Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rusi sú opatrnejší. Potrebujú čas, aby vás vzali medzi seba

Zatiaľ čo v NHL sa chystajú dokončiť nedokončené, v Rusku myslia už dopredu.

31.07.2020 06:00
debata
Adam Liška. Foto: VK.COM/HCSEVERSTAL
Adam Liška Adam Liška.

O mesiac sa začne nový ročník KHL a hokejisti sa pomaly zbiehajú do klubov. Na svojom mieste je už aj Adam Liška (20). „Veru, bola to náročná príprava na cestu. Spočiatku mi ani v klube nevedeli poradiť, ako sa mám dopraviť,“ vraví slovenský útočník Severstaľu Čerepovec.

Ako sa vám to napokon podarilo?

Najprv som čakal na pozývací list, ktorý potrebujem k vízam. Potom mi povedali, aby som vydržal do 1. augusta – v tom čase sa vraj začne lietať z Viedne do Ruska. Dnes je však všetko vo hviezdach, kde som mal istotu, že sa to stane? V Čerepovci mi teda navrhli, aby som sa dopravil do Rigy. Na hranice ma odviezlo auto tamojšieho Dynama, potom som pokračoval po vlastných. Nebola to veru zábava, veď si len predstavte, že kilometer či dva so sebou ťaháte 90 kilogramov batožiny. Aj papierovačky a kontrola kufrov zabrali najmenej tri hodiny. Za hranicou ma už čakal tímový minivan a následne štrnásťhodinová cesta do Čerepovca.

To ste zrejme videli ruský vidiek prvýkrát zblízka…

Bol som unavený a snažil sa zaspať. Je však pravda, že kým sme sa dostali na diaľnicu za Petrohradom, tak to trvalo. Ich infraštruktúra nie je bohviečo.

Bratia Hudáčkovci cestovali do Moskvy autom 24 hodín, nechceli ste si spraviť aj vy takýto výlet?

Ale áno. V hre bola aj takáto myšlienka. Dokonca aj Martin Bakoš, ktorý šiel do Moskvy po vlastnej linke, sa mi ponúkol, že ma zvezie. Na hranici mal však nejaké problémy. Som rád, že som si k nemu napokon neprisadol (úsmev).

Hokejistov v NHL čakajú pred reštartom mimoriadne prísne pravidlá. Aké obmedzenia sprevádzajú váš život v Čerepovci?

V tíme sme mali nakazených až deväť hráčov, takže si musím dávať pozor. Sú izolovaní vo svojich bytoch a jedlo im nosia pred dvere. Zatiaľ som sa s nimi vôbec nestretol. Snažím sa dodržiavať všetky hygienické predpisy, všetci nakazení sa predtým pohybovali v týchto priestoroch, držali zábradlia a podobne. Prekvapilo ma však, že zatiaľ čo ja nosím rúško, miestni to majú akosi na háku. Dajú si ho maximálne v obchode.

Po roku budete mať okrem ruských spoluhráčov v tíme aj Čecha Jindřicha Abdula (vlani hokejista Slovana, najproduktívnejší hráč Tipsport Ligy, pozn. red.). Pripravili ste ho na Rusko?

Teším sa, že tu mám parťáka. Vlani som tu bol sám. Pýtal sa ma skôr na praktické veci súvisiace s hokejom, bývaním a stravou. Najlepšie však bude, ak si všetko vyskúša. Zatiaľ mu pomáham len s ruštinou.

Na čo sa musí prichystať hokejista, ktorý cestuje do Čerepovca prvýkrát?

Mal by byť psychicky odolný. Vlani som nevedel po rusky ani mäkké f, nikdy som napríklad netušil, čo, ako a koľko budem trénovať. Teraz je to už iné.

Mimochodom, zaregistrovali ste, že Rusi v referende zmenili ústavu a prezident Putin bude môcť vládnuť aj naďalej?

Áno, samozrejme. Tuším až do roku 2036…

Rozprávali ste sa niekedy so spoluhráčmi o politike?

Ani nie, politika nie je často na pretrase. Možno vlani, keď Rusom zakázali účasť na všetkých významných športových podujatiach. Predovšetkým pre nášho lekára to bola téma.

Adam Liška. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Adam Liška Adam Liška.

Napriek tomu, nemajú Rusi prílišný rešpekt pred autoritami?

Zažil som jednu sezónu v zámorí a jednu v Rusku. Netvrdím, že v USA či v Kanade hráči trénera nerešpektujú, to určite nie, ale vzťahy sú tam viac kamarátske. V Čerepovci je tréner absolútna autorita, ktorú treba bezvýhradne poslúchať. Je to nadriadený a hotovo.

Skúste porovnať zámorský a ruský kolektív…

Nie som typ, ktorý by vyhľadával konflikty. Všade som sa cítil príjemne. Ruskí chalani si potrebujú nového spoluhráča z cudziny najprv trošku oťukať, aby zistili, či je v pohode. Až potom ma pustili medzi seba. Zo začiatku sú opatrnejší. V Kanade som hral za juniorský tím, bolo to aj o zábave, vtipoch či párty.

Nedávno vyšli na povrch informácie, že nie vždy a pre každého to bola zábava…

Hrával som za Kitchener Rangers, to je presne ten tím, o ktorom sa písalo v súvislosti so šikanou. Dokonca aj hráča, ktorý sa sťažoval, poznám. Nespomínam si však na nič neobvyklé. Nikdy ma tam nikto do ničoho nenútil. Všetko bolo v rámci normy – boli to veci, ktoré sa v tomto veku robia aj na Slovensku.

Za sebou máte druhú nekompletnú sezónu v KHL a prvú v Rusku. Čo vás najviac nadchlo?

To ste ma zaskočili (smiech). KHL mi celkovo reže – je to kvalitná súťaž, v ktorej mám možnosť zlepšovať sa. Navyše som odolný voči náročnému cestovaniu. Páčia sa mi Moskva a Petrohrad – vlani som strávil Silvestra na Červenom námestí, bolo to veľmi fajn. V Rusku som však kvôli hokeju, ostatné veci neriešim.

Počas pandémie sa vraj o vás zaujímali dva kluby z NHL. Nakoľko to bolo vážne?

Interes jedného z nich vyzeral veľmi seriózne. Dokonca som bol rozhodnutý, že tam pôjdem. Potom však prišla pandémia, nikto nevedel, čo bude a tak som radšej zostal. Verím však, že šanca na NHL ešte príde.

Aká by to musela byť ponuka, aby ste zo Severstaľu odišli?

Na stole som mal nováčikovskú dvojcestnú zmluvu, ktorá ma zaujala a vážim si ju. Rozhodol som sa však inak. Pravda, keby to bol jednocestný kontrakt, ktorý by mi zaručil NHL, neváham ani sekundu. To však momentálne nehrozí. Možno ak mi v Rusku vyjde sezóna.

Slovan vám v minulosti dlhoval peniaze. Všetko je už vyriešené?

Áno. Splátkový kalendár som mal do decembra, peniaze prišli tak, ako mali.

Pred pár dňami klub oznámil, že mení majiteľa. Je to dobrá správa pre Slovan?

Vyzerá, že áno. Aj za prezidentovania Širokého boli v Slovane dobré časy, ale v posledných rokoch to už nebolo ono. Na druhej strane, kríza v klube mi možno aj pomohla. Chýbali peniaze, nebola dostatočná konkurencia a klub mi dal ako mladému hráčovi veľkú príležitosť v KHL. Som však presvedčený, že Slovan sa teraz bude uberať lepším smerom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Severstal Čerepovec #Adam Liška