Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kolabujúci Slovan má aj plus. Zásobuje reprezentáciu

Desiata prehra, predposledná priečka v konferencii a tretia najhoršia bilancia v celej KHL. Hokejisti Slovana zažívajú nevídanú krízu. V polovici októbra sa po piatich výhrach v rade prebojovali do osmičky, ale odvtedy sa trápia a zbierajú prehru za prehrou.

14.12.2018 05:00
Slovan, Podoľsk Foto: ,
Lavička hokejistov Slovana s trénerom Vladimírom Országhom počas zápasu proti Podoľsku.
debata (8)

Za uplynulý mesiac vyhrali len raz – ešte 15. novembra v Nižnekamsku. Odvtedy získali v desiatich dueloch jediný bod.

Sersen: V peniazoch problém nie je

Čo je horšie, s pribúdajúcimi prehrami výrazne klesá aj podpora v hľadisku. Minulý týždeň v stredu si našlo cestu na zimný štadión na duel proti Ufe len 4870 divákov. Navyše, fanklub pre pretrvávajúcu nespokojnosť s vedením klubu opustil svoje miesto za jednou z bránok a zápasom tak chýba tradičná atmosféra z minulosti.

„Prehrať desať zápasov nie je nič príjemné. Neostáva nám nič iné, ako sa vzchopiť a hrať ďalej. Vieme sa na súperov dotiahnuť, bojujeme, ale chýba nám extra krôčik. Možno jeden rozdielový hráč, ktorý by dal víťazný gól, ako bol v minulosti napríklad Cheechoo,“ priznáva kapitán Slovana Michal Sersen.

Chýba nám extra krôčik, tvrdí kapitán Slovana... Foto: SITA, Marek Mrviš
Michal Sersen Chýba nám extra krôčik, tvrdí kapitán Slovana Michal Sersen.

Čo ho trápi viac – šnúra prehier alebo slabé návštevy v hľadisku?

„Sú to spojené nádoby. Keby chodili ľudia, bolo by to super, ale prehry by nás mrzeli aj tak. Keby nechodili a vyhrávali by sme, tiež by to nebolo ideálne. Skrátka potrebujeme znova začať vyhrávať, predvádzať dobrý hokej a ľudia si cestu späť nájdu,“ dúfa.

V predošlých sezónach trápili hráčov Slovana pravidelne meškajúce výplaty. Chýbajúce peniaze sa chtiac-nechtiac tlačili do mysle a negatívne ovplyvňovali hru i výsledky. V aktuálnom ročníku vraj slovenský zástupca v KHL dodržiava finančnú disciplínu.

„Noví hráči na toto nadávať nemôžu. My, ktorí sme ostali a klub má voči nám podlžnosti, sme s tým vyrovnaní a veríme, že sa to čím skôr vyrieši. Tu teda netreba hľadať príčinu našich prehier,“ vysvetľuje skúsený obranca.

Nepríjemné následky starého balvana

Bratislavčania však tvrdo doplácajú na nedoplatky z minulosti. Vedenie KHL im pozastavilo možnosť podpisu zmlúv s novými hráčmi. Tréner Vladimír Országh pritom niekoľkokrát priznal, že káder by potreboval vystužiť.

Patrik Lamper patrí do početnej enklávy... Foto: SITA, Brano Bibel
khl slovan lamper Patrik Lamper patrí do početnej enklávy Slovákov v kádri belasých.

„V hre mužstva vidím charakter. Chalani dokážu vyrovnať nepriaznivo sa vyvíjajúci duel, ale v rozhodujúcich momentoch nemajú hráča, ktorý by rozhodol a dorazil súpera. Chýba kvalita, ale aj kvantita. Tréner potrebuje päť pätiek, aby si mohol vyberať. Slovan hrá obdeň, tri až štyri zápasy za týždeň. Je to veľmi náročné fyzicky a v situácii, v akej sa nachádza, už aj psychicky. Prehry hráčov ubíjajú, nesmú si ich však pripúšťať. Treba sa odraziť od pozitívnych vecí,“ myslí si bývalý obranca Slovana Róbert Pukalovič.

Teoretická šanca postúpiť do play off ešte slovanistom bliká, no pomaly v ňu neveria ani najväčší optimisti. Pre mužstvo je dôležitejšie prinavrátiť divákov na štadión než sledovať odstup od ôsmej priečky.

„KHL je ruská liga a vedenie súťaže nerado vidí v play off kluby z iných krajín. Či ide o Kazachstan, Lotyšsko alebo Slovensko. Slovanisti musia dohrať základnú časť so cťou, aby nestratili všetkých fanúšikov. Pamätám si z vlastnej skúsenosti, ako sme vo federálnej lige nevyhrali 17 stretnutí po sebe. Bolo to veľmi náročné,“ priznáva 58-ročný niekdajší slovenský reprezentant.

Róbert Pukalovič. Foto: SITA, Braňo Bibel
Róbert Pukalovič Róbert Pukalovič.

Pukalovič: Konečne hrajú mladí Slováci

Mizerná bilancia čoraz nástojčivejšie tlačí na jazyk otázku, či má vôbec zmysel, aby Slovan pokračoval v KHL. Pri množstve negatív sa však po dlhých rokoch konečne ponúka plus, po ktorom všetci volali. V Bratislave dostávajú priestor mladí slovenskí hráči a viditeľne napredujú. Mário Grman, Adam Liška, Patrik Lamper, Mário Lunter a Matúš Sukeľ získavajú v KHL cenné skúsenosti a hrajú čoraz dôležitejšiu rolu na ľade.

„Vidieť to od začiatku sezóny. Celé Slovensko hovorilo, že Slovan má byť základňa reprezentácie, majú tam pôsobiť slovenskí tréneri a hráči. Pod vedením kompletne slovenského trénerského štábu nastupujú mladí hráči v prvej i druhej oslabovkovej formácii, toľko priestoru nedostávali s výnimkou Sukeľa ani v domácej či českej lige. Teraz nadávame na desať prehier, ale tie sa vrátia slovenskému hokeju v podobe skúseností, ktoré títo chalani získajú,“ verí Pukalovič.

Pripomenie, že pred dvoma rokmi mnohí pochybovali, či sa Grman dostane na majstrovstvá sveta do 20 rokov. „Napríklad Liška mal neuveriteľný štart, bol produktívny. Bolo by však scestné čakať, že on bude rozhodovať zápasy a ťahať tím. Slovanu chýbajú body od zámorských hráčov. Svoje si uhrá prvý center Taffe, inak to nie sú hráči, akí hrali v klube v predošlých sezónach. To, že niektorí nastupujú vo štvrtej päťke a naši mladí chalani dostávajú väčší priestor, naznačuje veľa, no zároveň je to pre mladíkov len dobre,“ dodá.

Slovanista Adam Liška pred brankárom Barysu... Foto: SITA, Diana Černáková
Adam Liška Slovanista Adam Liška pred brankárom Barysu Astana Henrikom Karlssonom.

Po stredajšej prehre s Rigou (3:4) rezonovala aj téma prípadného návratu do Tipsport Ligy. Otvoril ju sám klub reakciou na twitteri. „Pre Slovan bude na jar návrat do ligy reálnou alternatívou,“ napísal naň správca klubovej sociálnej siete.

Vedenie Bratislavčanov na následné diskusie zareagovalo oficiálnym vyhlásením: „Špekulácie ohľadom návratu klubu do Tipsport Ligy sú v tejto chvíli absolútne predčasné. Slovan je nateraz pevnou súčasťou KHL a je našou povinnosťou voči fanúšikom i mestu dohrať túto sezónu so cťou. Samozrejme, pre klub by bolo dobré, aby rozhodnutie o účinkovaní v ďalších sezónach padlo v priebehu januára/februára.“

Pukalovič pripomína, že Bratislava je pre KHL dlhodobo atraktívny trh. „Pre divácke zázemie a atmosféru na štadióne dokázala KHL prižmúriť oči aj pri finančných problémoch. Preto si Slovan musí získať divákov späť na svoju stranu. Aj Dynamo Riga sa pravidelne drží na spodku tabuľky a stále patrí do KHL, lebo liga chce pôsobiť na čo najväčšom území,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava