Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zranený Kukumberg získal Gagarinov pohár, štart na MS otázny

Po sezóne 2009/2010 sa na Gagarinovom pohári pre víťaza play-off Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) objaví meno prvého Slováka. Stane sa ním útočník Roman Kukumberg, ktorý s tímom AK Bars Kazaň vyhral vyraďovaciu časť tejto súťaže.

28.04.2010 12:23
Roman Kukumberg Foto:
Roman Kukumberg.
debata

Kazani sa podarilo obhájiť prvenstvo z predchádzajúceho ročníka, vtedy však tridsaťročný rodák z Bratislavy ešte v tomto mužstve nehral. Zverenci Zinetulu Biľaletdinova vyhrali finálovú sériu 4:3 na zápasy, keď o svojom celkovom triumfe rozhodli v záverečnom siedmom stretnutí na ľade HK MVD v meste Balašicha víťazstvom 2:0. V zostave Kazane síce Kukumberg v šiestom aj siedmom finálovom zápase pre zranenie chýbal, nenechal si však tieto súboje ujsť. „Spoločne s ďalšími zranenými hráčmi sme stáli vedľa striedačky. Ani sa nedá opísať, čo nás to stálo nervov,“ skomentoval posledné dva zápasy play-off osemdesiatnásobný reprezentant Slovenska a priblížil pocity zo záveru siedmeho stretnutia: „Posledné dve minúty som mal snáď pulz na dvestovke. To sa nedá ani opísať, to treba zažiť. Sám si to ešte poriadne neuvedomujem, že sme vyhrali a že to takto všetko dopadlo.“

Pritom prvá polovica súťažného ročníka 2009/2010 bola pre Kukumberga ako zo zlého sna. Po odchode zo Slovana Bratislava sa totiž dostal do tímu KHL Lada Togliatti, ktorý sa však herne aj finančne trápil. „Prvá polovica sezóny, to bolo trápenie, čo sa týka klubu. Ja osobne som bol v pohode. Keby mi však niekto na začiatku ročníka povedal, že jeho koniec bude takýto, tak ho pošlem na liečenie,“ povedal z pozápasových osláv a presunu z Balašichy do Kazane unavený Kukumberg. „Je to úžasný pocit, že som sa napokon dostal do Kazane, aj keď do dnešného dňa poriadne neviem, ako sa to všetko zomlelo. Stalo sa to dva dni pred koncom prestupového obdobia, napokon som vyhral ligu. Neviem, čo mám na to povedať. Pôsobenie v Lade je už síce trpkou minulosťou, ale klub mi stále dlhuje nejaké financie,“ prezradil majster Slovenska s Duklou Trenčín (2003/04) aj Slovanom Bratislava (2006/07).

Kukumberg po skončení majstrovskej sezóny v Rusku nevie, kde bude v nasledujúcom súťažnom ročníku pôsobiť. „V Kazani sa mi skončila zmluva. Pri prestupe z Togliatti do Kazane som vedel, že ma vymenili, napokon ma však Kazaň vykúpila zo zmluvy. V Lade ma vtedy oklamali. Čo bude ďalej, vôbec neviem. V play-off som sa tým nechcel zaťažovať, no nejaké kontakty tam boli. Telefonicky sa mi ozvalo niekoľko ľudí, ale všetkých som odmietal. Čo bude ďalej, to sa ukáže až v najbližších týždňoch,“ poznamenal útočník, ktorý Slovensko reprezentoval na MS v rokoch 2004 a 2007. Iba jeden deň pred ziskom Gagarinovho pohára sa s Kazaňou dohodol na dvojročnej spolupráci ďalší útočník Marcel Hossa. „Bolo by pekné tu byť s Marcelom. Počul som, že sa v KHL v ruských mužstvách bude zvyšovať maximálny počet legionárov. Neviem, ako to dopadne a kde budem v nasledujúcej sezóne hrať,“ uviedol.

Skúsený útočník by teoreticky mohol doplniť káder slovenskej reprezentácie na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Nemecku, pred koncom klubovej sezóny sa mu však nevyhli zdravotné problémy, pre ktoré nemohol nastúpiť v záverečných dvoch dueloch play-off. „Ide o ľavé koleno, každý jeden otáčavý pohyb ma bolí. Vo štvrtok cestujem domov a hneď v piatok ma čaká vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Necítim sa však najlepšie. Už som niečo s kolenami zažil a o pocitoch niečo viem. Nechcem však o tom predčasne hovoriť. Verím, že to nebude vážne. Hlavne nech nie je potrebná operácia, to by som bol sklamaný,“ povedal so skúsenosťami zo zámorskej AHL, kde v sezóne 2005/06 hrával za Toronto Marlies. „Hneď po zranení som volal s Petrom Bondrom. Povedal som mu, že keď budem zdravotne v poriadku, tak by som na majstrovstvá sveta rád šiel. Dohodli sme sa, že keď sa to všetko celé skončí, tak si opäť zavoláme. Po vyšetreniach budem vedieť viac,“ poznamenal na margo možnej účasti na májovom svetovom šampionáte.

debata chyba