Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Ak do Slovana nevstúpi investor, vymení KHL za extraligu

Majú za sebou najhoršiu sezónu od vstupu do Kontinentálnej hokejovej ligy. Preto v bratislavskom klube riešia, čo ďalej.

07.03.2019 11:14 , aktualizované: 16:47
debata (14)
Video

Nazbierali najmenej bodov, hrali najmenej atraktívny hokej, chýbali im osobnosti a výrazne sa znížila aj návštevnosť na tribúnach. Nehovoriac o tom, že dlžoby voči hráčom i mestu opäť narástli. Preto sa ešte nástojčivejšie než v minulosti tlačí do popredia otázka, či má hokejový Slovan pokračovať v KHL.

Rozhodnutie do konca marca

Člen predstavenstva klubu Juraj Široký ml. avizuje, že uplynulá veľmi nevydarená sezóna sa nesmie opakovať. Preto, ak sa vedeniu klubu nepodarí dotiahnuť do konca rokovania s novým investorom, v ruskej lige pokračovať nebude.

„So sezónou vôbec nie sme spokojní. Po športovej stránke, ale ani s našou prácou – teda po finančnej ani manažérskej stránke. Nepodarilo sa nám dotiahnuť príchod nového investora. Myslím si, že k dohode ešte príde a opäť budeme hrať dôstojnejšiu úlohu v súťaži, ale zatiaľ nie je nič podpísané. Ak druhá strana vyrieši svoje problémy, budú sa nám venovať. No ja musím do konca mesiaca oznámiť vedeniu KHL aj fanúšikom, či budeme hrať v KHL. Otvorene hovorím, že ak by príchod investora padol, tak v KHL skončíme,“ vysvetľuje Široký.

Na konečnú dohodu so záujemcom o vstup do klubu tak Slovanu nezostáva veľa času.

Zľava tréner HC Slovan Bratislava Vladimír... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Vladimír Országh, Juraj Široký ml., Oldřich Štefl Zľava tréner HC Slovan Bratislava Vladimír Országh, športový riaditeľ klubu Oldřich Štefl a výkonný viceprezident klubu Juraj Široký ml. počas posezónnej tlačovej konferencie.

Alternatívou len návrat do ligy

O tom, kde by Slovan po odchode z KHL mal, resp. chcel pôsobiť, sa už v zákulisí tiež dlho polemizuje. Faktom je, že by sa mal vrátiť do najvyššej domácej súťaže, ako sa dohodol s vedením SZĽH pred vstupom do nadnárodnej súťaže.

„Debatujeme o tom, ale za mňa prichádza do úvahy len slovenská extraliga,“ vraví Široký jednoznačne. Otázkou ostáva, kde by Tipsport Ligu hral. Za prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu totiž dlhuje takmer milión eur.

„Momentálne je komunikácia s mestom na sľubnej úrovni. S predošlým vedením sa nám nepodarilo komunikovať, druhá strana skrátka nemala záujem. V druhej polovici marca sa s novým primátorom stretneme a budeme riešiť otázku spolupráce aj vyplatenie dlhov. Chceme hrať KHL a na tomto štadióne. Keby sme ostali mimo KHL, neviem kde by sme pôsobili. Teraz nás nájom štadióna stojí 800-tisíc eur ročne, čo je zhruba extraligový rozpočet,“ naznačil Široký.

Zimný štadión Ondreja Nepelu. Foto: Robert Hüttner, Pravda
zimny stadion ondreja nepelu Zimný štadión Ondreja Nepelu.

Investor by vyriešil dlhy

S príchodom nového investora by sa zmenili vlastnícke pomery v klube, ale zároveň by sa vyriešili dlžoby z minulosti.

„Zahraničný investor je stále rovnaký, rokujeme spolu už viac ako pol roka. Nechce, aby sme z klubu odišli, ostaneme v pozícii minoritného vlastníka. Taká bola požiadavka druhej strany. Suma za predaj je v takej výške, aby sa vyplatili všetky staré dlhy. Už je vybraný aj nový generálny manažér, ktorého investor odsúhlasil,“ vysvetlil Široký.

Priznal, že v aktuálnom ročníku má klub trojmesačný rest v platbách hráčom. Stále platí, že Slovan nie je v ohrození, že by ho KHL zo súťaže vyradila. No ak nedotiahne dohodu s potenciálnym investorom, i tak by v lige skončil. „Vedenie KHL tiež čaká, kedy im predstavíme generálneho manažéra a partnera. Behom mesiaca pôjdeme do Moskvy a všetky veci vyriešime. Verím, že pozitívne a naša suspendácia bude zrušená,“ doplnil.

V ruských médiách sa objavila správa, že Alexander Medvedev končí v Gazprome, čo by mohlo mať negatívny vplyv na pokračovanie spolupráce firmy so Slovanom. „Teraz sa nám končí dvojročná zmluva, pričom sme mali sľúbené jej dvoj až trojročné pokračovanie. Rokovať sme začali s Medvedevom, ale neobávam sa, že jeho odchod by znamenal koniec našej komunikácie. Budeme rokovať s jeho nástupcom a počítam s tým, že naša spolupráca bude pokračovať,“ uviedol.

Hokejisti Slovana po góle. Foto: SITA, Jana Birošová
Slovan, CSKA Hokejisti Slovana po góle.

Hráči sa boja nevyplatených miezd

Dôvod, prečo hral Slovan v uplynulej sezóne v KHL podradnú úlohu je zrejmý. Nemal dostatočnú hráčsku kvalitu.

„Nepodarilo sa nám poskladať káder podľa predstáv. V septembri sme avizovali, že chceme dotiahnuť ešte štyroch hráčov do prvej päťky, ale nevyšlo to. Preto sme dosiahli také slabé výsledky. Naše možnosti pri angažovaní hráčov sú veľmi obmedzené. Najlepších si nemôžeme dovoliť. Ďalšiu skupinu tvoria hokejisti, na ktorých máme financie a oni by k nám aj chceli ísť, ale jednoducho majú strach, že nebudú dostávať peniaze,“ potvrdil športový riaditeľ Oldřich Štefl.

Maskot Slovana Harvy počas domáceho zápasu. Foto: SITA, Ján Slovák
HC Slovan Bratislava, Harvy Maskot Slovana Harvy počas domáceho zápasu.

Tréner Vladimír Országh priznal aj záujem o viacerých hráčov zo slovenskej ligy. Ani pri nich to však Slovan nemal jednoduché.

„Keďže sme mužstvo skladali neskoro, väčšina slovenských hráčov už mala podpísané kontrakty. V ústrety nám vyšla Banská Bystrica, keď nám uvoľnila Luntera s Lamperom, ale takto k nám prišli aj Sukeľ, Šimun či Kelemen. Neskôr sme mali záujem priviesť aspoň na mesiac či do konca prestupového termínu päť-šesť hráčov, ktorí vyskočili v extralige a dostali sa aj do reprezentácie, ale s klubmi sme sa nedohodli, čomu rozumiem. Keď nám neskôr zakázali prestupy, bola už aj takáto možnosť nereálna,“ povedal Országh.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

TV Pravda: Miroslav Šatan o blížiacich sa majstrovstvách sveta na Slovensku (vysielané 12. 2. 2019):

Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Vladimír Országh #Oldřich Štefl