Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američanov posilní na MS aj Paul Stastny

V drese americkej reprezentácie na majstrovstvách sveta v hokeji v Moskve nebude chýbať opäť meno Šťastný. Po Yanovi, ktorý hral v americkom drese na šampionátoch 2005 a 2006 v Rakúsku a Lotyšsku, sa tentoraz v ruskej metropole predstaví ďalší syn bývalého slovenského reprezentanta Petra Šťastného Paul.

17.04.2007 19:17
debata

Dvadsaťjedenročný center má za sebou vydarenú nováčikovskú sezónu v NHL, v drese Colorado Avalanche zaznamenal v 82 stretnutiach 28 gólov a 50 asistencií. Paul Stastny sa narodil v kanadskom Quebecu, hokejovo však vyrastal v USA a má aj americké občianstvo.

Okrem Stastného sa v osemnásťčlennom americkom výbere objavil aj Phil Kessel z Bostonu či jeho tímový spoluhráč Tyler Arnason. Šancu zahrať si na svetovom šampionáte dostávajú aj olympionici z Turína 2006 – útočník Erik Cole a brankár John Grahame z Caroliny či gólman Philadelphie Robert Esche.

V minulosti hrali aj na svetovom šampionáte, okrem nich majú s medzinárodným ľadom skúsenosti aj Kessel, Andrew Alberts z Bostonu, Keith Ballard z Phoenix a Chris Clark z Washingtonu. Do výberu sa dostali aj dvaja hokejisti, ktorí hrali v poslednej sezóne univerzitnú súťaž. Tretím brankárom bude Cory Schneider z Bostonskej univerzity, v útoku si zahrá Nathan Davis z Univerzity Miami.

Zvyšné mená na 23-člennej súpiske oznámia Američania po skončení prvého kola play off. Súčasný osemnásťčlenný výber trénera Mika Sullivana pricestuje na budúci týždeň do Európy, kde sa 25. apríla stretne v príprave v Štokholme so Švédskom. Šampionát v Moskve začínajú zápasom s Rakúskom.

„Máme dobrú zmes hráčov so skúsenosťami z medzinárodných akcií a mladých talentov, ktoré prešli v minulosti naším výchovným programom,“ povedal šéf oddelenia pre hokejové operácie Americkej hokejovej federácie Jim Johannson.

Nominácia USA na hokejové MS 2007 v Moskve:

  • Brankári: Robert Esche (Philadelphia), John Grahame (Carolina), Cory Schneider (Boston)
  • Obrancovia: Andrew Alberts (Boston), Keith Ballard (Phoenix), Matt Greene (Edmonton), Jack Johnson (Los Angeles), Brian Pothier (Washington)
  • Útočníci: Paul Stastny, Tyler Arnason (Colorado Avalanche), Brandon Bochenski, Phil Kessel (obaja Boston), Chad LaRose, Erik Cole (obaja Carolina), Chris Clark (Washington), Toby Petersen (Edmonton), Lee Stempniak (St. Louis), Nathan Davis (Univerzita Miami)

**====== Rusi vyradili z tímu pre MS útočníka Siomina z Washingtonu ======

**

Vedenie ruskej hokejovej reprezentácie vyradilo z tímu pre majstrovstvá sveta v domácom prostredí v Moskve útočníka Washingtonu Alexandra Siomina. „Keďže Siomin neprišiel v stanovenom čase na zraz reprezentačného tímu, trénerský štáb zbornej Ruska sa vzdal možnosti využiť jeho služby,“ informovala tlačová služba Ruskej hokejovej federácie. Siomin priletel do Moskvy 11. apríla. V rovnaký deň pricestoval aj jeho klubový spoluhráč Alexander Ovečkin. Siomin z ruskej metropoly odcestoval do rodného Krasnojarska, odkiaľ mal prísť v pondelok do Novogorska, no napokon na bázu reprezentácie nepricestoval. Rusi majú zatiaľ pre majstrovstvá sveta zo zámoria istých okrem Ovečkina aj obrancu Andreja Markova a útočníka Alexandra Frolova.

**====== Brankár Noronen odmietol fínsku pozvánku ======

**

Brankár ruského hokejového tímu AK Bars Kazaň Mika Noronen odmietol pozvánku do fínskej reprezentácie na majstrovstvá sveta v Moskve, ktoré sa začínajú v piatok 27. apríla. „Oznámil nám, že po náročnej sezóne je unavený a chce byť so svojou rodinou, ktorú takmer celú zimu nevidel,“ povedal generálny manažér fínskej reprezentácie Jari Kurri.

Noronen, ktorý v zámorí chytal v NHL za Buffalo a Vancouver, prestúpil do Kazane počas uplynulej sezóny. S klubom z Tatarstanu sa prebojoval do finále superligy s Magnitogorskom. Fíni sa na svetovom šampionáte budú spoliehať predovšetkým na brankára Columbusu Fredrika Norrenu, o ďalších brankároch sa rozhodne neskôr. V nominácii na tohtotýždňové zápasy o 3. miesto v Euro Hockey Tour sú aj Tuukka Rask z Ilvesu Tampere a Sinuhe Wallinheimo z Jyväskylä.

**====== Rusi finišujú s prípravami, halu aj posvätia ======

**

Organizátori hokejových majstrovstiev sveta v Rusku, ktoré sa začnú nasledujúci piatok 27. apríla, finišujú so záverečnými prípravami. V stredu 18. apríla sa okrem požiarneho cvičenia uskutoční aj posvätenie haly na Chodynských poliach, ktorú vykoná vladyka Savva. „Posvätí štadión, jeho útroby, ľad, aby náš tím dosiahol úspech. Organizačných záležitostí riešime ešte veľmi veľa, ale v princípe sme na šampionát nachystaní a aj hotely sú pripravené,“ povedal prezident Ruskej hokejovej federácie Vladislav Treťjak.

debata chyba