Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusov posilnia aj Kovaľčuk a Radulov

Hokejovú zbornú Ruska na majstrovstvách sveta v Moskve posilnia aj Iľja Kovaľčuk z Atlanty a talentovaný Alexander Radulov z Nashvillu. Obaja sa na svojom príchode k tímu dohodli po vyradení svojich klubov z bojov o Stanleyho pohár s trénerom Viačeslavom Bykovom. AKTUALIZOVANÉ O ĎALŠIE ZAUJÍMAVOSTI

23.04.2007 15:05
debata

„Oboch sme do tímu pozvali a na sústredení v Novogorsku ich čakáme v utorok. Definitívnu zostavu na šampionát možno oznámime už v utorok po zápase s Rakúskom,“ povedal tréner Bykov.

Kovaľčuka čakajú v Moskve štvrté majstrovstvá sveta. Naposledy hral pred dvoma rokmi vo Viedni. Dvadsaťročný Radulov doteraz Rusko reprezentoval iba na troch svetových šampionátoch nádejí do 18 a 20 rokov.

**====== Na súpiske Kanady ďalší dvaja noví hráči ======

**

Tréner kanadskej hokejovej reprezentácie pripravujúcej sa na nadchádzajúce majstrovstvá sveta v Moskve Andy Murray zaradil do tímu ďalších troch hokejistov. Pozvánku do výberu krajiny “javorového listu“ prijali obrancovia Nashville Predators Shea Weber a Dan Hamhuis. Generálny manažér Steve Yzerman a tréner Murray doplnili mužstvo už skôr o osemnásťročného Jordana Staala z Pittsburgh Penguins, ktorý sa stal deviatym útočníkom na súpiske.

Skúsený Hamhuis nechýbal ani na minuloročnom svetovom šampionáte v Lotyšsku, kde skončila Kanada na štvrtej priečke. Dvadsaťštyriročný bek odohral v aktuálnom ročníku v základnej časti NHL za Nashville 81 stretnutí s bilanciou 6 gólov a 14 asistencií. Weber sa vo svojich 21 rokoch a prvej kompletnej sezóne v prvom mužstve Predators stal najproduktívnejším bekom Nashvillu, keď k 17 gólom pridal 23 asistencií. “Predátori“ nestačilo v 1. kole play off na San Jose.

Štyria z doteraz piatich nominovaných obrancov už na svetovom šampionáte štartovali – Weber v roku 2005, Hamhuis v rokoch 2001 a 2002, Barret Jackman v rokoch 2000 a 2001 a Eric Brewer v roku 1998, 2003 a 2004. Dvadsaťo­semročný Brewer bol zlatý na zimných olympijských hrách v roku 2002 a rovnako triumfoval aj na MS 2003 a 2004. Iba minuloročný víťaz Stanleyho pohára Mike Commodore z Caroliny si vo svojich 27 rokoch odkrúti debut na medzinárodnom podujatí.

Prvá časť výberu Kanady odletela v nedeľu do Fínska, kde čaká mužstvo tréningový kemp a prípravný zápas proti “Suomi“. V tomto mužstve sa nachádza trinástka nominovaných hokejistov na MS, trojka minuloročného draftu Jonathan Toews z univerzity Severná Dakota a šesť hokejistov z európskych tímov. Toews a šestica z Európy bude pôsobiť iba v úlohe sparingpartnerov. Súperom Kanady v základnej C-skupine bude aj reprezentácia Slovenska.

**====== Židlický má záujem nastúpiť v Moskve ======

**

Hokejový obranca Marek Židlický z Nashville Predators má záujem nastúpiť v drese českej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Moskve, ktoré sa začínajú v piatok 27. apríla. Informoval o tom server hokej.cz s odvolaním sa na tlačového hovorcu národného tímu Pavla Bártu. Opora zadných radov Predators by mala v pondelok absolvovať výstupnú prehliadku a v utorok alebo v stredu priletieť do Prahy.

Tréner Hadamczik sa dozvedel pozitívnu informáciu o Židlickom po tom, čo Martin Škoula z Minnesoty, o ktorého veľmi stál, sa pre problémy so slabinami ospravedlnil. Česi už skôr museli oželieť viacero opôr, v Moskve sa nepredstavia Jan Hejda, Martin Havlát, Radim Vrbata, Milan Hejduk, Aleš Hemský, Pavel Kubina, Tomáš Kaberle, Josef Vašíček či František Kaberle.

**====== Švédi lanária Huseliusa z Calgary Flames ======

**

Švédska hokejová reprezentácia možno bude môcť na majstrovstvách sveta v Moskve využiť aj služby útočníka Kristiana Huseliusa z Calgary. Tréner troch koruniek Bengt-Ake Gustafsson kontaktoval hráča, ktorý v tejto sezóne v drese Flames nazbieral v NHL 77 bodov (34+43).

„Kristian by chcel hrať, definitívu povie v najbližších hodinách,“ povedal Gustafsson, ktorý sa s Huseliusom stretol naposledy v marci počas zápasu v St. Louis. Huselius dlhšiu dobu Švédsko nereprezentoval, keďže vedenie národnej federácie mu naparilo dištanc a nemohol štartovať na ZOH 2006 v Turíne za to, že spolu s Andreasom Liljom a Henrikom  Tallinderom boli podozrivý zo znásilnenia ženy. Polícia ich síce zbavila všetkých obvinení, ale podľa vyjadrenia zväzu poškodili svojím správaním sa švédsky hokej. K incidentu došlo počas Švédskych hokejových hier v Štokholme 2005.

**====== Lehtonen, Nummelin, Koivu a Ruutu do Moskvy ======

**

Brankár Kari Lehtonen, obranca Petteri Nummelin a útočníci Mikko Koivu a Jarkko Ruutu pomôžu fínskej hokejovej reprezentácii na majstrovstvách sveta v Moskve, ktoré sa začínajú v piatok 27. apríla. Fíni ešte pred začiatkom svetového šampionátu odohrajú prípravný zápas s Kanadou. Tréner Erkka Westerlund do tímu pre MS nezaradil skúsených Esu Pirnesa či Janiho Ritu. V kádri má Westerlund v súčasnosti 27 hokejistov, po zápase s Kanadou ešte nomináciu zúži. Istú pozíciu by malo mať brankárske trio Kari Lehtonen z Atlanty, Fredrik Norrena z Columbusu a Sinuhe Wallinheimo z Jyväskylä. Do úvahy ešte pripadajú niektorí hráči z Dallasu, ak by Stars vypadli v 1. kole bojov o Stanleyho pohár s Vancouverom. Na opačnej strane série hrá Sami Salo.

Predbežná nominácia Fínska na majstrovstvá sveta v Moskve:

  • Brankári: Kari Lehtonen (Atlanta), Fredrik Norrena (Columbus), Sinuhe Wallinheimo (Jyväskylä)
  • Obrancovia: Teemu Aalto (Tappara), Aki-Petteri Berg (Turku), Lasse Kukkonen (Philadelphia), Jukka Laamanen (Oulu), Arto Laatikainen (Espoo), Tuukka Mäntylä (Tappara), Petteri Nummelin (Minnesota), Pekka Saravo (Lulea/Švéd.), Toni Söderholm (Bern)
  • Útočníci: Niko Kapanen (Phoenix), Mikko Koivu (Minnesota), Petri Kontiola (Tappara), Jari Viuhkola (Oulu), Sean Bergenheim (Frölunda/Švéd.), Jukka Hentunen (Lugano/Švajč.), Tomi Kallio (Frölunda/Švéd.), Ville Peltonen (Florida), Janne Pesonen (Oulu), Antti Pihlström (Hämeenlinna), Mika Pyörälä (Oulu), Timo Pärssinen (Timra/Švéd.), Jarkko Ruutu (Pittsburgh), Tuomo Ruutu (Chicago), Tony Salmelainen (Chicago)
debata chyba