Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čiliak: Slovanu chcem pomôcť k postupu do play off

Zimný štadión v susedstve kúpaliska sú dva rôzne vodné svety. Hokejisti bratislavského Slovana vedia o tom svoje.

08.08.2018 11:00
Marek Čiliak Foto: ,
Marek Čiliak.
debata

Keď na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu idú na ľad, cez sklo vidia pôvaby slnečného leta pri bazéne. Brankár Marek Čiliak (28) tvrdí, že ho to nerozptyľuje.

Do Slovana prišiel ako dvojnásobný majster českej extraligy z Brna s ambíciou posunúť sa v kariére ďalej. „Chcem si vyskúšať Kontinentálnu hokejovú ligu a byť doma,“ vysvetľuje.

Aj vás zasiahla minulý týždeň črevná viróza, ktorá postihla mužstvo?

Niečo som mal, ale iba chvíľku. Už je to v poriadku. Mal som aj teplotu, niektorí chalani boli na tom horšie. Neviem, z čoho to bolo, možno z nejakého jedla. Ono sa na to príde, aby sa to neopakovalo.

Ako sa trénuje v takýchto horúčavách? Už ste si na ne zvykli?

Neprekáža mi to. Na zimáku je celkom teplo, keď sme chodili na ľad v Petržalke a nacvičovali herné systémy, bolo tam podstatne chladnejšie. Keď sme stáli a vysvetľovali si činnosti, bolo nám aj zima. V našom domovskom stánku je to v poriadku.

Pohľad na opaľujúcich sa návštevníkov kúpaliska vás nevyrušuje, prípadne neláka po tréningu do vody?

(so smiechom) Práve sa chystám kúpiť deťom bazén do záhrady, tak si určite vodu užijem tam – aj s rodinkou.

Najkrajší zážitok z leta?

Aj minulý víkend sme boli u nás na ranči. Chodíme tam taká hokejová partia, čo sa dobre poznáme – aj z Brna. Prišiel Jožo Kováčik, Tomáš Malec aj Mišo Chovan. Je to pri Zvolene u mojej mamy. Cez víkend tam spíme, stretneme sa s rodinami, niečo si opečieme. Takéto víkendy si užívame, tam mám najväčšiu pohodu.

Zaregistrovali ste nejakú zmenu v príprave so Slovanom v porovnaní s predchádzajúcim pôsobiskom v Brne?

Je to trochu iné, musím si osvojiť viac taktických vecí. Počas pôsobenia v Brne bolo mužstvo spolu dlhodobo, po sezóne prišli dvaja-traja noví hráči, vedeli sme, čo nás čaká v letnej príprave. Spolupráca s Pavlom Rybárom, trénerom brankárov v Slovane, funguje. Neviem však, či ma v niečom zmení, som dosť tvrdohlavý (smiech).

Máte v Slovane lepšiu zmluvu než v Brne?

Posunul som sa do Kontinentálnej hokejovej ligy, čomu zodpovedá aj zmluva. Som spokojný. Verím, že na čom sme sa dohodli, sa aj naplní. Keď bude všetko fungovať v zázemí a ekonomických podmienkach, odzrkadlí sa to aj vo výkonoch na ľade. Nemôžeme riešiť iné veci, musíme sa sústrediť na hokej. Verím, že táto sezóna v Slovane bude iná než predchádzajúce.

Marek Čiliak. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marek Čiliak Marek Čiliak.

Iná myslíte – úspešnejšia?

Áno, a k tomu chcem prispieť aj ja, preto som sem prišiel. Mal som ponuky z Česka i Fínska, aj nejaké aj z Ruska, no ja si chcem KHL vyskúšať v Slovane. Tak, že budem doma, mám svoje rodinné zázemie a aj podmienky v klube sú na vysokej profesionálnej úrovni. Atmosféra na zápasoch býva veľmi prajná, takú som zažil aj v Brne, Slovan má takisto skvelých fanúšikov. Hokej hráme pre nich.

Ako vychádzate s Jakubom Štěpánkom, vaším kolegom i konkurentom v bránke?

Prvýkrát sme sa videli na prvom tréningu, podebatovali sme. Myslím si, že si budeme rozumieť, nikdy som s tým nemal problém. Zhovárame sa o všetkom – konkretizovať to nemusím – viem, že bol v Slovane aj v predchádzajúcom ročníku. Sezóna je dlhá, bude náročná na psychiku, nechám si aj poradiť. Musíme sa navzájom dopĺňať a pomôcť jeden druhému. Je to aj pre mňa výzva.

Vo štvrtok nastúpi Slovan na ľade Brna, kde ste predtým pôsobili. Budete chytať?

Už sme sa o tom s trénermi rozprávali, mal by som chytať.

Beriete zápas pocitovo ako poslednú rozlúčku s Brnom, kde ste patrili k obľúbencom, alebo to bude pre vás bežné prípravné stretnutie?

Neviem, aké to bude, no pre mňa to bude určite viac ako bežné stretnutie. Veľmi sa naň teším. Ešte som nebol v takej situácii, že by som nastúpil proti mužstvu, z ktorého som odišiel po dvoch tituloch. Uvidím, ako sa mi bude chytať v známom prostredí. Nikde nie je napísané, že sa tam prípadne ešte niekedy nevrátim.

Na ktorú časť sezóny sa najviac tešíte?

Vždy na play off.

Trúfate si na to so Slovanom v KHL, ktorá je predsa len náročnejšia než česká extraliga?

Dúfam, že áno, aj preto som sem prišiel. Musíme celú základnú časť makať a postup si vybojovať. Play off je potom iná súťaž, poznám to z vlastnej skúsenosti. Je takmer jedno, z ktorého miesta sa dostanete do play off, najdôležitejšie je byť v najlepšej osmičke. Tam sa hrá potom iný hokej, je to akoby nová súťaž.. V Brne sme skončili po základnej časti na šiestom, resp. piatom mieste – a v oboch prípadoch sme sa stali majstrami. Hokej ma naučil dávať si najvyššie ciele. Každý hokejista túži vyhrávať, ja takisto. Na nič iné nemyslím, chytať pod tlakom som zvyknutý.

Slovan necelý mesiac pred začiatkom KHL začal sériu prípravných zápasov. Už vás svrbeli ruky?

Zápasy mi už chýbali. Doteraz sme trénovali dvojfázovo, stále sme boli na zimáku, bolo toho dosť. Teraz budeme mať denne jeden tréning, môžeme viac regenerovať.

Už vás v tíme skasírovali? Zaplatili ste prískočné?

Ešte nie. Však len pred pár dňami sme prišli z Petržalky na náš zimák, no už som zaregistroval, že ma to neminie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Marek Čiliak