Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Šťastný: Hráči odmietajú prísť

V drese americkej reprezentácie na MS v hokeji v Moskve nebude chýbať opäť meno Šťastný. Po Yanovi, ktorý hral v drese USA na šampionátoch 2005 a 2006 v Rakúsku a Lotyšsku, sa tentoraz v ruskej metropole predstaví ďalší syn bývalého slovenského reprezentanta Petra Šťastného Paul.

20.04.2007 17:34
debata

Dvadsaťjedenročný center má za sebou vydarenú nováčikovskú sezónu v NHL, v drese Colorado Avalanche zaznamenal v 82 stretnutiach 28 gólov a 50 asistencií.

Paul Šťastný sa narodil v kanadskom Quebecu, hokejovo však vyrastal v USA a má aj americké občianstvo. Podľa pravidiel IIHF za Slovensko nemôže hrať. „Aby nastúpil za slovenskú reprezentáciu, musel by hrať v súťažiach národného zväzu dve sezóny a ešte jeden zápas z ďalšej. Z profesionálnej stránky to nie je dobrý variant. Východisko je jedno – zmeniť pravidlá. Ak by vedenie Slovenského zväzu malo o to záujem, túto úlohu by bolo možné riešiť. Bolo treba prejaviť iniciatívu, predložiť zmenu – pravidlá nie sú stanovené navždy. No pokiaľ je v našej federácii nekompetentné vedenie, k žiadnym zmenám nedôjde,“ povedal Peter Šťastný v rozhovore pre ruský denník Sport-Express.

Poslanec Európskeho parlamentu sa nádeja, že na šampionáte si zahrá aj jeho druhý syn Yan, ktorý už USA reprezentoval vo Viedni i Rige. Bývalý generálny manažér slovenskej reprezentácie, ktorý proti vedeniu SZĽH vystupuje od ukončenia spolupráce po vlaňajších zimných olympijských hrách v Turíne, sa s optimizmom na budúcnosť slovenského hokeja nepozerá.

„V roku 2002 sme získali zlato, na dvoch nasledujúcich šampionátoch sme hrali v semifinále. Vlani na ZOH v Turíne sme priviezli silný tím, no intrigy vedenia jej neumožnili dosiahnuť dostatočný výsledok. Všetkému teraz vládne prezident federácie a on je nekompetentný človek. Zatriasť jeho pozíciou je veľmi ťažké. Straší ma predstava, čo ešte môže urobiť. Už teraz mnohí talentovaní hráči odmietajú hrať za národný tím,“ uviedol pre Sport-Express Peter Šťastný.

Člen Siene slávy NHL, IIHF i slovenskej dvorany považuje za hlavných favoritov tohtoročného šampionátu v Moskve domáce Rusko a Kanadu. Švédi to budú mať s obhajobou podľa jeho názoru veľmi ťažké. „Hlavnými favoritmi sú Rusko a Kanada. Steve Yzerman vyberá veľmi silnú zostavu, v ktorej bude niekoľko držiteľov Stanleyho pohára. Rusko je však favorit číslo jeden. Výnimočných hokejistov v tejto krajine bolo vždy veľa. Všetko však závisí od toho, ako tréneri poskladajú mužstvo. Slovensko má mladý tím, trochu sa podobá na americký výber. Každá medaila bude pre Slovensko úspechom. Július Šupler maximálne využíva prípravné zápasy na hľadanie ideálnych formácii. Je dobré, že obranu posilnil Zdeno Chára, fanúšikovia sa nádejajú, že z Minnesoty prídu Gáborík s Demitrom. Vtedy sa Slováci automaticky zaradia medzi hlavných favoritov,“ dodal pre Sport-Express Peter Šťastný.

debata chyba