Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák: Rád by som išiel na šampionát

Slovensko by mal na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve reprezentovať aj brankár Jaroslav Halák, ktorý má za sebou úspešnú sezónu v zámorí. Mladý gólman najskôr žiaril na farme v AHL a potom vynikajúcim spôsobom naskočil do NHL v drese Montrealu Canadiens.

13.04.2007 11:51
debata

Halák pritom v minulej sezóne „pendloval“ medzi farmárskou AHL a nižšou zámorskou súťažou ECHL. V aktuálnom ročníku si však výkonmi v drese farmy Montrealu Hamilton Bulldogs vybojoval miesto v prvom tíme Canadiens a po zranení Christobala Hueta práve mladý Slovák držal dlho šance „Habs“ na účasť v play off.

Výkony odchovanca bratislavského hokeja nezostali nepovšimnuté ani reprezentačným trénerom Júliusom Šuplerom, ktorý dvadsaťročného gólmana povolal do tímu pripravujúceho sa na majstrovstvá sveta v Moskve. „Asi týždeň po tom, ako ma povolali do Montrealu, sa mi ozval tréner Šupler. Bol som veľmi rád, skutočne ma to potešilo,“ prezradil na úvod pre Slovenský rozhlas bratislavský rodák a pokračoval: „Možnosť reprezentovať je pre mňa veľkou poctou. Mojím cieľom bolo hrať pravidelne v AHL a teraz mám šancu cestovať na svetový šampionát.“

Halák napriek stabilnej pozícii v náročnom závere sezóny v bránke Montrealu ostáva skromný: „V prvom rade sa musím dostať do mužstva a potom urobiť dobrý výsledok. Momentálne mám ešte veľa vybavovačiek a nie je to celkom sranda, keď však budem v lietadle, bude to už dobré.“

Najlepší brankár majstrovstiev sveta hokejistov do 18 rokov spred štyroch rokov, keď svojimi výkonmi pomohol Slovensku k zisku striebra, nečakal súhlas Canadiens s jeho cestou do prípravného kempu Slovenska pred MS. „Počítal som, že pôjdem na farmu do Hamiltonu. Generálny manažér si ma však zavolal a spýtal sa ma, či ma kontaktovali zo slovenského tímu a či by som chcel ísť na majstrovstvá sveta. Ja som mu povedal, že by som išiel veľmi rád. Určite to je aj zásluha pána Nedomanského,“ dodal na záver v rozhovore pre Slovenský rozhlas Halák.

**====== Halák v nováčikovskom tíme sezóny AHL ======

**

Jaroslav Halák sa dostal do nováčikovského výberu sezóny zámorskej AHL, o ktorom rozhodli hráči jednotlivých mužstiev a zástupcovia médií zo všetkých 27 miest, kde sa liga hrá. V minulosti sa zo Slovákov do nováčikovského výberu AHL dostal napríklad Zdeno Chára v roku 1998. Halák svojimi výkonmi v poslednej sezóne všetkých upútal. S priemerom 2 inkasované góly na zápas bol v AHL najlepší, s 93,2% úspešnosťou zákrokov mu patrilo v lige 2. miesto.

V 28 stretnutiach za Hamilton pred svojím povolaním do Montreal Canadiens vychytal 6 shutoutov. V Montreale potom 21-ročný rodák z Bratislavy dostal šancu v 16 stretnutiach, z ktorých bolo 10 víťazných. Halák si zachytal aj v zápase hviezd AHL a v novembri sa stal ligovým hráčom mesiaca. Brankár, ktorý by za Slovensko mal chytať aj na MS v Moskve, je v nominácii na najlepšieho gólmana AHL. Okrem Haláka sa do nováčikovského tímu AHL dostali aj obrancovia Matt Lashoff a Nathan Oystrick a útočníci Troy Brouwer, Ryan Callahan a Brett Sterling, ktorého zároveň vyhlásili za nováčika sezóny.

debata chyba