Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štefl: Keby som bral Slovan ako biznis, už tu dávno nesedím

Mnohí fanúšikovia Slovana ho nemajú radi a želajú si jeho odchod z klubu. Športový riaditeľ Oldřich Štefl však koniec v klube nadnárodnej KHL neplánuje. Naopak, tvrdí, že práca v Slovane je pre neho stále zaujímavá. Verí, že slovenský klub sa v novom ročníku prebojuje do play off.

05.08.2018 16:34
Oldřich Štefl Foto:
Oldřich Štefl.
debata (6)

„Ak sa bude mužstvu dariť, vzťah mňa a fanklubu vôbec nebude dôležitý,“ uviedol v pondelkovom online rozhovore s čitateľmi denníka Pravda.

Už dlho sa hovorí, že pokiaľ budete v Slovane, nepríde doň žiaden rozdielový hráč, lebo máte v hokejovom prostredí zlé „meno“. Ako to vnímate?

V tom prípade by sme nemohli považovať za rozdielových hráčov Čiliaka, Štěpánka, Schausa, Meszároša, Chipchuru, Raua či Kloka, prípadne v minulosti napríklad trojicu Cheechoo, Taffe a Barker.

Dokedy máte platnú zmluvu zo Slovanom? Fanklub sa rozhodol pre bojkot, čím chcete ľudí presvedčiť, aby sa vrátili na štadión?

Zmluvu mám na dobu neurčitú. Čo sa týka nepriazni fanúšikov, som dosť starý na to, aby som riešil vzťah fanklubu voči mojej osobe. Ak budeme hrať dobre, vyhrávať a hráči budú predvádzať oku lahodiacu hru, nebude vzťah fanúšikov a mojej osoby vôbec problémový ani dôležitý.

Napĺňa vás ešte práca v Slovane?

Práca so Slovanom je pre mňa stále zaujímavá, v každej sezóne sa snažíme poskladať káder s ambíciou na play off. Všetko však súvisí s našimi finančnými možnosťami.

Otec ma odmalička naučil byť slovanistom a som ním už 50 rokov. Čo znamená Slovan pre vás? Len biznis?

Som v Slovane len deväť rokov, takže sa nemôžem porovnávať s vaším fanúšikovským srdcom. V každom prípade, verte mi, že keby som mal brať Slovan len ako biznis, tak tu dávno nesedím.

Poznáte aspoň jeden chorál fanúšikov?

Samozrejme, najviac sa mi páči: Vstaňte, keď ste belasí.

Prečo nastal problém pri komunikácii s už bývalým generálnym manažérom Patrikom Zimanom? Prečo ste budovali dva odlišné tímy?

O probléme Ziman – Štefl som sa dozvedel od samotného Zimana v marci, keď mi po prvýkrát povedal, že má svoje predstavy o skladbe mužstva. Problém je možno v tom, že jeho funkcia bola generálny manažér a v našom klube nie je generálny manažér ten, kto má na starosti športovú stránku klubu. Tá patrí pod športového riaditeľa. Prekvapilo ma to a postupne som sa dozvedel, že sám oslovuje hráčov. Nakoniec skončil v klube na vlastnú žiadosť koncom mája. Dovtedy však nepodpísal ani jedného nového hráča, napriek tomu, že bol zároveň predsedom predstavenstva a mal teda podpisové právo. Nepovedal som, že s ním nechcem spolupracovať a ani som ho nevyhadzoval. Pokiaľ viem, akcionári čakali od neho iný prínos.

Koľko v priemere zarába hráč Slovana?

Ročné náklady na platy hráčov sa pohybujú vo výške 5 miliónov eur. Keď si túto sumu vydelíte počtom hráčov, dostanete sa k priemernému ročnému platu. Pochopiteľne, rozdiely v platoch jednotlivých hráčov sú enormné. Minimálny plat v KHL je okolo 5500 eur, u hráčov do 22 rokov je minimum 300 eur. Maximum pre jednotlivých hráčov určené nie je, existuje len platový strop pre celé mužstvo, ktorý sa nás netýka.

Mal by mať Slovan farmu v domácej lige?

Áno. Všetkých hráčov by viedli naši tréneri, mali by sme ich pod drobnohľadom. Bolo by jednoduchšie vybrať si v prípade potreby vhodného náhradníka na tú-ktorú pozíciu, ako keď čerpáme zo slovenskej ligy. Touto možnosťou sa zaoberáme už päť rokov a je to otázka financií.

Oldřich Štefl počas online rozhovoru s... Foto: Pravda, Ivan Majersky
Oldřich Štefl Oldřich Štefl počas online rozhovoru s čitateľmi Pravdy.

Nemohol by ňou byť HC Bratislava?

S HC Bratislava spolupracujeme a s jeho funkcionármi sa často stretávame. Problém je v tom, že klub hrá zatiaľ len prvú ligu a výkonnostný rozdiel je príliš veľký, aby sme spolupracovali užšie. Pokiaľ by sme sa mali vážne rozprávať o regulárnom druhom mužstve Slovana, muselo by byť na úrovni Tipsport Ligy.

Je pravda, že do klubu by mal vstúpiť nový zahraničný investor z Francúzska?

Post športového riaditeľa nezastrešuje túto problematiku. Podľa informácií, ktoré mám od akcionárov, však Slovan už dlhodobo hľadá strategického partnera, ktorý by vstúpil do klubu. Rokovania prebiehajú.

Ak by KHL vyradila Slovan zo súťaže, kde by ste pokračovali?

Ide len o hypotetickú otázku, ale nevidel by som žiadny prínos v štarte v EBEL lige a hrať VHL je úplný nezmysel. Zaujímať by sme sa mohli o Tipsport Ligu. Nevieme však, či českú alebo slovenskú (úsmev).

Začiatok prípravy HC Slovan Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Jakub Štěpánek a Marek Čiliak.

Budete robiť zájazdy autobusmi na zápasy s CSKA a SKA, ktoré sa uskutočnia vo Viedni?

KHL poverila organizáciou zápasov súkromnú eventovú agentúru, nie Slovan. V týchto dňoch rokujeme o podmienkach, za akých budú môcť slovenskí fanúšikovia navštíviť tieto stretnutia. Vstupenky však bude s určitosťou predávať rakúska agentúra.

Kto z manažmentu Slovana sleduje potenciálne posily pre klub a ako funguje váš skauting?

Sledovanie hráčov je v mojej kompetencii. No tak ako práca na ľade, aj táto činnosť je tímová. Spoločne sledujeme hráčov s výhľadom pre budúcnosť. Čo sa týka hokejistov z KHL, českej a slovenskej extraligy, tých si sledujeme sami. Pokiaľ ide o Švajčiarsko, severské a zámorské ligy, spolupracujeme s niekoľkými skupinami, ktoré sa touto tematikou zaoberajú. Vlastný skautský tím nemáme, bolo by to príliš nákladné.

Aké sú momentálne v KHL obmedzenia na legionárov a ktoré ročníky musíte mať v zostave?

Počet legionárov je obmedzený len v ruských tímoch KHL. My máme obmedzenie len v podobe nutnosti mať desať slovenských hokejistov na súpiske. V aktuálnej sezóne musí na každé stretnutie nastúpiť jeden hráč ročníka 1998 a jeden mladší, v opačnom prípade je v zostave menej hráčov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Oldřich Štefl