Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chytí Rybár zlatú rybku? Návnadu má

Na pomyselnej udičke má háčik na zlatú rybku - možnosť chytať v NHL. Hovoriť o Rybárovcoch ako o brankárskej dynastii je privčas, jablko však padlo pod strom, to sedí - a že žiak prerastá svojho učiteľa, ešte viac.

09.08.2018 16:47
Patrik Rybár Foto: ,
Patrik Rybár.
debata

Otec Pavol, niekdajší slovenský reprezentant (má striebro a bronz z MS), bol prvým vzorom syna Patrika. Brankársky post sa mu snažil vyhovoriť, no Patrik cielene odrážal otcove výpady – a šiel v jeho stope. Premiéru na majstrovstvách sveta si odkrútil v máji v Dánsku, náročná próba ho čaká od budúceho týždňa v zámorí.

Životná príležitosť

V týchto dňoch po predpoludňajších tréningoch bratislavského Slovana patril ľad na chvíľu Rybárovcom. Po krátkej porade senior umiestňoval puky na synovu lapačku, junior sa v rozkľaku presúval od jednej žŕdky k druhej. Dolaďovali detaily pred Paťovým odchodom do Detroitu. S klubom NHL podpísal dvojcestný kontrakt, pokúsi sa zabojovať o miesto v prvom tíme.

Vie, že nech to dopadne akokoľvek, pôjde o skúsenosť na nezaplatenie.

„Veľmi sa na to teším, je to medzník v mojom živote – a nielen hokejovom. Rád by som využil šancu, ktorú dostávam. Urobím všetko pre to, aby som si mohol povedať, že nadchádzajúca sezóna stála za to. Všetko záleží len a len na mne – ako budem chytať, tak sa budem mať,“ vraví 24-ročný rodák zo Skalice.

Patrik Rybár v drese Hradca Králové. Foto: SITA/AP, Melanie Duchene
Patrik Rybár Patrik Rybár v drese Hradca Králové.

V Detroite už absolvoval 4-týždňový rozvojový kemp mladých hráčov, vie, čo ho čaká. „Naznačili mi, že na farme v Grand Rapids budem bojovať o miesto jednotky – a na základe výkonov sa môžem posunúť aj vyššie. Budem trénovať s prvým tímom, čakajú ma aj hodiny angličtiny, prednášky o tom, ako sa správne stravovať i žiť v novom prostredí. Na ľad som nechodil, bol som po operácii členka. Zranenie sa vlečie od prvej sezóny v Hradci,“ objasňuje.

"Zapaľovala sa mi šľacha v členku, bol som na tabletkách. Po sezóne sa to upokojilo, vlani cez letnú prípravu sa bolesť objavila opäť. Tri mesiace som nič nerobil, začal som trénovať až koncom augusta. Na druhý deň po majstrovstvách sveta ma operovali.

Šľacha je citlivejšia, musím ju posilňovať, aby spevnela. Nemal som nijakú prestávku, nebol som ani na dovolenke, maximálne na predĺženom víkende. V prvý septembrový týždeň sa začína hokejový turnaj nádejí i kemp Detroitu.

Podľa toho, ako ho zvládnem, tréneri rozhodnú, ktorí hráči ostanú v prvom tíme, ktorí pôjdu na farmu. Mám informácie, že by som mal začať na farme, bol som v kontakte s trénermi odtiaľ."

Zaujal výkonmi v Hradci Králové

Radil sa so slovenskými hráčmi, ktorí pôsobili v Detroite?

„Rozprával som sa s Tomášom Jurčom. Povedal mi, že tam bol spokojný, hoci neskôr prešiel do Chicaga. Každá rada je dobrá, no viem, že najdôležitejšie je spoliehať sa sám na seba. Myslím, že to bude v pohode,“ vraví rozvážne.

Brankár Patrik Rybár v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Peter Kneffel
Patrik Rybár Brankár Patrik Rybár v reprezentačnom drese.

Odkedy vedel o záujme klubu NHL?

„V Hradci Králové som dvakrát odchytal dobré play off, a tak ma skauti začali sledovať. Agent mi povedal, že ak potvrdím výkonnosť aj v uplynulej sezóne, moja šanca stúpne. Sledovali ma, prišli nejaké ponuky, rozhodli sme sa pre Detroit. Aj preto, že vtedy mali podpísaného len jedného brankára. Považovali sme to za najväčšiu šancu sa tam uplatniť. Potom kúpili ďalších dvoch, čo je však normálne. Tak to chodí v každom tíme NHL. Nič nie je zadarmo, čaká ma veľký boj, urobím všetko pre to, aby som bol spokojný. Tohtoročné majstrovstvá sveta boli pre mňa len čerešničkou na torte, nič podstatné neriešili, ponuku som dostal pred nimi.“

Na čo sa zameriava pod otcovým dohľadom?

„Odchod sa blíži, je najvyšší čas dostať sa do hernej pohody. Trénujeme na ľade a s kondičným trénerom aj na suchu. Po operácii členka sa sústreďujem na odraz z tej nohy. Potrebujem ju spevniť. V Detroite sa budeme pripravovať na to, aby sme zvládli vstupné testy koncom augusta. Budem chodiť na ľad aj individuálne s trénerom brankárov, je možnosť ísť cez víkend do Grand Rapids a tam tiež trénovať,“ pripomína.

Pavol Rybár počas exhibičného zápasu hokejových... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Pavol Rybár Pavol Rybár počas exhibičného zápasu hokejových legiend v Bratislave v januári 2014. Momentálne dolaďuje formu svojho syna Patrika.

V NHL zmenšili výstroj

Dostal z klubu inštrukcie, čomu sa mal venovať v lete doma?

„Od trénera brankárov som dostal pokyny. V zámorí je užšie klzisko, to znamená osvojiť si vykrývanie uhlov, rýchlo reagovať, zvýšiť pohyb, posilniť nohy,“ vymenúva. A zmieni sa aj o novinke, na ktorú si bude zvykať.

„V budúcom ročníku NHL zoštíhlili brankársky výstroj, takže ani tréneri ešte presne nevedia, čo to prinesie a čo robiť, aby boli brankári úspešní. Nohavice a vesta kopírujú telo. Pre brankárov prichádza do úvahy možno aj zmena štýlu chytania. Gate majú byť užšie na stehnách, pri veste vám zmerajú hrudník, dĺžku rúk, ramená – a podľa toho vám ju ušijú na mieru. Vesta vyzerá ako hráčska. Merali aj mňa, výstroj dostanem v Detroite. Uvidím, ako sa v nej budem cítiť, sám som zvedavý. Aj betóny budem mať o niečo nižšie kvôli normám v NHL,“ vysvetľuje.

„Keby mi to s NHL nevyšlo, môžem sa vrátiť do Hradca, mám tam ešte na rok zmluvu, píšem si chalanmi i trénermi.“ Otec na margo výstroja dopĺňa: „Jeho zmena si vyžiada viac precíznosti v technických zákrokoch, aj tomu sme sa venovali. Budem spokojný, keď sa uchytí na farme.“

A čo NHL? „To by bol skvelý bonus navrch. Skauti sledujú milión hráčov, účasť v kempe ešte nič neznamená. Prikúpili dvoch kvalitných brankárov, šanca je vždy, ale konkurencia je mimoriadna.“

Trpezlivosť mu vyniesla zámorie

Myslel na NHL aj Rybár senior?

Schuti sa zasmeje. „Môj príbeh je podstatne iný než Patrikov. Ja som na NHL vôbec nemyslel, v synovom veku som chytal prvú slovenskú ligu a snažil som sa so Skalicou postúpiť do extraligy. On podpísal kontrakt s klubom NHL.“

Zákrok Pavla Rybára v drese Slovana v roku 2010. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Pavol Rybár Zákrok Pavla Rybára v drese Slovana v roku 2010.

Istý čas sa zdalo, po otcovom odchode zaujme jeho miesto v bratislavskom Slovane. Začiatkom decembra 2010 striedal junior seniora šesť minút pred koncom v zápase proti slovenskej dvadsiatke. Symbolika mala len epizódny charakter, Patrik v Slovane viac príležitostí nedostal.

„Dobre sa na to pamätám, bola to moja posledná sezóna v Slovane, nie však posledný zápas. Braňo Konrád ochorel, ostali sme my dvaja,“ oživil spomienku súčasný tréner brankárov v Slovane.

Patrik trpezlivo čakal na svoju príležitosť. Prešiel viacerými štáciami, v Hradci začínal ako trojka, no v krátkom čase si spoľahlivými výkonmi vybojoval post jednotky i miesto v slovenskej reprezentácii. A teraz živí i nádej uchytiť sa v najkvalitnejšej hokejovej súťaži.

Chytí zlatú rybku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit Red Wings #HK Mountfield Hradec Králové #Patrik Rybár #Pavol Rybár