Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan bol špičková značka, ale zruinovali ju. Aj mne dlhovali peniaze

Hokejový Slovan nezohnal investora, končí v KHL a po siedmich sezónach sa chce vrátiť do slovenskej extraligy.

28.05.2019 20:00
Višňovský Slovan KHL hokej Foto: ,
Ľubomír Višňovský v drese HC Slovan.
debata (44)

Klub má dlhy voči mestu i bývalým zamestnancom. „Keby som bol dnes mladým hráčom, do Slovana by som nešiel,“ vraví legendárny obranca a bývalý hráč bratislavského mužstva Ľubomír Višňovský (42).

Je koniec Slovana v KHL správny krok?

Je to predovšetkým smutné, ale zároveň realita. Už pred dvoma rokmi som povedal, že Slovan ťahá so sebou veľký balvan a najlepšie by bolo, keby to ukončil. Má hrať iba to, na čo má. To, že Slovan kľakol na kolená, je silná káva.

Ide o ľudské zlyhanie, alebo slovenský klub na KHL nikdy nemôže mať dostatok prostriedkov?

Marketing prepadol na celej čiare. KHL bola výborná myšlienka, Slovan mal byť základňou pre slovenskú reprezentáciu s najlepšími domácimi hráčmi. Bratislava je krásna, má skvelý štadión, neuveriteľných fanúšikov – existovali všetky predpoklady, aby to dobre fungovalo. Počas prvých troch rokov som cítil eufóriu a potom to zrazu šlo dolu vodou.

TV Pravda: Bývalý hokejista Ľubomír Višňovský reaguje na finančné problémy HC Slovan Bratislava a odchod klubu z KHL
Video

Prečo?

Klub potreboval asi dvanásť miliónov na sezónu, musím uznať, že na slovenské pomery to je veľa peňazí. Priznám sa, že od začiatku som mal obavy, či sa podarí zohnať také množstvo financií. Neviem si predstaviť, že by sa tu zjavila slovenská firma a na stôl položila tri milióny na sezónu – podnikatelia nemajú z takejto podpory žiadnu výhodu. Slovan v KHL bol zrejme už od počiatku šialenou myšlienkou, ale vravel som si, fajn, asi to majú zrátané. Žiaľ, ukázalo sa, že také jednoduché to nebolo.

Za Slovan ste odohrali premiérovú sezónu v KHL a zdalo sa, že sa ani nechcete vrátiť späť za oceán. V tom čase neexistoval ani náznak problémov?

Boli tu stále. Aj mne dlhovali výplatu za iks mesiacov, ale neriešil som to – nebol som na to odkázaný. Napriek tomu som tu bol šťastný, play off bolo blízko a tak som chcel sezónu dokončiť v Bratislave.

Dlhuje vám klub ešte nejaké peniaze?

Nie – so mnou je už vyrovnaný. Ale chvíľku to trvalo.

Kedy sa to so Slovanom zvrhlo?

Všetko je o peniazoch. Keď hráči nedostanú štyri, päť mesiacov výplaty, tréner ich musí špeciálne motivovať – hokejisti to predsa len tak z hlavy nedostanú. V uplynulých sezónach hralo mužstvo posledné zápasy s dvanástimi hráčmi – bolo to neuveriteľne amatérske. Začali sem chodiť hokejisti z cudziny, ktorí nikde v Európe nedostali dobré kontrakty – potom sa zrazu zjavili v Slovane. To je veľmi zlá vizitka pre klub. Opakujem – amaterizmus.

Vedenie mužstva ohlásilo, že sa vracia do ligy. Je to správne rozhodnutie?

Zrejme mali s extraligou nejakú dohodu, ktorú si už predtým vydupali. Ale klub dnes dlhuje mestu milión eur za štadión, hráčom niekoľkonásobne viac – viem o dvoch, ktorým nevyplatili po 500-tisíc eur. Je v poriadku, že si dohodnú splátkový kalendár? A dodržia ho? Pamätám si Miklíka či Brusta, existovala dohoda, že dlh voči nim sa bude postupne splácať a nakoniec z toho aj tak nič nebolo. Nie je to fér. Spravil by som hrubú čiaru, určil termín – napríklad 1. júl – dokedy by Slovan musel splatiť všetky dlhy voči mestu i zamestnancom.

Aj napriek tomu, že ste dlhoročný slovanista, boli by ste voči klubu nekompromisný…

Presne. Či som slovanista, alebo nie som, pravidlá treba dodržiavať. Ako sa zachovalo vedenie voči hráčom, keď sa nikto pol roka neukázal v šatni a nepovedal im, čo a ako bude? Pán Široký mal predsa prísť a vyhlásiť: nie sú peniaze, končíme! Namiesto toho sa zatajoval, nedvíhal telefóny a nekomunikoval. Slovan bol špičková značka, ale zruinovali ju.

Utrpí slovenský hokej návratom Slovana do domácej súťaže?

Pre ligu to bude iba dobre. Kam príde Slovan, tam bude vypredané. Záleží aj na tom, aké mužstvo poskladajú. Je však najvyšší, ba až kritický čas – veď nemajú jediného hráča ani trénera. Všetko, čo majú, sú dlhy. Meno Slovana je také zhumpľované a nedôveryhodné, že ak by som bol dnes mladým hráčom, do tohto klubu nejdem.

V extralige sa bude na štadiónoch opäť iskriť…

Kto ide do Slovana, musí s tým počítať. Či sme prišli do Spišskej Novej Vsi, alebo do Liptovského Mikuláša, všade sme odohrali náročné zápasy. Liga bude po jeho návrate jednoznačne lepšia.

S odstupom času – ako hodnotíte myšlienku vstúpiť do KHL?

Ako výbornú. Hrať ruskú ligu je super, ale treba mať na to peniaze. Slovan to mal zabaliť už pred dvoma rokmi.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #HC Slovan Bratislava