Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Za Slovan nechám na ľade všetko. Nebudem len do počtu, tvrdí talent Liška

V drafte zámorskej NHL si ho nik nevybral, no nezúfa. V novej sezóne by si mal obliekať dres bratislavského Slovana, ktorému odmalička drukuje. V nadnárodnej KHL.

22.08.2018 22:00
debata
Adam Liška. Foto: TASR, Jakub Kotian
Adam Liška Adam Liška.

„Je pre mňa veľmi dôležité, aby som hrával a nielen sedel na striedačke. Chcem ukázať, že sa dokážem vyrovnať a neskôr aj predčiť hráčov, ktorí sú okolo mňa,“ tvrdí nádejný útočník Adam Liška (18).

Prečo ste sa z Kanady rozhodli vrátiť domov a hrať za Slovan?

Už vlani som absolvoval prípravu s mužmi Slovana. Trénerovi Říhovi som sa zapáčil, ale už dopredu som mal vybavené, že pôjdem do zámoria do juniorskej OHL. Klub Kitchener Rangers ma draftoval, už som mal vybavené letenky, ubytovanie a všetko okolo. Navyše som cítil, že prechod z našej juniorskej ligy priamo do KHL by bol asi priveľký. Radšej som sa šiel vyhrať do kanadskej juniorky, čo mi pomohlo. Toto leto som už prišiel do prípravy s tým, že idem bojovať o miesto v zostave.

Teraz sa už na KHL cítite?

Nebude to jednoduché, plne si to uvedomujem. Každým dňom sa však snažím zlepšovať. Trúfam si nastúpiť v KHL a verím, že si v nej zahrám.

Vďaka ročníku narodenia 1999 by ste mohli mať pevné miesto v zostave. Beriete to ako výhodu?

Je pre mňa veľmi dôležité, aby som naozaj hrával a nie len sedel na striedačke. Nechcem byť rok či dva v Slovane a potom ísť do horšieho tímu v slabšej lige. Chcem ukázať, že sa dokážem vyrovnať a neskôr aj predčiť hráčov, ktorí sú okolo mňa. Sú to moji spoluhráči, ale konkurencia musí byť. Neprišiel som, aby som bol len do počtu. Pamätám sa na Marka Daňa. Hrával pravidelne, dostával priestor a následne bol draftovaný vysoko. Je to pre mňa dobrá voľba.

Aké si dávate ciele na sezónu?

Uvidím, ako sa to bude celé vyvíjať – či budem v zostave. Verím, že by som mohol hrávať. Ako rodený Bratislavčan nechám na ľade všetko za Slovan. Keďže som útočník, chcem urobiť aj nejaké body. Ľudia sa nepozerajú na vek, ale na štatistiky. Treba sa adaptovať na mužský hokej, presadiť a strieľať góly, aj keď som mladší.

Adam Liška. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Adam Liška Adam Liška.

Myslíte už aj na juniorské majstrovstvá sveta na prelome rokov?

Chalani, ktorí tvoríme jadro národného tímu, sme si dali cieľ, ktorý by sme radi splnili. Bude to náročné, ale túžime získať medailu. Poznáme sa a vieme, ako sme na tom v porovnaní s ostatnými krajinami. Na osemnástke nám utieklo semifinále o gól v predĺžení. Dáme do toho všetko.

Chodievali ste ako malý chlapec často na hokej?

Jasné, vždy som otca ťahal za ruku, aby sme šli na Slovan. Keď som pred rokom prvýkrát vstúpil do kabíny, bolo to pre mňa veľmi zaujímavé. Pred niektorými hráčmi som mal veľký rešpekt. Napríklad Mišo Sersen je v tíme naozaj dlho, sledoval som ho už ako malý chalan. Zrazu som sa s ním stretol v šatni. Teraz sa už cítim ako súčasť tímu. Partia je dobrá.

Koho ste najviac obdivovali?

Pamätám si éru Urama, Laža, Pavlasa či Vaica. Mám rád šikovných technických hráčov. Nie som najvyšší, ale nebojím sa hrať ani fyzický hokej. Aj preto sa mi veľmi páčil Miro Lažo – Bratislavčan, ktorý vždy dával do hry emócie.

Ako ste boli spokojný so sezónou v Kanade? Nemálilo sa vám 31 bodov v 62 zápasoch?

Nebolo ich veľa, ale má to svoje dôvody. Zo začiatku som hrával veľa a často som bodoval. Mali sme silný tím a po juniorských MS sme získali ešte ďalších dobrých hráčov. V tíme sme mali dvoch, ktorí už okúsili aj NHL. Viac priestoru dostávali najmä starší chalani a ja som vypadol z presilovkových formácií. Hrával som najmä oslabenia. Nevyhováram sa, ale keby som mal rovnaký priestor ako pred šampionátom, trúfal by som si na približne 50 bodov. Tak či tak bolo pre mňa pôsobenie v Kanade krásna skúsenosť a výborná škola. Rozhodnutie vyskúšať OHL rozhodne neľutujem.

V reprezentačnom drese. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Adam Liška V reprezentačnom drese.

V mládežníckych tímoch ste vždy patrili medzi lídrov. Aké to bude medzi seniormi?

Pokúsim sa svojou hrou, myšlienkami a nápadmi na tréningoch i v zápasoch presvedčiť trénerov, aby som sa dostal aj na presilovky. Nevravím, že sa tak udeje hneď. Sú v tíme starší a skúsenejší hráči, ktorí by podľa hierarchie mali mať spočiatku prednosť, ale dúfam, že príde aj môj čas. Momentálne dostávam priestor v oslabeniach a myslím si, že som v nich celkom platný.

Ostali ste po drafte NHL veľmi sklamaný?

Samozrejme, bol som sklamaný, ale nemôžem zas z toho robiť tragédiu. Očakával som, že si ma niekto vyberie, aj rozhovory po skončení sezóny tomu nasvedčovali. Už je to za mnou. Nepozerám sa za seba, ale pred seba. Mám šancu aj tento rok. Ak budem hrať kvalitnú ligu a dobre, iste si ma skauti znova všimnú.

Tušíte, prečo vám to nevyšlo?

Ťažko povedať. Kým som pôsobil v Európe, sledovalo ma veľa skautov. Po odchode do Kanady však niektorí ani nevedeli, že som zmenil dres. Nejako ma neregistrovali a keď už začali, tak som hrával menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Adam Liška