Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan nezohnal investora a v KHL končí. Bude hrať v domácej súťaži

HC Slovan Bratislava končí v KHL a v nadchádzajúcej sezóne bude pôsobiť v domácej Tipsport Lige. V pondelok o tom informovalo vedenie klubu.

27.05.2019 19:48 , aktualizované: 22:44
Slovan, Riga Foto:
Hokejisti Slovana Bratislava.
debata (93)

„Investor sa nám nepotvrdil, na budúcu sezónu sa prihlásime do extraligy. V KHL sme informovali, že sme záležitosti nedotiahli tak, aby sme splatili potrebné veci v predpísanom termíne. Hovoril som už aj s prezidentom SZĽH pánom Kohútom, aby sme začali proces návratu do našej najvyššej súťaže,“ povedal člen predstavenstva HC Slovan Juraj Široký mladší.

Slovan Bratislava by rád zostal na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, musí však vyplatiť dlh mestu Bratislava, ktoré prevádzkuje arénu.

„Neviem si predstaviť, že by sme hrali v inej hale na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Slovan patrí sem a chceme hrať tu. Neriešime iné možnosti. Budeme o tom rokovať s mestom,“ prezradil Široký ml. a potvrdil, že Slovan dlhuje niekoľko miliónov eur. Vedenie bratislavského klubu potvrdilo, že rokovalo s viacerými možnými investormi vrátane skupiny z Česka.

Upracte si situáciu, odkázala KHL

Podmienkou návratu do najvyššej slovenskej súťaže je vyplatenie záväzkov voči hráčom, ktoré si klub priznáva. Slovan má mať sľúbenú finančnú injekciu, ktorá by mu umožnila jeho presun do Tipsport ligy.

„Upracte si situáciu a dúfam, že o rok sa k nám znovu prihlásite. Ak sa však prihlásime do extraligy, asi v nej už zostaneme. Rozpočet bude niekde medzi dvomi až tromi miliónmi eur. Ale to hovorím len na základe skúseností z Tipsport Ligy,“ prezradil Široký ml. reakciu vedenia KHL po správe, že sa „belasí“ neprihlásia do nadnárodnej súťaže.

Slovan musí podať prihlášku do najvyššej slovenskej súťaže do konca mája, na plnenie licenčných podmienok bude mať čas do stanoveného neskoršieho termínu.

„Belasí“ aktuálne nemajú podpísané zmluvy s hráčmi a nemajú ani trénera, na extraligu musia vyskladať úplne nový káder. „Veľmi sme chceli a uverili sľubom možného investora, ktoré napokon padli. Som z toho veľmi sklamaný,“ doplnil Široký ml.

„Chvíľu sme žili v tom, že máme nového investora, ale keď prišiel čas na plnenie záväzkov, tak začali vystupovať problémy. Podľa našich právnikov si druhá strana začala klásť trochu nadštandardné podmienky. Niektoré sme ani nevedeli splniť. Celkovo komunikácia sa dostala do úrovne sľubov. Investor od toho odstúpil a nebol ochotný plniť to, k čomu sa ústne zaviazal,“ informoval výkonný viceprezident Slovana.

Slovan naposledy hral v slovenskej extralige v... Foto: SITA, Ivan Fleischer
HOKEJ-TE: Košice - Bratislava titul Slovan naposledy hral v slovenskej extralige v sezóne 2011/12, po výhre nad Košicami vo finále sa lúčil s domácou súťažou ziskom titulu (na snímke).

„Dlh tu stále je a musíme sa s ním popasovať. Rozhodli sme sa chystať reálne veci, lebo sme už poriadne pozadu voči ďalším tímom, ktoré budú hrať extraligu. Čo sa týka trénera, Vladimír Országh sa vyjadril, že by bol ochotný pokračovať iba v prípade zotrvania v KHL. Zmluvy ktoré máme s hráčmi, nie sú pre slovenskú ligu platné,“ pokračoval.

Slovan na extraligu nechce hľadať nového investora.

„Súčasný akcionár vie utiahnuť extraligovú sezónu. Nevedel utiahnuť ročník v KHL, šlo o financie približne štvornásobne vyššie,“ povedal Široký a doplnil, že vedenie bratislavského klubu sa pravdepodobne bude meniť.

„Je otázka najbližších dní a týždňov, v akom zložení bude Slovan ďalej fungovať. Myslím si však, že väčšina ľudí zostane,“ dodal.

Veľké manko tlačili pred sebou

„Šiel by som do KHL len v tom prípade, ak by som veci vykryté. Do každej sezóny sme šli aj trochu na základe sľubov z ruskej strany, ale väčšinou sa vyplnili. Ak sa však niečo stalo a nevyšlo to, dostali sme sa do veľkého manka, ktoré sme tlačili pred sebou. KHL je finančne veľmi náročná súťaž a bez silného partnera, ktorý by aj v prípade "nepriaznivého počasia“ vedel dať viac peňazí, by som do toho už nešiel," poznamenal Juraj Široký mladší na záver štvrťhodinového brífingu s novinármi.

Široký ml.: Investor cúvol, keď bolo treba začať platiť záväzky

Slovan Bratislava naposledy hral v slovenskej extralige v sezóne 2011/2012, s domácou súťažou sa lúčil ziskom titulu.

Potom sa stal súčasťou KHL – od sezóny 2012/2013, pôsobil v nej sedem rokov. Na lavičke „belasých“ sa za ten čas vystriedalo päť trénerov. Od roku 2012 viedol mužstvo Rostislav Čada, v priebehu sezóny 2014/2015 ho nahradil Fín Petri Matikainen.

Do sezóny 2015/2016 vstúpil klub s trénerom Milošom Říhom, ktorého v sezóne 2017/2018 vystriedal Eduard Zankovec. Vo vlaňajšej sezóne bol tréner tímu Vladimír Országh.

Po sezóne 2015/16 prišla kríza

Počas siedmich sezón sa Slovanu podarilo dvakrát postúpiť do play off. Premiérovo sa do vyraďovacej časti kvalifikoval vo svojej nováčikovskej sezóne 2012/2013 pod vedením Rostislava Čadu a potom o tri rok neskôr pod taktovkou Čecha Miloša Říhu. V oboch prípadoch ho zastavili moskovské kluby. S Dynamom prehral v sérii 0:4 a rovnakým pomerom aj s CSKA.

Sezóna 2015/2016 bola pre Bratislavčanov najúspešnejšia, v 60 zápasoch získali 89 bodov. Potom to však s klubom išlo dolu vodou. V priebehu ďalších sezón sa na svetlo dostávali informácie o finančných problémoch a po skončení vlaňajšieho ročníka sa nahlas hovorilo o ďalšom pokračovaní klubu.

Juraj Široký ml. hovoril o potrebe nájsť nového majoritného vlastníka, na konci apríla zvestoval fanúšikom radostnú správu. V susednej Českej republike sa údajne našiel investor, ktorý mal do konca júla vyplatiť všetky podlžnosti. Neskôr sa však ukázalo, že dohoda stroskotala.

TV Pravda: Majster sveta Radoslav Hecl hovoril o budúcnosti HC Slovan Bratislava (vysielané 8. 3. 2019)

Video
93 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #HC Slovan Bratislava #Tipsport Liga