Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matka Sergeja Ostapčuka žije

Mal to byť jeho veľký deň. Dvadsaťjedenročný bieloruský hokejista v službách Lokomotivu Jaroslavľ Sergej Ostapčuk sa mal v prvom zápase nového ročníka KHL na ľade Dynama Minsk predstaviť pred domácim publikom, pričom na zápas mali doraziť jeho kamaráti a najbližšia rodina.

08.09.2011 12:24 , aktualizované: 09.09.2011 11:24
Sergej Ostapčuk Foto:
Aj Sergej Ostapčuk našiel svoj koniec v troskách lietadla hokejistov Jaroslavľu.
debata

Lietadlo s hokejistami Jaroslavľu však do bieloruskej metropoly nikdy neprišlo, keďže pár sekúnd po štarte sa zrútilo, pričom na palube našlo svoju smrť celé mužstvo. Tragická správa sa okamžite rozletela do celého sveta, milióny ľudí začali oplakávať svoje dlhoročné vzory, priateľov, manželov, synov.

Keď sa matka mladučkého Bielorusa Ostapčuka dozvedela o tragickom skone svojho syna, dostala zo šoku náhly infarkt a zomrela. Takáta informácia sa šírila sociálnou sieťou Twitter a prinášali ju aj mnohé ruské médiá. Napokon sa ukázalo, že je to výmysel (čitateľom sa za sprostredkovanie nepravdivej informácie ospravedlňujeme.) Podľa portálu jarspor.ru otec aj matka boli už vo štvrtok v Jaroslavli, kde sa v sobotu na štadióne Lokomotivu bude konať smútočný obrad.

Spomienka na nebohých hráčov Jaroslavľu

Obrovský smútok sa preniesol aj do Švédska, ktoré oplakáva brankára Stefana Liva. Jeho priezvisko v preklade do slovenčiny znamená život, jeho život – rovnako ako životy ďalších hokejistov – predčasne ukončilo stredajšie letecké nešťastie v Rusku. „Žiaľ je veľký a ťažký,“ povedal k následkom tragickej udalosti predseda švédskeho hokejového zväzu Christer Englund.

Stefan Liv v modro-žltom reprezentačnom drese Tre Kronor debutoval v sezóne 2000/2001 a celkovo odohral 72 zápasov. V roku 2006 bol členom víťazného tímu na olympijských hrách v Turíne, v zbierke má aj kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta. Fanúšikovia Livovho bývalého klubu HV 71 si uctili jeho pamiatku položením kvetín a zapaľovaním sviečok pri hokejovej hale v Jönköpingu. Mnohí hokejoví funkcionári a hráči kvôli slzám nevládali odpovedať na otázky novinárov. Kluby najvyššej švédskej hokejovej súťaže Elitserien okamžite odoslali pozostalým svoje kondolencie.

„Išlo o opätovné potvrdenie toho, ako obľúbený Stefan bol,“ povedal internetovému portálu Jnytt.se riaditeľ klubu HV 71 Peter Eklund. „Je to veľká tragédia – trpíme s jeho rodinou a rodinami všetkých ďalších obetí. Jeho manželka a deti teraz prežívajú veľmi ťažké chvíle,“ vyjadril svoju sústrasť bývalý úspešný tréner Tre Kronor Bengt-Ake Gustafsson, ktorý Liva v reprezentačnom celku viedol niekoľko rokov a ktorý momentálne trénuje práve v KHL celok Atlant Mytišči.

Stefan Liv sa narodil ako Patryk Śliz v decembri roku 1980 v poľskej Gdyni. Jeho matka ho ale dala do detského domova. Keď mal dva roky, adoptovala ho rodina zo Švédska. Podľa poľských médií sa Liv svojím pôvodom nijako netajil a hovoril, že by chcel poznať svoju biologickú matku.

Nebohý Stefan Liv. Foto: TASR
Stefan Liv Nebohý Stefan Liv.

Šok vyvolalo letecké nešťastie aj v Nemecku. V troskách zrúteného Jaku-42 zahynul totiž aj nemecký reprezentant Robert Dietrich. Na dvadsaťpäťročného obrancu spomína predovšetkým prvoligový Mannheim, odkiaľ hráč pred sezónou do KHL na vlastné prianie odišiel, a tiež bavorský Kaufbeuren, kde rodák z Kazachstanu vyrastal.

„Je to hrozná tragédia. Nemôžem tomu uveriť,“ vyhlásil kouč Mannheime Harold Kreis, ktorý Dietricha ešte pred niekoľkými mesiacmi trénoval. „Poznal som aj Pavla Demitru a (trénera) Brada McCrimmona, ktorý býval asistentom vo Frankfurte,“ pripomenul ďalšie obete tragédie.

Správa o smrti hokejistov Jaroslavľu sa obzvlášť dotkla brankára mannheimských orlov Freda Brathwaitea, ktorý sa práve vrátil z USA z pohrebu svojho kamaráta, bývalého útočníka NHL Wadea Belaka, ktorý na konci augusta spáchal samovraždu. Okrem Dietricha sa dobre poznal aj s trénerom McCrimmonom, ktorý ho v minulosti viedol v Calgary Flames.

„Sme všetci v šoku,“ podelil sa o svoje pocity aj Uwe Krupp, bývalý tréner nemeckej hokejovej reprezentácie, za ktorú Dietrich odohral 38 zápasov a strelil štyri góly. Bol aj členom reprezentačného výberu, ktorý vlani na domácom majstrovstvách sveta vybojoval prekvapivé štvrté miesto. V nemeckom výbere nechýbal ani na poslednom šampionáte na Slovensku.

Nebohý Robert Dietrich. Foto: Reuters
Robert Dietrich Nebohý Robert Dietrich.

„Je to obrovská tragédia pre celý nemecký hokej. Robert bol skvelý chalan, jeden z tých tichších, ktorý ale zo seba vydal všetko,“ vyjadril ľútosť z hráčovej smrti generálny tajomník nemeckého hokejového zväzu Franz Reindl. Dietrichov spoluhráč z reprezentácie Simon Danner na svojom twitterovom účte len poznamenal: „Je mi z toho totálne blbo!!!!“

V Mannheime mal Dietrich pôvodne zmluvu až do roku 2013. U vedenia klubu si ale v lete vynútil jej rozviazanie, aby mohol odísť do Ruska. Podľa dnešného vydania Süddeutsche Zeitung si chcel zmerať sily s brankárom Dominikom Haškom a útočníkom Sergejom Fjodorov, bývalými veľkými postavami NHL, kde sa sám nepresadil. Namiesto konfrontácie s českou brankárskou legendou, ktorá v lete prerušila kariéru, sa jeho dobrodružstvo skončilo smrťou, uzatvára Süddeutsche Zeitung.

debata chyba