráva za Färjestad vo švédskej elitserien. Najviac zápasov v histórii – až 123, odohral na MS Jiří Holík. Najproduktívnejším hráčom je zasa Boris Michajlov. Bývalý hráč ZSSR nazbieral v 105 stretnutiach na svetových šampionátoch 169 bodov.

debata chyba