Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Šéf lekárskej komisie NHL sa obáva, že súťaž tak skoro neobnovia

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

25.03.2020 10:58 , aktualizované: 21:45
Chára Foto: ,
Dokončia Zdeno Chára a spol. rozbehnutú sezónu?
debata (2)

22.00 h Zámorská hokejová NHL v súvislosti s pandémiou koronavírusu odložila na 18. júna plánovaný galavečer udeľovania sezónnych ocenení v Las Vegas i draft, ktorý sa mal uskutočniť 26. a 27. júna v Montreale. Nové termíny zatiaľ vedenie profiligy neoznámilo.

NHL pauzuje od 12. marca a minimálne do 4. apríla majú podľa odporúčania zostať všetci hokejisti i zamestnanci klubov v domácej karanténe. Opätovný štart súťaže je zatiaľ v nedohľadne, keďže v Severnej Amerike rapídne stúpa počet ochorení COVID-19.

Počet potvrdených prípadov sa v Spojených štátoch v stredu vyšplhal nad 64.000. Ochoreniu tam podľahlo už 909 ľudí. V Kanade evidovali 3290 prípadov a 30 úmrtí.

20.00 h Šéf lekárskej komisie hokejovej NHL Winne Meeuwisse má obavy, že vzhľadom na akceleráciu výskytu koronavírusu v Severnej Amerike sa súťaž tak skoro neobnoví. Profiligu zastavili 12. marca a minimálne do 4. apríla majú podľa odporúčania zostať všetci hokejisti i zamestnanci klubov v domácej karanténe.

„Vírus u nás iba vstupuje do fázy rýchlej akcelerácie a je veľmi ťaźké predpovedať, kedy nárast prípadov dosiahne svoj vrchol,“ vyhlásil Meeuwisse pre zámorské médiá. NHL eviduje zatiaľ iba dva prípady nákazy koronavirusom, v oboch ide o hráčov Ottawy Senators.

„Je to oveľa menej ako napríklad v NBA a za to môžeme byť vďační,“ dodal s tým, že aktuálna izolácia by mala prispieť k pomalšiemu šireniu choroby v komunite NHL.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The many faces of @brent_burns_88.

Príspevok, ktorý zdieľa NHL (@nhl),

17.00 h Slovenské hádzanárky by mali zostávajúce štyri duely kvalifikácie ME 2020 dohrať v prvom júnovom týždni turnajovým spôsobom v jednom dejisku. Informovala o tom v stredu Európska hádzanárska federácia (EHF).

EHF odvolala pre pandémiu koronavírusu všetky zápasy pod svojou kuratelou až do konca mája a pripravila upravený kalendár svojich podujatí. Ten počíta s tým, že v prípade zlepšenia situácie s pandémiou by sa v júni opäť mohli rozbehnúť súťaže na reprezentačnej i európskej klubovej úrovni.

Slovenky odohrali v 4. kvalifikačnej skupine ME 2020 doteraz dva zápasy – v Rusku prehrali 14:35 a doma so Srbskom 26:27. Systémom doma-vonku mali hrať ešte dvakrát proti Švajčiarsku (pôvodne 25. marca v St. Gallene a 29. marca v Šali), doma s Ruskom (27. mája v Michalovciach) a v Srbsku (31. mája v Zrenjanine). EHF ale rozhodla, že ak to bezpečnosť účastníkov dovolí, zápasy 3. až 6. kola kvalifikácie ME žien odohrajú od stredy 3. júna do nedele 7. júna na jednom mieste. Za päť dní by tak každý tím absolvoval štyri zápasy.

Zverenky kouča Pavla Streichera sú po dvoch kolách bez bodu na tretej priečke 4. skupiny o skóre pred Švajčiarskom. Tabuľku vedú Rusky pred Srbskom, účasť na šampionáte si zabezpečia prvé dva tímy. EHF informovala, že ak by sa kvalifikácia nemohla dohrať, do úvahy sa bude brať tabuľka doteraz odohratých stretnutí.

16.00 h Európska hádzanárska federácia (EHF) v stredu zverejnila plán dokončenia európskych klubových súťaží.

Využila uvoľnenie termínovej listiny po ročnom odklade olympijských hier v Tokiu a presunula záverečné turnaje Ligy majstrov aj Pohára EHF z mája na august. Hádzanárske súťaže sa aktuálne pre pandémiu koronavírusu nehrajú.

Final four Ligy majstrov mužov by sa malo konať v Kolíne nad Rýnom 22.-23. augusta. Záverečný turnaj Pohára EHF v Berlíne 29.-30. augusta. S obnovením súťaži sa nepočíta skôr ako 1. júna. „Sme si vedomí, že tento scenár závisí od ďalšieho vývoja ohľadom pandémie koronavírusu a od rozhodnutí oficiálnych úradov,“ zverejnil prezident EHF Michael Wiederer.

14.00 h Španielsky brankár Aston Villy z futbalovej Premier League Pepe Reina popísal svoje pocity, ktoré mal v čase, keď mal symptómy koronavírusu. Údajne sa cítil, ako keby ho prešiel vlak.

Reina, ktorý je v birminghamskom klube na hosťovaní z AC Miláno, má za sebou dvojtýždňovú karanténu. „Mal som horúčku a kašeľ. Nemohol som poriadne dýchať. Zažil som skutočne dva-tri ťažké dni. Hovoril som s lekármi a povedali mi, že sú to príznaky koronavírusu. Nebolo to oficiálne potvrdené, keďže som nebol na teste, ale som si istý, že to bol Covid-19,“ povedal v rozhovore pre britský Sun, z ktorého citovala aj agentúra SID.

Tridsaťsedemročný veterán zo seba nechce robiť martýra. Uvedomuje si, že ako dobre zarábajúci športovec mal privilégium žiť vo veľkom dome v Birminghame. Za hrdinov označil rodiny s dvomi, či tromi deťmi, ktoré musia zdieľať byty s rozmerom 70 metrov štvorcových.

Majster sveta z roku 2010 sa tiež vyjadril k rozhodnutiu britského premiéra Borisa Johnsona prijať v krajine po váhaní tvrdé opatrenia. „Som si istý, že sa rozhodol príliš neskoro, ale aspoň to urobil,“ uviedol v rozhovore Reina.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Trust the Spark ⚡️ @pumafootball

Príspevok, ktorý zdieľa Pepe Reina (@preinaofficial),

12.00 h Futbalisti Realu Madrid sa zapojili do boja proti koronavírusu. V spolupráci s detským fondom Organizácie spojených národov UNICEF zabezpečili zdravotnícky materiál, ktorý by malo v piatok dopraviť do španielskej metropoly špeciálne lietadlo.

Prezradil to kapitán „bieleho baletu“ Sergio Ramos v rozhovore prostredníctvom skypeu v televízii Antena 3. On i jeho spoluhráči sa nachádzajú v karanténe po tom, ako diagnostikovali ochorenie COVID-19 hráčovi basketbalového družstva Realu. To zdieľa s futbalistami tréningové priestory.

V Španielsku je v súvislosti s koronavírusom kritická situácia, v stredu pribudlo vyše 5500 prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo evidujú 47.610 infikovaných a takmer 3500 mŕtvych. Ochoreniu podľahol aj bývalý prezident Realu Madrid Lorenzo Sanz, pozitívny test mala aj niekdajšia hlava klubu Fernando Martin.

10.30 h Vedenie Kontinentálnej hokejové ligy (KHL) rozhodlo vzhľadom k vývoju pandémie nového koronavírusu o zrušení zvyšku sezóny. Gagarinov pohár tak nespozná svojho majiteľa.

V KHL nedohrajú rozbehnutú vyraďovačku, vedenie súťaže predčasne ukončilo sezónu pred štartom semifinále konferencií.

„Bohužiaľ, musíme ukončiť sezónu pred jej dohratím. Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Som si istý, že fanúšikovia, rovnako ako my, by radi videli pokračovanie bojov o Gagarinov pohár. V tejto chvíli je však zdravie hráčov a ich blízkych, zamestnancov klubov, štadiónov a fanúšikov na prvom mieste,“ uviedol pre web KHL prezident súťaže Alexej Morozov.

Už pred týždňom predĺžila liga prerušenie súťaže minimálne do 10. apríla. Pôvodne uvažovala, že sezónu dohrá v júni alebo v júli, napokon od tejto myšlienky ustúpila. Rozhodnutím o definitívnom stopnutí ročníka sa pridala k ostatným európskym ligám, ktoré už dávnejšie ukončili sezónu.

Ešte pred stredajším verdiktom odstúpili z play off fínsky Jokerit Helsinki a Barys Nursultan z Kazachstanu, spomedzi účastníkov druhého kola zostalo v hre šesť ruských mužstiev: Ak Bars Kazaň, Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk, CSKA Moskva, Dinamo Moskva a SKA Petrohrad.

V Rusku evidujú 658 prípadov ochorenia COVID-19 a jedno úmrtie, 29 osôb sa už vyliečilo. Celosvetovo je v 194 krajinách/re­giónoch potvrdených viac ako 428-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 19-tisíc osôb.

09.00 h Argentínsky futbalista v službách FC Barcelona Lionel Messi venuje milión eur na boj proti novému koronavírusu. Peniaze rozdelí medzi kliniku v Barcelone a nemocnice vo svojej vlasti. Informoval o tom web periodika Marca.

Rovnakú čiastku sľúbil pre katalánske nemocnice aj tréner Manchestru City Pep Guardiola. Bývalý tréner Barcelony sa rozhodol pomôcť prostredníctvom nadácie lekárskej fakulty v katalánskej metropole, ktoré o jeho dare informovala na svojom webe.

08.00 h Britský profesionálny boxer Tyson Fury a Američan Deontay Wilder si musia počkať na tretí vzájomný zápas. Pre šíriaci sa koronavírus odložili tretí súboj naplánovaný na 18. júla v Las Vegas. Podľa promotéra Boba Aruma sa neuskutoční skôr ako v októbri.

„Nedokázali sme garantovať dodržanie pôvodného termínu. Kde by sa naň pripravovali a ako by sme predali vstupenky ? Veď Briti ani nemôžu cestovať do USA,“ citovala Aruma agentúra SID.

Fury bude v treťom zápase obhajovať titul šampióna superťažkej váhy organizácie WBC, ktorý od Wildera získal 18. februára v MGM Arena, keď zvíťazil technickým KO v siedmom kole. Prvý duel v decembri 2018 skončil v Los Angeles remízou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #šport #koronavírus