Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Londýn je pre KHL zaujímavý, ale politika je proti

Ktorý ďalší zahraničný klub vkorčuľuje do Kontinentálnej hokejovej ligy? Ruská nadnárodná súťaž chodí na pytačky na západ, uvažuje aj o rozšírení na východ.

10.10.2018 12:00
HOKEJ-KHL: Bratislava - Moskva Foto: ,
Opory CSKA Moskva: Andrej Kuzmenko, Alexej Marčenko a Konstantin Okulov.
debata

Nedávno vo Viedni lákala na stretnutia KHL World Games. V hlavnom meste Rakúska odohrá koncom októbra dva zápasy bratislavský Slovan – proti CSKA Moskva a SKA Petrohrad, dvom najprestížnejším klubom.

Koncom budúceho mesiaca sa oba predstavia v Zürichu – proti Dynamu Riga. Ofenzívu na západ potvrdil Georgij Kobyľjanskij, viceprezident KHL.

„CSKA a SKA sú špičkové značky v Rusku i za jeho hranicami. Majú najlepších hráčov, sú základom ruskej reprezentácie, ktorá triumfovala na olympijskom turnaji 2018,“ uviedol vo švajčiarskom dejisku. Dvoma zápasmi v ňom sa KHL posúva na západ ako nikdy predtým. Sen o euroázijskej lige od Atlantiku k Pacifiku ako protiváhe ku NHL(!?) po desiatich ročníkoch pretrváva. Rozšíreniu sa má prispôsobiť aj hrací model.

„Ak máme mať nové kluby ako Paríž, Miláno, alebo Londýn, vyžiada si to rozdeliť ligu na tri divízie: Pacifickú, Uralskú v centrálnom Rusku a Západnú,“ načrtol Kobyľjanskij pre portál hockeyfans.ch.

Tímy zo Západu a Tichomoria by hrali iba v rámci svojej divízie a proti tímom z centrálnej Uralskej. Tým by sa vzdialenosť medzi Bratislavou a Vladivostokom – delí ich osem časových pásiem – stala minulosťou.

„V play off sa kluby premiešajú,“ podotkol Kobyľjanskij. To by malo ušetriť financie na príchod potenciálnych klubov zo západnej Európy i možnú expanziu na východ do Japonska alebo Južnej Kórey.

Komentátor Michail Ševčenko pripúšťa, že KHL je dobré rozvíjať, avšak tak, aby mali všetci približne rovnaké podmienky.

„Čeľjabinsk, Ufa a Jekaterinburg by mali na cestovanie podstatne vyššie výdavky ako kluby v západnej divízii. Napadá mi analógia s domom, ktorý má luxusné izby, no majiteľ vytrvalo investuje do obnovy fasády,“ uviedol v denníku Sport-Express.

Zatiaľ však nie je známe meno nového účastníka KHL.

Michal Sersen v novom klubovom drese po... Foto: TASR, Marko Erd
Rakúsko hokej Viedeň SR KHL World Game 2018 Slovan TK Michal Sersen v novom klubovom drese po tlačovej konferencii vedenia KHL a organizátorov KHL World Games 2018 vo Viedni.

„Miláno môže prísť, keď bude mať novú arénu. Londýn a Paríž sú v súčasnosti najhorúcejšími kandidátmi. Na rozdiel od Švajčiarska, Nemecka, alebo Švédska, ktoré majú silné ligy, je vo Veľkej Británii alebo Francúzsku klub, ktorý môže obohatiť KHL,“ dodal Kobyľjanskij. V súvislosti s Londýnom zdôraznil, že je zaujímavý aj preto, lebo tam žije veľa Rusov.

„Máme investorov z USA i Veľkej Británie, robíme malé kroky, lebo nechceme zopakovať zlú skúsenosť s pražským Levom (po dvoch sezónach skončil, hoci v druhej postúpil do finále, pozn.). Aktuálne však rokovanie zamrzlo kvôli politickej situácii. Anglicko – ruské vzťahy sú v súvislosti so špionážnou aférou vyhrotené, diplomatická kríza nedovoľuje pokračovať v rozhovoroch o hokejovom tíme,“ podotkol viceprezident KHL.

Vidí potenciálneho účastníka KHL vo Švajčiarsku?

„Nie sme agresívni. Chceme byť partnermi a ukázať, aká je úroveň hokeja v KHL,“ uviedol v súvislosti s novembrovými zápasmi v Zürichu.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej