Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára už priletel. Bez hokejok.

Po Milanovi Jurčinovi a Jaroslavovi Halákovi sa k slovenskej hokejovej reprezentácii pripojila aj tretia posila z NHL, kapitán Bostonu Zdeno Chára. Vyše dvojmetrový hokejista pricestoval v utorok predpoludním na Slovensko, večer už chcel absolvovať v Trenčíne v rámci kempu reprezentácie prvý tréning na ľade.

17.04.2007 12:24
debata

Jeho účasť v stredajšom zápase v Rakúsku je otázna. Chára bol s trénerom národného tímu Júliusom Šuplerom v kontakte. Po skončení klubovej sezóny sa snažil udržiavať v kondícii, korčuľovať a byť v tréningovom ryt­me.

„Posledné dva, tri dni som nemal možnosť korčuľovať, preto sa na prvý tréning teším. Cesta bola ťažká, v okolí Bostonu bolo v posledných dňoch zlé počasie, moje lety boli oneskorené a niektoré veci mi ani neprišli. Za posledných 24 hodín som spal dve, tri hodiny. Neprišli mi ani hokejky a budem preto na prvých tréningoch používať tie, čo mi ostali doma,“ povedal po príchode na Slovensko Zdeno Chára.

Na rozdiel od posledných rokov do slovenského tímu hráči z NHL neprichádzajú pred šampionátom v Moskve vo veľkom počte. Viaceré prípadné reprezentačné opory ešte majú povinnosti v zámorí. „Je dobré, že ostatní hokejisti hrajú v play off, uvidíme, ako sa im bude dariť. Je možnosť, že sa neskôr k nám pripoja. Je každého osobnou vecou, či príde reprezentovať. Treba však rozhodnutia hráčov rešpektovať, majú za sebou ťažkú sezónu, mnohí si potrebujú doliečiť zranenia. Potrebujú sa dať zdravotne dokopy, aby mohli pokračovať v kariére. Ak má niekto zdravotné problémy, musí sa postarať o svoje telo a počas leta sa to nemôže odďaľovať,“ tvrdí Zdeno Chára.

On sám sa rozhodoval o účasti na šampionáte dva dni, počas ktorých zhodnotil sezónu a svoje pocity. Následne sa rozhodol prísť reprezentačnému tímu pomôcť. „Mám síce tiež drobné problémy, ale nie je to v štádiu, že by som odmietol reprezentovať. Hoci sa cítim fajn, únavu zo sezóny pociťujem. Dva týždne na šampionáte sa však vytrápim,“ tvrdí Chára. Svoje rozhodnutie cestovať na šampionát do Moskvy konzultoval ešte s manažmentom a trénermi Bostonu, ktorí mu dali v tomto smere voľnú ruku.

Trenčiansky odchovanec má za sebou premiérovú sezónu v drese Bostonu, kam prišiel ako voľný hráč pred rokom z Ottawy. Bruins sa nepodarilo postúpiť do play off. V 80 stretnutiach vyrovnal svoje osobné maximum v NHL z vlaňajšej sezóny, keď získal 43 bodov za 11 gólov a 32 prihrávok.

Na svojom konte mal tridsaťročný obranca aj 100 trestných minút a celkovo v kariére v NHL už nazbieral v trestoch 1001 minút. „Všetky moje body a štatistiky by som vymenil za to, aby som hral v play off. Tento rok sa to nepodarilo a je to obrovský cieľ do budúcej sezóny,“ tvrdí Chára, ktorý sa ako osemnásty muž v 82-ročnej histórii Boston Bruins stal kapitánom mužstva. Po Stanovi Mikitovi, Petrovi Šťastnom a Miroslavovi Šatanovi sa stal iba štvrtým rodákom zo Slovenska, ktorému v NHL pridelili na dres céčko.

„Kapitánstvo v NHL je veľká zodpovednosť a pre mňa je to niečo nové. Veľa som sa naučil. Snažil som sa funkciu robiť čo najlepšie. Máte na svojich ramenách celý tím, musíte kontrolovať, ako sa mužstvo vyvíja,“ opísal Zdeno Chára. O prípadnom pridelení funkcie kapitána v reprezentácii zatiaľ neuvažuje a všetko necháva na trénera a rozhodnutie kolektívu.

debata chyba