Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Buc: Šampionát mi nepomohol. O Slovákov nie je záujem

Na majstrovstvách sveta v Dánsku bol najpríjemnejším prekvapením v kádri Craiga Ramsayho. Napriek tomu ešte stále nemá isté pôsobisko pre novú sezónu.

21.08.2018 21:07
Dávid Buc Foto: ,
Dávid Buc.
debata

Dávid Buc (31) bol trpezlivý, na šancu si počkal a momentálne bojuje o riadny kontrakt v Kontinentálnej hokejovej lige. Na skúške je v Slovane Bratislava. „Už to vnímam ako rutinu, že na klub vždy v lete dlhšie čakám. Podarilo sa mi zahrať si na MS, ďalšia méta je teraz vyskúšať si druhú najlepšiu ligu sveta,“ tvrdí odchovanec Popradu.

Ste tridsiatnik, vydarili sa vám majstrovstvá sveta, no napriek tomu bojujete o novú zmluvu na skúške. Ako to beriete?

Netreba sa na to pozerať cez vek ani prikladať veľkú dôležitosť tomu, že som len na skúške. Každý hokejista sa snaží posúvať v kariére vyššie. Pôsobil som doma na Slovensku i v Česku, juniorku som si zahral v Kanade. O NHL už nepremýšľam (smiech), ale teraz mám šancu okúsiť KHL. Podarilo sa mi zahrať si na šampionáte, ďalšia méta je vyskúšať si druhú najlepšiu ligu sveta. Vždy sa chcem porovnávať s najlepšími. Ešte mám dva zápasy, aby som presvedčil trénerov.

Čakali ste takúto ponuku?

Na KHL som veru vôbec nečakal, skôr na ponuky z Česka alebo Nemecka. Keď sa ozval Slovan, neváhal som ani sekundu. V minulosti som už v Bratislave pôsobil, získal som so Slovanom titul. Mám na tú sezónu veľmi pekné spomienky, v play off bolo v hľadisku vždy plno. Viem, že v klube dokážu vytvoriť super podmienky pre hráčov, majú kompletný servis. Dúfam, že tu ostanem, bude sa nám dariť a opäť zažijem vypredanú arénu.

Je pre vás výhoda, že mužstvo trénuje Vladimír Országh, ktorý vás v minulosti viedol v Banskej Bystrici a stretli ste sa aj v národnom tíme?

Určitá výhoda to môže byť – pozná moje schopnosti a vie, kde som pre tím užitočný. Zároveň však nedostanem od trénera nič zadarmo. Musím sa chopiť šance a miesto si vybojovať sám – výkonmi na ľade.

Dávid Buc v reprezentačnom drese. Foto: SITA, Martin Havran
Dávid Buc Dávid Buc v reprezentačnom drese.

Fanúšikovia Slovana ešte stále čakajú na zvučné mená zo zahraničia do elitných formácií. Aká by mohla byť vaša pozícia?

Vždy som hrával presilovky, šesťdesiat až sedemdesiat percent bodov som získaval práve v nich. Rovnaké to bolo aj v Banskej Bystrici pod Országhom. Až v reprezentácii sa mi prvýkrát stalo, že sme mali úplne iné úlohy. V národnom tíme sú však najlepší hráči krajiny a musíte prijať každú rolu. V Slovane nás zatiaľ tréner posiela na početné výhody, minule sme strelili gól, niečo vieme vytvoriť, azda to tak ostane.

V pondelok ste v príprave doma podľahli Brnu vysoko 1:5. Nebojíte sa, že môžete odradiť fanúšikov?

Netreba sa vyhovárať na nahustený program ani teplo vonku. Skrátka sme prehrali. Pritom sme nezačali zle, ale dva góly nás položili. Keď sme sa ako-tak pozviechali, dostali sme vždy ďalší. Už sa tešíme do Banskej Bystrice. Minulý rok tam Slovan prehral, oba tímy budú motivované.

Pomohlo vám pri hľadaní angažmánu vystúpenie na MS?

Keby mi malo pomôcť, asi by som mal nový klub už v júni. Trh je presýtený hráčmi a o Slovákov nie je veľký záujem. Treba začať robiť výsledky na medzinárodnej scéne, pravidelne sa dostávať do štvrťfinále MS a vyššie. Potom sa to otočí a o slovenských hokejistov bude znova záujem.

Dávid Buc. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dávid Buc Dávid Buc.

Neboli ste sklamaný, že sa vám nehrnuli ponuky?

Bolo okolo mňa ticho, ale už som si na to v predošlých rokoch zvykol. Niektorí kamaráti si zo mňa robia srandu, že len čakám a potom si vyberám tímy hrajúce o najvyššie priečky. Niekedy je dobre počkať, uvoľní sa zaujímavý flek, inokedy je lepšie mať miesto dopredu zabezpečené. Je to o šťastí.

Myslíte na budúcoročné MS, ktoré sa uskutočnia na Slovensku?

V prvom rade si treba nájsť dobrý klub. Urobím všetko, aby som ostal v Bratislave. Keď sa mi to podarí, pokúsim sa zlepšovať každým zápasom. Ak budem mať formu, iste si ma všimnú aj reprezentační tréneri.

Aspoň v tomto smere vám môže pomôcť vydarený šampionát?

Keď budem mať formu, predvádzať dobré výkony, šanca tam je. Ak mi to však nepôjde v klube, tréneri si budú hľadať iných hráčov. Na zásluhy sa už v súčasnej dobe nikto nepozerá. To, že mi vyšli majstrovstvá sveta, nemusí nič znamenať.

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Dávid Buc